G4Media.ro

Premisele foametei sunt întrunite în Fâşia Gaza, consideră agenţia SUA pentru dezvoltare

Sursa foto: AFP

Premisele foametei sunt întrunite în Fâşia Gaza, consideră agenţia SUA pentru dezvoltare

Directoarea Agenţiei pentru dezvoltare internaţională a SUA (USAID) consideră că foametea s-a instalat deja în unele zone din Fâşia Gaza, transmite vineri dpa, citată de Agerpres.

Întrebată, miercuri, în comisia pentru afaceri externe a Congresului dacă o astfel de evaluare este valabilă mai ales pentru nordul teritoriului, Samantha Power a răspuns afirmativ.

Este pentru prima dată când un reprezentant al guvernului Statelor Unite confirmă public această evaluare, notează media americane.

Potrivit clasificării oficiale, se poate vorbi de foamete atunci când cel puţin 20% din populaţie este afectată de lipsuri alimentare extreme, iar cel puţin unul din trei copii suferă de malnutriţie acută.

Deşi declararea situaţiei de foamete nu determină un răspuns internaţional oficial, este considerată semnalul de alarmă suprem privind moartea iminentă a zeci de mii de oameni.

Directoarea USAID a fost chestionată mai devreme în cursul aceleiaşi audieri în legătură cu informaţiile apărute în presă la începutul lui aprilie potrivit cărora agenţia sa a transmis un avertisment în acest sens altor agenţii guvernamentale americane.

Samantha Power a explicat că avertismentul s-a bazat pe aşa-zisul Cadru integrat de clasificare a fazelor securităţii alimentare (IPC), folosit de ONU pentru a estima câţi oameni sunt afectaţi de foame şi în ce măsură.

Conform datelor IPC din 18 martie, foametea era deja iminentă, fiind de aşteptat să se instaleze în nordul Fâşiei Gaza între jumătatea lui martie şi mai. „Considerăm această evaluare ca fiind credibilă”, a spus responsabila americană.

Ea a mai subliniat că livrările actuale de ajutoare în Fâşia Gaza nu sunt suficiente „pentru a preîntâmpina foametea care ameninţă sudul (teritoriului) şi condiţiile care determină deja creşterea numărului de decese în rândul copiilor în nord”.

Războiul din Gaza a fost declanşat de atacurile coordonate ale militanţilor din Hamas în sudul Israelului, din 7 octombrie anul trecut, soldate cu circa 1200 de morţi. Israelul a lansat ulterior o operaţiune militară masivă în Fâşia Gaza, având între obiectivele declarate „distrugerea” Hamas, care controlează teritoriul.

Israelul a fost virulent criticat pe plan internaţional pentru numeroasele victime civile şi situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza. Săptămâna trecută, guvernul israelian a afirmat că va spori ajutorul umanitar pentru populaţia din zonă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...