Presa bulgară critică lipsa de reacție a unor foști miniștri ai mediului cu privire la construirea incineratorului de la Giurgiu
Fostul ministru și viceministrul bulgar al mediului Borislav Sandov și Toma Belev au omis să formuleze obiecții la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România cu privire la intenția acestuia de a permite construirea unei instalații de ardere a deșeurilor medicale periculoase pe malul Dunării, vizavi de Ruse, scrie publicația bulgară 24Chasa.
La data de 9 martie 2022, ministrul mediului din România a trimis o scrisoare omologului său bulgar, Borislav Sandov. Prin aceasta, partea română informează partea bulgară că, în zona orașului Giurgiu, la o distanță de 3.317 de metri de granița cu Bulgaria, va fi construit un incinerator pentru arderea deșeurilor medicale periculoase și nepericuloase, precum și instalații auxiliare – un bazin de drenaj din beton, un foraj și o stație de epurare a apelor uzate.
Notificarea din partea română este conform art. 3 din Convenția de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier.
De asemenea, partea română mai informează că investiția este necesară pentru creșterea capacității incineratorului, pentru a putea arde o gamă mai largă de deșeuri periculoase. Aceasta insistă ca până la 31 martie 2022 să primească un răspuns dacă partea bulgară va participa la această procedură. De asemenea, cer ca Ministerul Mediului și Apelor din Bulgaria să trimită un comentariu și ce cerințe va avea Bulgaria pentru construirea incineratorului.
Guvernul României a trimis chiar și două scrisori suplimentare, prin care le amintește lui Sandov și Belev că așteaptă poziția lor. Cu toate acestea, ambele rămân fără răspuns.
Ocupați cu alte chestiuni importante de mediu, ecologice și de partid, Sandov și Belev nu au reușit să obiecteze la cererea românilor, iar rezultatul acestei lipse de acțiune ar putea avea consecințe foarte grave asupra sănătății locuitorilor orașului Ruse.
Astfel, din cauza comportamentului iresponsabil al celor doi ecologiști, orașul Ruse, din nou, la fel ca în 1988 și 1989, va fi gazat non-stop. Locuitorii din Ruse vor respira din nou aer nociv, plin de fum de la deșeurile medicale arse și deosebit de periculoase, vor trebui să-și țină ferestrele închise și copiii în casă. Acesta este încă un exemplu al modului în care Verzii se interesează de problemele de mediu, doar atunci când există beneficii financiare pentru ei.
În acest caz, proiectul aparține unei alte țări, de la care nu pot primi bani, motiv pentru care nu au ripostat.
Primarul din Ruse le-a scris românilor
Primarul orașului Ruse, Pencio Milkov, l-a sesizat pe ministrul român al mediului, Mircea Fechet, cu privire la opoziția locuitorilor orașului față de construirea unei instalații de incinerare a deșeurilor medicale și animale în orașul Giurgiu. Anunțul a fost făcut de Centrul de presă al Primăriei Ruse.
Zilele trecute a fost trimisă o scrisoare și din partea ministrului bulgar al mediului și apelor, Iulian Popov, care cuprinde toate opiniile „împotrivă” înregistrate la registratura primăriei, precum și semnăturile strânse de cetățeni, care sunt în număr de aproape 1.700.
Primăria din Ruse informează că a mai fost primită o altă listă de semnături împotriva construirii incineratorului. Au fost primite și alte opinii negative. Toate acestea vor fi rezumate și transmise ministrului Popov, a informat și BTA.
Directorul Inspecției Regionale de Mediu și Ape din Ruse, Țonka Hristova, a anunțat, în urmă cu câteva zile, că inspecția de mediu a pregătit de asemenea un aviz negativ cu privire la propunerea de proiect pentru o instalație de ardere a deșeurilor medicale și animale, întrucât se consideră că funcționarea instalației are potențial de impact transfrontalier.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank