Preot din Cluj: E un trend acum să nu mai crezi în nimic. Nici în Covid, nici în vaccinuri, în medici, în specialiști / Pe cei care nu cred, i-aș invita la noi în centru să vadă la ce poate duce pe termen lung această teorie anti-vaccinare
Preotul Bogdan Chiorean, medic de profesie, trage un semnal de alarmă în privința propagandei anti-vacciniste care se răspândește în spațiul public alături de teoriile conspiraționiste care vizează epidemia de Sars-Cov2, scrie Actual de Cluj.
*În Cluj a crescut în ultimele luni și numărul îmbolnăvirilor de rujeolă la peste 70. Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din o mie de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Să precizăm că epidemia de rujeolă a fost anunțată oficial în 2017 iar de atunci nu a fost declarată închisă.
*Preotul Bogdan Chiorean, care conduce și centrul de Paliație Sfântul Nectarie din Cluj-Napoca, spune că: „Multe site-uri foarte accesate în România sunt despre teoriile conspiraționiste. Se încearcă sub orice formă nevaccinarea, se transmite că vaccinul ar fi făcut din fetuși avortați să atragă oprobiul publicului. Haideți să terminăm cu prostiile și să ne informăm mai bine.”
Direcția de Sănătate Publică a atras atenția în ultimele luni asupra necesității vaccinării copiilor pentru a preveni rujeola. Cazurile au crescut în ultimele luni, iar unele pot duce la complicații sau chiar la deces. „Marea majoritate sunt copii sub vârsta de vaccinare de 9 luni, datorită unor refuzuri de vaccinare sau a contextului epidemiologic, în care părinții se tem să meargă la medicii de familie”, a atras atenția DSP Cluj. În plus, pe facebook circulă în continuare fel și fel de teorii care susțin că vaccinurile provoacă „reacții adverse grave, precum autismul.”
„Niște prostii„, crede preotul Bogdan Chiorean. Aflat la centrul paliativ Sfântul Nectarie încă de la deschidere (2012), preotul spune că odată cu mișcarea anti-Covid crește și numărul celor care sunt împotriva vaccinării. „E un trend acum să nu mai crezi în nimic. Nici în Covid, nici în vaccinuri, în medici, în specialiști. Despre vaccin, păi măcar cele pentru bolile copilăriei să fie făcute, căci sunt cazuri care pot duce la complicații severe sau chiar la deces. Multe site-uri foarte accesate în România sunt despre teoriile consipraționiste.
Se încearcă sub orice formă nevaccinarea, se transmite că vaccinul ar fi făcut din fetuși avortați, mai știu eu ce, ca să atragă oprobiul public. Pe lângă vaccinul pentru rujeolă, de exemplu, eu vorbesc fiindcă sunt într-un centru oncologic de vaccinul împotriva infecției HPV care provoacă cancerul de col-uterin. E unul dintre puținele vaccinuri care pot să prevină o formă de cancer. Pe cei care nu cred, i-aș invita la noi în centru să vadă la ce poate duce pe termen lung această teorie anti-vaccinare”, spune preotul.
El adaugă:
„Libertatea e neprețuită. Ai libertate totală, poți citi ce îți dorești, dar haideți să fim atenți cum filtrăm anumite informații. Eu am avut și cunoștințe care au atitudinea asta cu vaccinul. De multe ori într-o familie este un caz cu un copil bolnav, iar părinții caută fel și fel de motive, uneori axându-se pe vaccin. Sunt decizii neinformate. Mai demult oamenii mergeau la medici ca la preoți: <<faceți cum știți că-i mai bine!>>, spuneau. Acum mulți se duc după ce citesc două-trei fraze pe Dr. Google și au impresia că sunt mari specialiști. Iar poliția aceasta conspiraționistă le oferă și un aer de superioritate, ei crezând că dețin informații pe care alții nu le cunosc.
Nu mi se pare corect ca oamenii care nu au cele mai elementare noțiuni de imunologie, fiziologie să-și dea cu părerea. Eu am o teorie: dacă mă duc la mecanic cu mașina, nu îi zic ce să-mi facă la ea, că nu mă pricep. Dacă eram atât de deștept, o reparam acasă. Sunt multe legături pe care le găsești, dacă ești setat pe asta. Poți găsi legături și conspirații la tot pasul. Este un banc. Bulă e întrebat la școală care este legătura dintre electricitate și apă și răspunde: păi de fiecare dată când intru în baie, sună un telefon. Vedeți? Legături poți găsi oriunde, așa cum face și Bulă.”
Citește integral pe Actualdecluj.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii