Presa americană: Romii fug din România spre granița dintre SUA și Mexic ca să scape de persecuții / Activistă romă: În Europa, dacă spui că ești rom e ca și când ai spune că ești un delincvent
Cristiana Grigore nu este surprinsă de știrea potrivit căreia o serie de romi parcurg mii de kilometri din România, o țară din estul Europei, ca să ajungă la frontiera dintre SUA și Mexic, sperând să obțină azil în Statele Unite, scrie publicația americană The World, citată de Rador.
Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor din SUA (US Customs and Border Protection) – USCBP) a reținut 2217 de români, un număr mult mai mare comparativ cu cel din 2020 – când cifra era estimată la aproximativ 226 de persoane, mulți dintre ei fiind de etnie romă.
Dna Grigore, care conduce Proiectul pentru Romi (Roma People’s Project) de la Universitatea Columbia din New York, afirmă că pandemia a crescut nivelul de sărăcie printre comunitățile romilor. Ea este romă și e originară din Slatina, un orășel din sudul României.
Biroul Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentaale susține și el că mulți romi din estul Europei și-au pierdut veniturile în timpul pandemiei din 2020, iar retorica împotriva romilor este în creștere. Dna Grigore afirmă că numărul romilor apăruți acum la frontiera de sud a SUA demonstrează că mulți dintre ei sunt disperați să iasă din situația în care se află.
Asta demonstrează cât de grea le este viața și cât de grave sunt discrimările la adresa lor. „Adică, vreau să spun că, într-adevăr, în Europa, dacă spui că ești rom e ca și când ai spune că ești un delincvent”, afirmă dna Grigore.
Să fii rom în Europa „este cel mai mare stigmat cu care te-ai putea confrunta”. Ea înțelege bine acest stigmat.
În toată copilăria, ea și-a ascuns la școală originea romă. Mama ei, care are o piele mai puțin închisă la culoare, o lua de la școală, dar tatăl, care avea o piele mai închisă, nu venea niciodată pe-acolo. „Se temea că, astfel, ar putea arăta că familia e romă”, explică ea. Dna Grigore își amintește că, într-o zi, un băiat din clasa ei, „spaima școlii”, a întrebat-o pe profesoară dacă ea e romă.
„Bănuia că sunt romă din cauză că aveam o piele mai închisă decît cea a majorității românilor”, spune ea. „Și a întrebat-o pe una din profesoare, iar ea i-a spus că ‚Nu, nu e romă’”.
Profesoara a negat asta ca să o protejeze, spune dna Grigore. Când băiatul a abordat-o mai tîrziu, ea s-a făcut că nu înțelege.
Dna Grigure spune că familia ei a făcut tot ce a putut ca să o ocrotoească în perioada școlarizării, și se consideră norocoasă.
În învățământul primar, romii înscriși sunt mult mai puțini decât restul populației din Europa. Potrivit unor date ale organizației Amnesty Inernational, romii reprezintă cea mai mare minoritate din România, peste 8% din populație.
Jonathan Lee, director de comunicare la Centrul European pentru Drepturile Romilor, afirmă că România e una dintre țările europene în care e cel mai rău să fii rom.
“În România, cred că mulți ar fi șocați de nivelul marginalizării și al sărăciei în care mulți dintre romi sunt siliți să trăiască”, spune el.
În unele regiuni din România, șansa de viață a populației rome este cu 20 de ani mai mică decât la nivelul general al populației, iar Lee spune că “discriminarea și rasismul instituțional la nivelul fiecărei instituții publice sunt în creștere”.
Numărul romilor care pleacă din România spre Mexic, și care reușesc să ajungă la frontiera de sud a Statelor Unite, este încă mic comparativ cu cel al migranțișor și azilanților proveniți din America Centrală și de Sud.
De la începutul anului, oficialii de la frontiera SUA au reținut cu puțin peste 2000 de romi. Numai în luna mai, USCBP a reținut 180.034 migranți, în majoritate bărbați adulți.
Lee afirmă că deși cifra este relativ mică, romii fug din cauză că cred că, în SUA, societatea e mai puțin rasistă, iar ei ar putea avea o viață mai ușoară sub ocrotirea SUA decât în România, unde mai trăiesc și alte câteva minorități.
