Presa britanică: Au votat pentru Brexit, dar revenirea est-europenilor pe câmpurile agricole e una dintre cele mai bune vești / Angajații britanici concediați din cauza crizei nu se înghesuie la cules de sparanghel sau zmeură
Au votat categoric pentru Brexit, dar pentru multe comunităţi agricole s-ar putea ca vestea revenirii pe câmpurile britanice a sute de muncitori est-europeni să fie una din cele mai binevenite din ultimele săptămâni, scrie The Sunday Times, citată de Rador.
Mai multe curse aeriene pline cu culegători de fructe şi legume români vin în Regatul Unit, pentru ca mii de tone de sparanghel, căpşune, zmeură şi alte recolte să nu ajungă să putrezească.
Demersul este urmarea unei aparente erori de calcul a guvernului, care sperase că mii de angajaţi concediaţi vor lucra într-o „armată terestră” de muncitori agricoli sezonieri. Se estimează că au aplicat 35.000 de britanici, doar pentru a refuza locurile de muncă, în momentul în care ministrul de finanţe Rishi Sunak a anunţat programul său de susţinere.
„Am avut aproximativ 33.500 de oameni din Marea Britanie care s-au înscris pentru aceste slujbe – dar numai 20% din aceştia au finalizat procesul de aplicaţie şi doar 9% (vreo 3.000 de persoane) se angajează„, spune una din principalele agenţii de recrutare, Hops Labour Solutions.
„Noi credem că acest lucru se datorează în parte programelor de subvenţionare lansate de ministrul de finanţe, care au făcut ca mulţi oameni să nu mai aibă nevoie să lucreze în agricultură”.
Săptămâna trecută, primii 150 de români au aterizat la Stansted, unde au fost testaţi pentru Covid-19 şi conduşi la o fermă de 17.300 de acri din East Anglia pentru sezonul culesului de sparanghel care începe mâine.
Avionul a fost închiriat pentru aproximativ 40.000 de lire sterline de cooperativa agricolă G’s Growers care numără 17 membri şi are nevoie de 1.250 de oameni pentru recoltarea salatei pentru supermarketuri. Sunt planificate cel puţin încă cinci zboruri.
„Aceasta face parte din strategia noastră pentru a ne asigura că dispunem de suficienţi lucrători agricoli sezonieri pentru a continua să ne hrănim naţiunea”, a spus Beverly Dixon de la G’s, care a adăugat că românii vor lucra în condiţii de carantină, fiind cazaţi în hosteluri pe terenul fermelor.
Ea a adăugat că cooperativa a recrutat 500 de muncitori din Regatul Unit, dar majoritatea sunt lipsiţi de experienţă şi vor fi instruiţi de români.
Un sondaj realizat de Sindicatul naţional al fermierilor din Marea Britanie sugerează că fermierii încearcă cu disperare să găsească culegători. „Sectorul horticol are nevoie de aproximativ 70.000 de muncitori sezonieri în fiecare an”, afirmă sindicatul.
„Cultivatorii au încercat mereu să recruteze pe plan local, dar din cauza naturii sezoniere a muncii, a amplasamentului rural şi de multe ori orelor lungi de muncă, există o lipsă de interes istorică din partea britanicilor. Datele studiului realizat de noi arată că anul trecut 99% din lucrătorii sezonieri erau cetăţeni UE. Aproape 60% au venit din România şi Bulgaria.”
Muncitorii britanici vor fi vitali pentru salvarea recoltelor, a spus Jack Ward, de la Asociaţia Cultivatorilor Britanici. „Încă din iunie vom avea probabil nevoie de vreo 35.000 de oameni pentru a recolta produsele proaspete”.
Jonathan Leake
Sursa: The Sunday Times/ Rador/ Traducerea: Adriana Buzoianu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii