G4Media.ro

Presa bulgară: Ministrul austriac de interne confirmă poziția Austriei împotriva intrării Bulgariei…

Sursa Foto: Facebook/ Lucian Bode

Presa bulgară: Ministrul austriac de interne confirmă poziția Austriei împotriva intrării Bulgariei și României în Schengen/ Karner: Controlul la frontieră e parte din succes, situația rămâne neschimbată

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a confirmat poziția Austriei împotriva intrării Bulgariei și României în Schengen. Karner a anunțat că în prima jumătate a acestui an, 5.900 de străini au fost scoși de bună voie și forțat din țară – cu 20% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. „În prima jumătate a anului, mai mulți solicitanți de azil au părăsit Austria, față de noile cereri depuse pentru azil”, a declarat Karner la o conferință de presă, citat de presa austriacă, transmite Sega, citată de Rador.

Separat, potrivit Ministerului de Interne, aproximativ 18.500 de persoane au evitat procedura de acordare de azil și au părăsit țara de bună voie. „Acesta este un bilanț pozitiv, dar nu este un motiv de sărbătoare, ci o obligație de a continua să lucrăm susținut în această direcție”, a spus ministrul austriac al afacerilor interne.

Karner respins acuzațiile conform cărora polițiști austrieci sunt implicați indirect în „pushback” illegal (un termen folosit pentru migranții care se întorc imediat înapoi). Karner a spus într-un interviu radio: „Adevărul este că „pushback” este o respingere forțată la graniță. Acest lucru este ilegal, este adevărat. Dar este permis ca oamenii să fie întorși înapoi la frontieră, dacă nu au șansa de a intra legal. Asta face Austria, asta e evident că face Ungaria, asta face Germania cu Austria, aceasta este o practică normală”.

În ciuda tendinței de reducere a numărului de solicitanți de azil, Karner dorește ca Austria să continue să impună veto asupra aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen. Controlul la frontieră e parte din succes, fapt pentru care situația rămâne neschimbată, a spus ministrul austriac de interne.

Context

Un proiect de rezoluție al Parlamentului European a fost votat pe data de 12 iulie ca urmare a petiției depuse de ONG-ul Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice intră miercuri la votul final din plenul parlamentului, potrivit agendei oficiale. Rezoluția arată că respingerea aderării României la Schengen este ”discriminatorie” și cere Comisiei Europene să dea Austria în judecată la Curtea de Justiție a UE.

Rezoluția solicită Comisiei să estimeze costurile de oportunitate și daunele de mediu pe care România și Bulgaria le-au suferit din iunie 2011 din cauza „refuzului nejustificat” de aderare la Schengen și să încurajeze această instituție să analizeze posibilitățile de compensare financiară. Deputații europeni subliniază că situația actuală „este instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv de propaganda rusă” și „subminează capacitatea UE de a-și promova valorile și buna guvernare în țările terțe”.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul de liberă circulație Schengen, care include, de asemenea, statele non-UE Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Comisia Europeană a evaluat că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen, iar Parlamentul European a susținut în mod repetat aderarea acestora, cel mai recent printr-o rezoluție din 5 octombrie 2022 și o dezbatere din 14 decembrie 2022.

Sursa: Sega/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. A vorbit pe rusa, cand a spus asta ?

  2. Pai da, dar asta nu e un motiv sa rămânem noi pe dinafara pentru ca are Austria mai putine cereri de azil. Dacă asta e scopul atunci sa își reintroducă Austria controalele la frontiera și sa iasă ea din Schenghen. E ca și cum ai scoate castane din foc cu mâna altuia. Sau fa Austria mai puțin atrăgătoare

  3. Opoziția Austriei la accederea României in Schengen este aberanta, atâta vreme cât a sprijinit aderarea Croației, aflată pe o ruta importantă de migrație.

    De fapt, austriecii arată cu dispreț ca nu le pasa dacă argumentul lor este credibil sau nu.

  4. Tu ca cititor nu poti sa apreciezi daca Austria are sau nu dreptate pentru ca nimeni nu povesteste daca Romania si Bulgaria au facut ceva in plus, in mai bine sau corect fata de acum un an. Asa, un dialog al surzilor cu mutii, cam asa te simti cand citesti astfel de ce-or fi ele, articole, declaratii, stiri. Din punctul meu de vedere, o granita cat mai solida cu Ungaria nu face rau. Pierderi economice, invatati sa va descurcati in orice conditii ca am avut si Covid si avem razboi la granita si guverne hulpave, si vecini falsi si dusmanosi orice ar fi! Fara granita Schengen cred ca mai multe deseuri din Europa ajungeau la noi, 😉. Partea plina a paharului.

    • Romania si Bulgaria nu trebuiau sa mai faca nimic. Nici anul asta, nici anul trecut, nici acum mai multi ani. Criteriile pentru Schengen sunt clare si indeplinite inca din 2011.
      Austria doar cauta pretexte, cu toate ca sunt la nivelul penibilului. Migrantii nu trec pe aici, fapt demonstrat. Oricare ar fi motivul real (prietenia cu rusii, scaderea in sondaje a astora, faptul ca nu le-am mai dat chestii pe gratis …), nu trebuia sa se ajunga aici.
      Regulamentul pentru acceptarea unei tari in Schengen este complet gresit. Nu trebuie sa existe vot, pentru ca nu are sens (mai ales cu drept de veto). In momentul in care criteriile sunt indeplinite de catre un stat, si statul doreste, intra in Schengen. Celelalte state iau la cunostinta si gata.
      Austria ar trebui sa zica mersi pentru cati bani fac pe aici, legal si ilegal.
      O alta ciudatenie e statul roman, care sta si doarme in frunte cu Iohanis in loc sa urmeze toate caile de atac. Pare ca si ai nostri sunt complici cu austriecii. Poate stiu ei ceva. Ce se mai bat, un europarlamentar si niste organizatii.

  5. O bataie de joc pe fata la adresa Romaniei, dar Bode, Bode, ce mai face?
    Nu se lauda el ca Austria ne sprijina cu toate puterile?
    Asta pana cand Olanda s-a razgandit. Apoi au luat ei rolul de Veto.
    Cert este ca fara sa luam atitudine nu vom obtine aderarea la Schengen.
    Si sa nu le dam nici gazele din Marea Neagra, mai bine le trimitem niste indivizi specializati in halitul lebedelor din Viena, asa ca sa mai compemsam un pic nedreptatile.

  6. Nici o problema. De maine pretul la gaze si redeventele ar trebui sa fie mai mari cu x% cat sa acopere o parte din pierderile datorate Schengen. Am oare „cojones” sa facem asa ceva?

  7. Politicienii s-au agitat puțin, dar elitele au făcut mișto, că ce, boicotăm șnițelul?

  8. Dar Croatia a fost ok nu?… Tradatori nenorociti. Chiar imi doresc ca procesul de la CJUE sa ne dea dreptate. Sa iasa Austria din Schengen!!!