EXCLUSIV Preotul clujean acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor după ce a împărtășit zeci de oameni din aceeași linguriță: Nu mi-am pus problema că se va îmbolnăvi cineva, asta ține de credința noastră
Biserica Ortodoxă a fost absolvită de vină după ce a fost acuzată la Cluj-Napoca de „zădărnicirea combaterii bolilor.” Cinci plângeri penale au fost depuse în luna martie după o slujbă religioasă cu public în cadrul căreia zeci de persoane s-au împărtășit din aceeași linguriță.
*Preotul care a condus slujba de la Cluj spune că l-a deranjat cel mai mult faptul că a fost numit „criminal” și că „nu ne-am gândit nicio clipă că s-ar putea îmbolnăvi cineva.” Același lucru îl susține și purtorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov.
Pe 22 martie dimineața, după publicarea ordonanței militare nr.2 care interzicea slujbele religioase cu participarea publicului, la Catedrala Mitropolitană din Cluj mai mulți preoți au ținut slujba și au împărtășit zeci de persoane cu aceeași linguriță. Ordonanța fusese deja anunțată, dar urma să intre în vigoare la ora 22:00. În aceeași zi în România erau înregistrate primele două decese din cauza Covid-19 și 433 de cazuri de îmbolnăviri.
În dimineața zilei de 22 martie, în curtea Catedralei din Cluj, un sobor de preoți în frunte cu Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca , ține o slujbă religioasă. Zeci de clujeni se înghesuie în curtea bisericii în plină pandemie și se împărtășesc din aceeași linguriță. La scurt timp se depun cinci plângeri penale pentru „zădărnicirea combaterii bolilor.” Procuratura preia cazul și îl clasează după două luni, motivând, între altele, că „împărtășirea mai multor persoane cu aceeași linguriță nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2.”
Preotul Simeon Pintea, cel care a condus slujba și i-a împărtășit pe credincioși din aceeași linguriță spune pentru G4media că: „Nici nu ne-am pus problema atunci și nici după să se îmbolnăvească cineva. De 12 ani îs preot și nu m-am îmbolnăvit niciodată de la Sfânta Împărtășanie. Sigur că acum a fost o situație specială, dar nu ne-am gândit la așa ceva. Cei care ne-au făcut plângere au spus, vezi Doamne, că oamenii au mâncat din același potir cu aceeași linguriță și că în acest fel răspândim boala. M-am simțit rău, m-au făcut criminal și asta a fost o apăsare pentru mine. Atunci nu erau date niște reguli, nici din partea bisericii și nici din partea statului. Nu puteam proceda altfel. La Biserică e ca la armată, facem ce ni se spune, există o ascultare ierarhică, or la vremea respectivă nu era interzisă împărtășania. Nu ne-am gândit că se poate îmbolnăvi cineva fiindcă nici n-am mai fost în situația asta. Apoi, cum puteam eu să iau o decizie să nu împărtășesc oamenii?”
-
„Ați proceda la fel și acum?” l-am întrebat pe preot. „În acest moment, împărtășaniile nu se mai fac decât la cerere. Dacă vrea cineva în particular, nu poți refuza omul. Va dura această chestiune o perioadă, până când se va sfătui Comisia Sinodală cu celelalte biserici ortodoxe din Rusia, Serbia, Grecia, să se ajungă la un consens și să revenim la împărtășania din timpul titurghiei, sub o formă sau alta. Niciunul dintre noi (preoți-n.r.) nu am avut intenția de a face un rău sau să tulburăm opinia publică. Drept urmare, slujba de seară din acea zi am ținut-o cu biserica închisă, pentru a nu mai da apă la moară nimănui. Eu cu colegii mei, preoții, am încercat să-i incurajăm pe oameni, să le dăm speranță, fiindcă și pe ei trebuie să-i ajute cineva din punctul acesta de vedere. Statul acesta aduce depresie și produce stări de deznădejde. Eu nu mi-am pus problema că de la Sfânta Împărtășanie se va îmbolnăvi cineva, asta ține de credința noastră. Nici credincioșii nu și-au pus problema asta. Actul respectiv este un act voluntar, cine vrea vine, cine are frică că poate păți ceva nu vine.”
