G4Media.ro

Presa bulgară: Comisia Europeană are în vedere interzicerea temporară a importului a…

Foto: Fabrica de ulei Gologanu

Presa bulgară: Comisia Europeană are în vedere interzicerea temporară a importului a cinci tipuri de alimente din Ucraina – uleiul de floarea soarelui, semințele de floarea soarelui și rapiță, porumb și grâu

Comisia Europeană va propune introducerea unei interdicții temporare pentru cinci tipuri de alimente ucrainene în țările europene, care sunt cele mai afectate de importurile scutite de taxe vamale din Ucraina. Acest lucru a devenit clar după întâlnirea recentă de la Luxemburg a miniștrilor agriculturii din Bulgaria, Polonia, Slovacia, Ungaria și România cu comisarii europeni pentru comerț și agricultură Valdis Dombrovskis și Janusz Wojciechowski, transmite Sega, citată de Rador.

După întâlnire, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a menționat că cele cinci produse sunt uleiul de floarea soarelui, semințele de floarea soarelui și rapiță, porumb și grâu, a anunțat corespondentul ziarului „Dnevnik”. Interdicția temporară va fi în vigoare până la data de 5 iunie, când expiră decizia UE privind importurile scutite de taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene.

Totodată, Bulgaria a introdus, de la 24 aprilie până la 30 iunie, o interdicție temporară la importul din Ucraina a peste 20 de tipuri de produse alimentare. Alături de cereale – grâu, porumb, floarea soarelui, orz și rapiță, Bulgaria sistează importul de miere și produse apicole, lapte crud și lapte uscat, nuci, alune de pădure, ouă, carne de pasăre, porc, oaie și capră, soia, semințe de in, vin, oțet de vin și alcool etilic etc. Este permis doar tranzitul acestor mărfuri, deoarece mărfurile sunt sigilate la frontieră.

„În următoarele zile, când se va lua o decizie privind o abordare europeană a importului de mărfuri agricole din Ucraina, măsurile introduse unilateral de către cele mai afectate state vor fi ridicate”, le-a explicat jurnaliștilor, după întâlnire, ministrul interimar al agriculturii, Iavor Ghecev, care a participat la întâlnire.

Ghecev a comentat că, dacă în momentul de față perturbările de pe piață sunt resimțite doar în țările aflate în prima linie a conflictului în Ucraina, atunci în viitor situația poate fi transferată în interiorul Uniunii Europene. „Nu avem timp să reacționăm pentru că noua recoltă va trebui să fie culeasă foarte curând. Știm deja că nici coridoarele de solidaritate nu funcționează așa cum au fost gândire. Sunt necesare noi măsuri, trebuie avute în vedere inclusiv fonduri de garantare pentru a asigura atât piețele din Ucraina, cât și din Bulgaria, România, Polonia, Slovacia și Ungaria”, a mai spus ministrul bulgar al agriculturii.

El a explicat încă o dată că producătorii de cereale bulgari s-au trezit cu o producție stagnantă în valoare de câteva miliarde de leva, care nu este clar dacă poate fi vândută până la noua recoltă. „Pe teritoriul țării noastre, cantitatea de floarea soarelui disponibilă este mai mare decât putem procesa, iar cerealele sunt mai multe decât putem exporta”, a spus Ghecev.

Potrivit acestuia, toți miniștrii agriculturii din cele mai afectate cinci state de importurile scutite de taxe vamale din Ucraina au convenit asupra faptului că trebuie să își apere în continuare revendicările până când se va ajunge la un mecanism de lucru care să asigure funcționarea normală a economiilor locale, precum și să să protejeze fermierii.

Comisarul Dombrovskis a rezumat la sfârșitul întâlnirii că va avea loc o reuniune tehnică a experților pentru a enumera produsele care vor fi incluse în pachetul de măsuri al Comisiei Europene. El a precizat că va fi specificată și lista mărfurilor care urmează să fie acoperite de interdicția de import. Așteptările sale sunt ca în câteva zile să se ia decizii concrete cu privire la situația de pe piața agrară, a anunțat Centrul de presă al Ministerului Agriculturii.

Lucrările continuă la cel de-al doilea pachet financiar pentru cele cinci state membre afectate, printre care se numără Bulgaria, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Bugetul acestuia este de așteptat să fie în valoare de 100 de milioane de euro. El a mai precizat că lucrările de modernizare a infrastructurii și de îmbunătățire a coridoarelor de transport vor continua.

Sursa: Sega/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...