“România este practic un stat format din două etnii”, spune Lee. “Asta e situația în majoritatea țărilor est-europene or, în calitate de rom, poți scăpa mai ușor de rasismul obișnuit în țări precum Statele Unite”.
În pofida nivelului ridicat de dsicriminare a romilor din România, e greu să obții azil în Statele Unite.
Dana R. Bucin, avocat în probleme de imigrație din Connecticut, care a reprezentat o serie de azilanți romi, afirmă că problema nu e doar aceea de a dovedi faptul că în Romînia există un rasism la nivel instituțional. Trebuie totodată să dovedești personal că tu și familia ta ați fost victinele unor persecuții.
Deseori, asemenea dovezi sunt greu de prezentat.
Dna Bucin amintește cazul unui rom care a fost bătut rău în România. Ea a reușit să îi obțină dosarul din spital prin care el să-și poată susține afirmațiile, iar recursul a fost încununat de succes. Dar dna Bucin spune că, deși li se aprobă azilul, mulți romi contonuă să-și ascundă identitatea etnică. Se estimează că, în Statele Unite, trăiesc peste 1 milion de romi.
Dna Grigore, de la Roma People’s Project, crede că numărul lor este mult mai mare.
În anul 2006, la vârsta de 22 de ani, atunci când a ajuns în Statele Unite printr-un scurt program vizînd un schimb de studenți, ea ș-a aascuns originea. La sfârșitul celor trei luni de program, a avut loc un incident grav, când un prieten apropiat a spus că a pierdut o mare sumă de bani. El nu a acuzat-o niciodată pe dna Grigore, dar ea s-a simțit acuzată din cauza îndelungatelor prejudecăți care îi asociază pe romi de delincvență.
“M-am temut foarte mult că el pe mine mă suspecta”, povestește ea. Și, asta, din cauză că romii sunt deseori acuzați că fură sau, dacă lipsește ceva, de cele mai multe ori, romii sunt cei bănuiți”.
La puțin timp după aceea, el și-a găsit banii în biroul unde îi lăsase, iar dna Grigore își amintește că a început să plângă nestăpânit. Ea spune că și-a dat seama că îi intraseră în sânge asemenea senzații negative și stereotipe. De atunci, ea a început să își studieze identitateaa culturală.
“A fost începutul unui periplu foarte îndelungat”, spune ea.
La fel ca și Lee, de la Centrul European pentru Drepturile Omului, dna Grigore crede că rasismul la adresa romilor este mai puțni evident în SUA comparatriv cu România. Dar, spune ea, rasismul există încă, deseori sub forma unor mici agresiuni sau sub forma unei evidente neluări în seamă.
Dna Grigore își amintește o conversație avută cu un diplomat la o recepție din Washington DC. Când i-a spus ce origine are, diplomatul s-a arătat surprins și i-a spus că “nu arată” ca o româncă. Dna Grigore i-a spus că pielea ei este ceva mai închisă la culoare comparativ cu ce a românilor obișnuiți și că e romă. Iar el i-a replicat: “Oh, acum romii încep să fie educați”.
Dna Grigore afiirmă că asemenea comentarii îi fac pe mulți romi să-și ascundă originea. Ea recunoaște că e mult mai norocoasă decât mulți dintre romii din SUA – mai ales decât cei care caută să obțină azil la frontiera dintre SUA și Mexic – dar chiar și romii cu profesii, care trăiesc de ani buni în Statele Unite, i-au spus că continuă să își ascudă originea de teama discriminării.
Proiectul Romilor de la Universitatea Columbia speră să combată asemenea prejudecăți.
Dna Grigore spune că proiectul este menit să contracareze vizibilitatea redusă a romilor din SUA și să ajute comunitatea să le accepte cultura. Autorii doresc totodată să facă în așa fel, încât noua generație de romi se se simtă oarecum mândră de identitatea sa culturală, spune ea. Dna Grigore are un fiu în vîrstă de un an, pe jumătate rom.
“Nu vreau deloc ca el să simtă că identitateaa îi este afectată de prejudecăți și de un stigmat care, în prezent, este legat automat de statutul de rom”, spune ea.
Notă: The World – cea mai veche emisiune de știri de la Nan and Harris Studios, aparținând companiei WHBH din Boston, Massachusetts
Sursa: Rador/ Traducerea: Alexandru Danga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
47 comentarii