Preotul Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului, precizează că: „E firesc ce s-a întâmplat, salutăm decizia, nu e o victorie împotriva nimănui, ci a ieșit la iveală adevărul și ceea ce credem. Instanța și-a fundamentat decizia pe faptul că nu s-a îmbolnăvit nimeni.
Ceea ce s-a întâmplat atunci, pe 22 martie, a fost în regulă și nu trebuia să se creeze atâta panică și să se nască atât de multe discuții inutile. Eu dacă vă spun că împărtășania nu îmbolnăvește pe nimeni, fac o mărturisire de credință. Dacă ai credința că ceea ce primești acolo este trupul și sângele Domnului, nu ai cum să te temi.”
Potrivit lui Bogdan Ivanov, după data de 1 iunie împărtășaniile ar putea reveni în biserică.
Procurorii clujeni au clasat dosarul penal pe care l-au deschis după ce nu mai puțin de cinci clujeni au formulat denunțuri împotriva preoților ortodocși care au folosit aceeași linguriță pentru a servi zeci de credincioși în cadrul unei slujbe religioase ținute pe 22 martie, în plină pandemie de coronavirus.
În ziua următoare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au fost înregistrate două denunțuri, iar trei zile mai târziu – alte trei. Dosarul penal a fost deschis în 6 aprilie. Martorii denunțători au fost audiați doar în 22 aprilie, adică la o lună după ce și-au depus denunțurile.
În 29 aprilie Direcția de Sănătate Publică din Cluj a arătat că nu deține informații privind persoane ce s-ar fi îmbolnăvit de coronavirus ca urmare a respectivei slujbe religioase și nici nu a deschis anchete epidemiologice în acest sens.
Concluzia procurorului a fost că din probele administrate slujba religioasă s-a desfășurat cu respectarea măsurilor dispuse de autorități. Cât privește gestul de a servi zeci de credincioși cu aceeași linguriță, atâta vreme cât acesta nu a fost interzis ”nici expres, nici implicit”, acesta ”nu poate fi calificat drept ilicit și nici ca o nerespectare a vreunei măsuri legale.”
De ce este importantă lingurița unică în viziunea Bisericii. Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului: Folosirea lingurițelor din metale prețioase este o chestiune de respect, iar folosirea unora din plastic, de unică folosință, ar însemna să banalizăm acest act sfânt. E o tradiție să dai împărtășania în linguriță din secolul al IX-lea.
Înainte se oferea împărtășania în mână credincioșilor, apoi s-a trecut la lingurițe ca o formă de respect. Să oferim împărtășania din lingurițe din plastic ar fi ceva vulgar. E ceva care se aruncă, iar în conștiința noastră, orice intră în contact cu trupul și sufletul Domnului trebuie pus undeva, păstrat, nu să devină un deșeu reciclat. Ține de respectul față de împărtășanie. Se poate lua decizia, de exemplu, să se facă împărtășania cu lingurițe din metal, să fie în fiecare biserică atât de multe, încât să ajungă la toți credincioșii. Dar nu din plastic.”
Context
Biserica Ortodoxă Română a anuțat pe data de 13 Mai că reîncepe slujbele cu credincioși în aer liber, dar refuză să renunțe la împărtășirea credincioșilor cu o linguriță comună și, în consecință, amână acest moment culminant al liturghiei.
Ordinul privind regulile pentru culte, în această perioadă a Stării de Alertă, a fost publicat vineri noaptea în Monitorul Oficial. Documentul relaxează măsurile restrictive prevăzute inițial pentru combaterea epidemiei de Coronavirus, în sensul că permite adunările religioase cu grupuri de 16 persoane. De asemenea, s-a renunțat la măsura utilizării lingurițelor de unică folosință pentru împărtășanie.
Așadar, este permis ca număr de maxim 16 credincioși să participe la slujbele private din interiorul lăcașurilor de cult, pentru botez, înmormântare sau căsătorie. Este obligatoriu purtarea măștii, iar între participanți trebuie respectată distanța de cel puțin doi metri sau un spațiu personal de 4 metri pătrați. Inițial era prevăzut 8 metri.
S-a renunțat, de asemenea, la prevederea ca împărtășania să se facă doar din lingurițe de unică folosință: „În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare”, se precizează în Ordinul publicat în Monitorul Oficial.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii