G4Media.ro

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, face presiuni pentru un nou referendum pentru independență/…

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, face presiuni pentru un nou referendum pentru independență/ Naționaliștii scoțieni au obținut un număr record de mandate la alegerile de joi

Primul-ministru al Marii Britanii Boris Johnson trebuie să recunoască faptul că Partidului Național Scoțian (SNP) i s-a dat mandatul pentru un al doilea referendum pentru independență, a declarat premierul Scoției, Nicola Sturgeon, citată de Reuters.

SNP a câștigat 48 din cele 59 de mandate care-i sunt rezervate Scoției în Parlamentul britanic la alegerile de joi, fapt  ce a încurajat-o pe Sturgeon să ceară un nou plebiscit pentru secesiunea față de Anglia.

Pe de altă parte, Boris Johnson, după ce Partidul Conservator a obținut o majoritate parlamentară de 80 de mandate, i-a spus vineri lui Sturgeon, într-o convorbire la telefon, că se opune unui nou referendum.

”I-am spus că fermitate că am mandat să ofer poporului  dreptul să aleagă. El și-a reiterat opoziția. Dar să ne concentrăm asupra realității: alegerile de săptămâna asta sunt un moment de cotitură pentru Scoția”, a declarat Sturgeon pentru Skynews.

La primul referendum pe tema independenței, în 2014, scoțienii au votat pentru rămânerea în Regatul Unit, dar la referendumul din 2016 s-au pronunțat în majoritate pentru rămânerea în Uniunea Europeană, în timp ce englezii și galezii au votat, în majoritate, pentru Brexit.

De atunci, Sturgeon a cerut un nou referendum pentru independență invocând faptul că scoțienii sunt scoși din Uniunea Europeană împotriva voinței lor.

Sturgeon a anunțat, vineri, că guvernul semi-autonom de la Edinburgh va publica săptămâna viitoare un proiect detaliat pentru un transfer de putere de la Londra care să facă posibil un  al doilea plebiscit.

Foto: Nicola Sturgeon/ Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Traisca Republica Scotia!

  2. Daca esti prost sa-ti scoti tara din UE, pierzi Scotia, nu e greu de inteles.

    Bye bye UK!

  3. Orice doar sa nu se vada victoria absoluta si istorica a lui Boris si a Brexitului!Acum se rupe UK :)) Cozile de topor platite gras de la Bruxelles nu vor sa inteleaga ca UE nu e EUSSR si daca continua asa NU are niciun viitor! Birocratii de lux trebuie sa inteleaga ca banii Marii Britanii sunt istorie la bugetul UE si sa treaca ei insisi la austeritate acolo in templul lor aurit!

    • Vorbiți de parcă ar sta nemții sau olandezii pe banii UK. Noi stăm parțial pe banii UK, cei bogați își plătesc singuri birocrații trimiși la UE.
      Deci noi trebuie să fim mai atenți la modul în care cheltuim fiecare euro primit de la Bruxelles si la activitatea oamenilor trimiși acolo (gen Veorica &comp).

    • Ba da, dacă continuă așa, UE va deveni un parc tematic

  4. Mult succes scotienilor in demersul lor, natural, de obtinere a INDEPENDENTEI fata de Anglia si, normal, de a ramane in Comunitatea Europeana !

  5. Trebuie inteles si cred ca deja multi dintre noi au constientizat ce inseamna aceste alegeri din M.B. Boris Jonhson a cistigat doar confruntarea cu Corbyn si atit . Partidele ce doresc independenta natiunilor lor fata de ANGLIA(M.B.) sunt practic cistigatoarele acestor alegeri . Tot asa cum premierul Boris revendica cistigarea alegerilor (doar in fata lui Corbyn ) si partidele Scotiene si Irlandeze (irlanda de nord )revendica cistigarea alegerilor in partea lor de lume . In fapt premierul M.B. a pierdut si puterea data de o majoritate asupra componentelor si a natiunilor ce formeaza M.B. si nu are nici o intelegere cu UE. Devine astfel si ca vrem si ca nu vrem , doar un conducator al natiunii ce reprezinta ANGLIA si nu unul al intregii Marii Britanii . Aceasta este in fapt imensa pierdere a premierului actual . Cum ,necum , a reusit sa separe aceste natiuni componente ale M.B. si din acest motiv ,dupa ce brusc a inteles imensa greaseala electorala a mutat discursul intr-o cheie de unitate statala . In paralel ,cei nemultumiti de rezultatul votului ,vor deveni mai vocali ,mai neconcilianti ,mai rautaciosi in modalitate de as exprima propriul dezacord . Natiunile componente deja isi exprima dorinta de independenta, dorinta ce are in spate votul popular si indiferent ce spune premierul ,cei in cauza vor zice : asa cum tu au cistigat si esti sprijinit de ai tai ,tot asa si noi am cistigat si suntem sprijiniti de ai nostri ,asadar trebuie in virtutea acestei cutume sa acepti ceea ce noi spunem si dorim .Cumplita lovitura data unui aparent cistigator .

  6. Scotienii merg sans culottes pe sub fusta si vorbesc un fel de ruseste. E timpul sa iasa din UK, bravo lor!

  7. Daca Boris refuza, nu face altceva decit sa radicalizeze fortele ce isi sutin independenta din M.B. Daca accepta, asa cum este normal in aceasta etapa istorica cind Boris a obtinut practic Brexitul, atunci lucrurile se complica . Totusi este greu sa refuzi cererea exprimata de scotieni atita timp cit tu ai reusit sa te separi prin alegeri si referendum de UE. Daca tu ai realizat asta si te-ai legitimat iesirea din UE prin votul popular direct exprimat si noi avem acelasi drept ca si tine, sa facem ceea ce dorim ,avind in spate sustinerea popoarelor noastre . Greu de contracarat asa ceva .

  8. Diferenta intre cele doua atitudini:
    Boris Johnson se bazează pe rezultatele unui referendum care a zis „Leave”.
    Nicola Sturgeon lupta cu rezultatele unui referendum care a zis „Remain”. Vrea un nou referendum poate acum iese. Cam așa gândea și Corbyn.
    Ideea asta cu hai sa repetam referendumul până iese cum vrem noi nu prea e democratică.

    • Lasa trecutul vezi acum ce este .sprijinul acordat in ambele cazuri sta la baza unei decizii ,adica votul este acum ,nu ieri , pentru .

    • Daca intervalul de timp intre referendumuri e rezonabil e perfect democratic. Daca s-ar fi votat „remain” la primul referendum Brexit, nu ar fi normal ca peste 5-10 ani sa poata vota oamenii inca o data, in caz ca opiniile s-au schimbat semnificativ?

      Altfel, ducand la extrem ideea, nici peste 100 de ani nu ar fi democratic sa faci inca un referendum, desi toti cei care au votat la primul referendum sunt morti deja.

      Si referitor la un nou referendum pentru Brexit, deja au trecut aproape 4 ani, deci nu vad de ce teoretic ar fi nedemocratic sa se faca un nou referendum. Multi dintre cei care au votat la primul referendum au murit, si multi dintre cei care nu au putut vota la primul referendum datorita varstei ar putea vota acum.

      Singurul argument valid ca sa nu se faca un nou referendum pentru Brexit (valabil si pentru un eventual referendum pentru independenta Scotiei) e ca opiniile aparent nu s-au schimbat semnificativ de atunci, desi e o usoara majoritate anti-Brexit in sondaje in ultimii 2 ani.

      As zice ca, daca se ajunge la o diferenta de macar 10% – 55 la 45 sau mai mare – care sa contrazica un referendum anterior, ar avea sens noi referendumuri: independenta in cazul Scotiei, re-aderare la UE in cazul UK.

      Oricum, cred ca naiba ii mai primeste pe englezi inapoi in UE, oricat si-ar dori, dupa cate probleme au cauzat pana acum.

    • Asta e doar un punct de vedere. Alta optica, probabil a scoțienilor: GB a votat ‘leave’ cu un procent fragil in timp ce noi (Scottish) am votat masiv ‘remain’, vrem EU cu riscul părăsirii GB. Cat mai simplist posibil. Fiecare vede lucrurile prin propriile interese.

      Din păcate britanicii vor muri cu democrația de gât, în opinia mea. Ei vor sa copieze Singapore, dar omit faptul ca societatea lor este cu mult diferită, un „greenfield” creat pe alt sau de valori și mai ușor de administrat (ca mărime). Se uită doar la beneficii, asta s-ar putea sa ii coste. De la distanță, cred ca GB ar trebui sa se reformeze profund, cu sau fără EU. Boris nu cred ca e soluția.
      Nu ai cum sa mulțumești pe toată lumea, nemulțumiri sociale vor fi. Cât timp majoritatea este fragilă și cel puțin două părți vor lucruri fundamental diferite, nu se va ajunge la un consens. Și nu e vorba doar despre GB. Tensiunile sociale au tot crescut pe tot globul, pe diverse teme sociale.