Preoți din Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, cer să nu se mai roage pentru conducerea Moldovei din cauza ratificării Convenției de la Istanbul împotriva violenței domestice
Câteva zeci de preoți din cadrul Episcopiei de Bălți și Fălești, din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, au trimis miercuri o adresare către Episcopul Marchel prin care au cerut stoparea intrării în biserică a liderilor politici pro-europeni de la Chișinău, dar și să nu se mai roage pentru conducerea Republicii Moldova, după ratificarea pe 14 octombrie de către Parlamentul de la Chișinău a Convenției de la Istanbul împotriva violenței domestice.
„De la întemeiere Sfânta Biserică împreună cu clericii săi, au stat și stau la straja valorilor creștine și a învățăturilor ei, arătînd omului ce este păcatul și cum luptăm cu el. În aceste zile, noi tinerii părinți suntem profund indignați față de votarea și promulgarea „Convenției de la Istambul” (sic!), unde actuala guvernare atacă direct morala și sufletele copiilor noștri, risipind ceea ce noi ca părinți adunăm de-a lungul anilor”, se arată în adresare.
Episcopul Marchel este unul dintre cei mai activi clerici pro-ruși din Republica Moldova și un apropiat al lui Igor Dodon. Acesta a fost principalul lider al Mitropoliei Moldovei care a făcut campanie pentru Dodon în alegerile prezidențiale din 2016 pe care acesta le-a câștigat.
Marchel s-a remarcat prin declarații defăimătoare la adresa contracandidatei de atunci a lui Dodon, Maia Sandu, pe care a numit-o ca fiind o „femeie stearpă” și a îndemnat enoriașii să nu voteze cu ea.
„Chiar dacă mai marii bisericii au încercat să le arate că unele dintre aceste puncte (schimbarea genului la copil) sunt o răzvrătire la adresa lui Dumnezeu, ei au ignorat în totalitate glasul Bisericii și continuie să facă exeperimente pe seama generației în creștere. Respectuos vă solicităm să ne eliberați de obligațiunea de a ne mai ruga lui Dumnezeu, pentru o astfel de conducere a țării”, mai cer subordonații lui Marchel.
Promotorul narațiunilor Kremlinului
Episcopul Marchel este unul dintre promotorii narațiunilor pro-rușești și ale teoriilor conspirației privind vaccinarea și planul „ocultei mondiale” de a stăpâni lumea prin vaccinul anti-COVID-19. Acesta a realizat mai multe video-uri în luna mai 2020 în care apare răspândind astfel de mesaje. La o lună mai târziu, în iunie 2020, Marchel s-a îmbolnăvit chiar el de COVID-19 și atunci a declarat că într-adevăr virusul există și și-a îndemnat emoriașii să se protejeze de acesta.
O poziție similară privind ratificarea Conveției de la Istanbul a avut-o recent și Episcopia de Ungheni care a criticat ratificarea documentului.
Mitropolia Moldovei a trimis cu o săptămână înaintea ratificării Convenției o amplă scrisoare către Parlamentul de la Chișinău în care îi cere acestuia să nu ratifice Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor, a scris și Veridica.ro.
Nemulțumirea bisericii era legată de faptul că pentru cuvântul „gen”, care apare în Convenție, există o altă definiție decât cea clasică de masculin și feminin, pe care mediile clericale rusești și cele moldovenești o văd ca pe o mișcare de favorizare a curentului LGBT. În realitate, Convenția spune că gen „va însemna rolurile, comportamentele, activităţile şi atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei şi bărbaţi”.
La rândul său, Patriarhia Moscovei și a Întregii Rusii și grupurile conservatoare ruse se opune semnării Convenției de la Istanbul. De altfel Rusia este, alături de Azerbaidjan, unul din statele Consiliului Europei care nu au semnat nici până în prezent Convenția de la Istanbul, document adoptat în 2011 (între timp din Convenție s-a retras și Turcia).
Rusia este țara care nici măcar nu aplica pedepse în cazul violenței domestice. În ultimul deceniu circa 40 de inițiative legislative care reglementează violența domestică au picat la votul după prima lectură în Duma de Stat de la Moscova.
Cu toate acestea, numărul cazurilor de violență în familie în Republica Moldova, sesizate și înregistrate de autorități, este în creștere de la an. Potrivit raportului statistic al IGP, consemnat în cadrului unui studiu recent al UNDP, în anul 2020 au fost înregistrate 12.970 sesizări privind cazurile de violenţă în familie, comparativ cu 11.840, în 2019, și 11.026 – în 2018.
Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Sursa/site-ul oficial al Episcopiei de Bălți și Fălești
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii