G4Media.ro

Premierul Stefan Lofven a pierdut încrederea Parlamentului, o premieră în istoria politică…

Sursa foto: Stefan Lofven / Facebook

Premierul Stefan Lofven a pierdut încrederea Parlamentului, o premieră în istoria politică a Suediei

Premierul suedez Stefan Lofven a pierdut încrederea parlamentului în guvernul său, o premieră în istoria politică a Suediei, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Moţiunea a fost introdusă după ce Partidul Stângii şi-a retras recent sprijinul pentru fragilul guvern minoritar al lui Lofven din cauza unui conflict cu privire la reformele propuse pentru piaţa suedeză a chiriilor.

În contextul în care coaliţia lui Lofven este în plină criză, săptămâna trecută, Democraţii Suedezi, de dreapta, au folosit ocazia pentru a cere un vot de neîncredere în Riksdag, parlamentul suedez care are 349 de locuri.

Alte partide de opoziţie s-au aliniat rapid împotriva lui Lofven, care a condus ţara scandinavă timp de şapte ani. Negocierile sale de ultimă oră desfăşurate în weekend pentru a găsi un compromis cu stânga au eşuat.

Moţiunea de cenzură împotriva şefului guvernului a fost susţinută de o majoritate absolută de 181 de deputaţi din 349 de locuri, faţă de 109 voturi împotriva moţiunii şi 51 de abţineri, potrivit rezultatului votului.

După unsprezece voturi de neîncredere nereuşite în istoria politică suedeză, Stefan Lofven, care se distinsese până acum prin capacitatea de a supravieţui crizelor politice de la venirea la putere în 2014, devine primul şef de guvern al ţării care este răsturnat în acest fel.

Lofven are acum două opţiuni: fie îşi dă demisia împreună cu guvernul, fie convoacă noi alegeri în termen de o săptămână. El a convocat o conferinţă de presă la ora 9:30 GMT.

Următoarele alegeri generale sunt programate în septembrie 2022. O subtilitate a Constituţiei suedeze este că, dacă vor avea loc alegeri anticipate, acestea se vor adăuga la alegerile programate pentru septembrie 2022, ceea ce ar duce la două alegeri generale în puţin peste un an, scrie AFP.

În cazul unei demisii, premierul demisionar ar urma să-l lase pe preşedintele parlamentului să deschidă negocieri cu un partid pentru a găsi un nou şef de guvern… care ar putea fi totuşi tot Stefan Lofven, pe baza unui nou acord politic, subliniază analiştii.

Sursa foto: Stefan Lofven / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ce mai democrație și la suedezii ăștia ! Nu tu „luptă” cu pandemia ( fără izolete, fără 2-3 măști, fără hăituirea asimptomaticilor, fără amenzi ), nu tu respect față de premier, mă mir cum de mai există pe pământul ăsta ! Păi să se uite la noi să vadă democrație: lupta cu pandemia a fost un succes mondial, economia abia poate fi ținută în frâu să nu încalece China, Germania și SUA, premierul a fost ales în unanimitate de o țară întreagă, iar parlamentul manifestă un respect deosebit, vecin cu slugărnicia față de puterea executivă. Dacă ar trece vreo moțiune de cenzură împotriva fantasticului Câțu va fi declarată crimă de lesmajestate !

    • cuy pandemia au facut-o varza complet initial. cand au lasat imunitate naturala. era asa naturala ca mureau pe capete. apoi chiar au luat masuri restrictive ca nu mai mergea asa.
      in plus asta e o tara unde nu se sta claie peste gramada. astia pot fi destul de departati.

  2. A picat guvernul migrantilor, dar va reveni.