Premisele redeschiderii dosarului 10 August: DIICOT a început să comunice ordonanța de clasare tuturor victimelor / Stelian Ion: Aceste persoane pot face plângeri împotriva ordonanței
DIICOT a început să comunice ordonanța de clasare din dosarul 10 August tuturor victimelor care au făcut plângere împotriva violențelor jandarmilor, potrivit lui Cristian Dide, unul dintre protestatarii de atunci.
”După aproape 7 luni de la redactare și o mascaradă publică privind simularea unei redeschideri a anchetei din dosarul 10 august, DIICOT decide să trimită ordonanța de clasare către toate cele aproximativ 800 de părti vătămate din dosar. Astăzi la ora 11 ne-a sosit prin poștă, la reședință, ordonanța de clasare, atât pentru mine cât și pentru partenera mea, Evelina. Între timp, am fost sunați de alte părți vătămate care s-au trezit la ușa cu Poliția, Poliția Locală sau Jandarmeria, anunțându-ne că au primit un CD de la DIICOT. Vom contesta această ordonanță, conform codului de procedura penală, la procurorul superior. Avem la dispoziție 20 de zile”, a declarat Dide pentru G4media.ro.
Foto: ordonanța de clasare primită de Cristian Dide; Sursa: Cristian Dide
Pe 5 martie, după decizia Tribunalului București privind respingerea cererii fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, de redeschidere a dosarului 10 August cu privire la 17 victime, ministrul Justiției, Stelian Ion, a explicat că, din punctul lui de vedere, soarta dosarului nu este tranșată.
Ministrul a explicat faptul că, anul trecut, DIICOT a comunicat ordonanța de clasare doar unui număr de 17 persoane vătămate, iar cererea de redeschidere a Giorgianei Hosu și, apoi, decizia de respingere a cererii de redeschidere vizează doar aceste 17 victime.
În momentul în care DIICOT comunică ordonanțele de clasare și celorlalte părți vătămate, acestea pot face la rândul lor contestații la șeful ierarhic superior al procurorului care a clasat dosarul. În acest caz, procurorul ierarhic superior este chiar șefa interimară a DIICOT, Oana Pâțu, întrucât decizia de clasare a fostdată de fostul șef al Secției de Combatere a Terorismului din DIICOT, procurorul Doru Stoica, acum pensionat.
Potrivit procedurii, dacă procurorul ierarhic superior admite contestațiile victimelor și dispune redeschiderea anchetei, decizia trebuie confirmată din nou de judecători. Dacă, dimpotrivă, șefa DIICOT respinge plângerile victimelor împotriva ordonanței de clasare, acestea pot contesta decizia șefei DIICOT la Tribunalul București. Deci, în ambele variante se ajunge din nou în fața unui judecător, care poate dispune (sau nu) redeschiderea dosarului.
”Ordonanța de clasare nu a fost comunicată decât unui număr de 17 persoane, deși mai multe sute de persoane au făcut plângeri. Ne uităm pe lege și vom vedea că ordonanța de clasare trebuie comunicată tuturor persoanelor din cauză. După comunicare, aceste persoane pot face plângeri împotriva ordonanței. Apoi se poate merge mai departe către judecătorul de cameră preliminară. Plângerea împotriva ordonanței de clasare se poate face în 20 de zile”, a declarat ministrul Justiției, Stelian Ion, pe 5 martie.
Apoi, într-un interviu pentru G4media.ro, Stelian Ion a întărit cele declarate.
”Dan Tăpălagă: Ați spus că din 700 de victime a ajuns doar la 16.
Stelian Ion: 17, și aceasta este o chestiune care trebuie văzută de persoanele vătămate și de organele judiciare. Eu nu sunt aici pe post de avocatul poporului, mi-ar plăcea foarte mult să dau sfaturi și să dau soluții. Eu vin doar cu prezentarea unor realități, fiecare face după cum consideră și după cum crede că e potrivit. Este clar că în urma cercetărilor cu privire la persoanele despre care ați spus, care au interacționat direct cu protestatarii, se pot ivi probe noi din care să rezulte alte aspecte. Și probele noi, împrejurările noi, pot conduce și ele la redeschiderea dosarului cu privire la peresoanele din conducerea Jandarmeriei. O altă chestiune, plângerile, nu toate, au vizat jandarmii. Au vizat și politicieni, spre exemplu, cu privire la aceștia nu s-a dat o soluție, de niciun fel. Iarăși, este o chestiune care nu este închisă. Important este să se respecte procedura foarte clar. Ideal ar fi fost, e bine să existe reprezentanți unici care să reprezinte toate părțile. Altfel e greu să comunici către toate părțile toate actele procedurale. E îngreunată activitatea organului judiciar. Dar chiar și așa, fragmentată procedura în multe părți, numărul mare de persoane vătămate în penal, procedura trebuie respectată cu strictețe. Eu nu văd un capăt de drum aici și nu văd direct drumul către CEDO.
Dan Tăpălagă: Unii spun domnule ministru că odată respinsă cererea de redeschidere intervine autoritatea lucrului judecat și nu se mai poate face mare lucru. Victimele, chiar dacă fac o nouă cerere, intervine autoritatea lucrului judecat, o instanță s-a pronunțat definitiv pe acest capăt de cerere, redeschiderea dosarului 10 august.
Stelian Ion: Nu a fost o judecată pe fondul cauzei, astfel încât să intervină o autoritate de lucru judecat. Însuși Codul de Procedură Penală permite redeschiderea dosarului în împrejurările pe care vi le-am relatat.
Dan Tăpălagă: Dacă apar probe noi.
Stelian Ion: Dacă există probe noi, dacă se dovedește că nu existau împrejurările care să conducă la soluția de clasare la acel moment și din punct de vedere procedural unii juriști spun cu tărie că lucrurile nu se încheie aici și că poate fi răsturnată această soluție de clasare. Acuma, dacă veți întreba pe unii juriști vă vor spune ceva, dacă veți întreba pe alții probabil vă vor spune altceva. Mă refer la oameni de bună credință, care încearcă să dea o soluție. Și mie mi-au fost prezentate variante, însă părerea mea asta este, că lucrurile nu se încheie aici și că există posibilități. În orice caz, toate căile legale trebuie utilizate, dacă se dorește. Dacă cei care se consideră lezați, care sunt mulți, vor să continue activitatea aceasta sau demersul lor de a găsi adevărul și de a ajunge la liman în acest dosar”, este un fragment din interviul realizat de jurnalistul G4media.ro, Dan Tăpălagă, cu ministrul Justiției, Stelian Ion, pe 12 martie 2021, după motivarea Tribunalului București.
Încă din 9 martie, după motivarea deciziei Tribunalului București privind respingerea cererii fostei șefe DIICOT de redeschidere a dosarului 10 August cu privire la primele 17 victime, și avocata Nicoleta Popescu de la APADOR-CH a explicat care sunt pașii necesari redeschiderii dosarului 10 August cu privire la celelelate victime.
”Soluţia dată de instanță pe această redeschidere este definitivă, nu are cale de atac. O nouă cerere de redeschidere se poate face de procurorul ierarhic doar dacă apar fapte sau împrejurări noi din care să rezulte că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea. Părțile din acest dosar – care au făcut plângere împotriva soluției procurorului de caz, care a fost respinsă, iar procurorul ierarhic a solicitat redeschiderea, însă redeschiderea nu a fost confirmată de judecător – trebuie să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Părțile vătămate care nu au primit soluțiile de clasare trebuie să aştepte să le fie comunicate și să le conteste, atât la procurorul de caz și apoi la procurorul ierarhic superior și, dacă este cazul, la judecător”, a explicat avocata Nicoleta Popescu, cea care a câştigat procesul fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, la CEDO.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii