Presa de la Sofia: Bulgaria și Schengen, trei scenarii posibile
Bulgaria și România au deja un refuz privind Schengen: în 2011, cele două state nu au fost primite, acum este în așteptare un nou vot cu privire la candidaturile lor și a celei pentru Croația. Există trei scenarii posibile. Iată care sunt acestea, rezumate de publicația bulgărească Mediapool:
Oricine călătorește în România, Bulgaria sau Croația trebuie să prezinte un pașaport la frontieră. Cu toate acestea, această practică poate rămâne curând în istorie, deoarece toate cele trei țări doresc să devină parte a spațiului Schengen. Joi, miniștrii de interne ai țărilor UE vor decide asupra candidaturilor celor trei state.
Doar Croația are șanse reale
Croația deține cele mai bune cărți. Este adevărat că diverse organizații pentru apărarea drepturilor omului critică practica vicioasă de întoarcere a migranților de la granița cu Croația, dar acest lucru nu reprezintă un obstacol în calea acceptării țării în Schengen.
Dacă Croația va primi o aprobare, se așteaptă ca aceasta să dea un impuls puternic turismului, iar controalele la frontieră cu Slovenia vor fi ridicate. În afară de asta, de la 1 ianuarie 2023, Croația intră și în zona euro – țara introduce moneda comună europeană.
Bulgaria și România vor trebui să mai aștepte?
Problema cu candidaturile Bulgariei și României este diferită. Una dintre dificultăți vine și din faptul că cele două țări, care împart o graniță comună, sunt puse la pachet, iar votul de joi va fi comun pentru ambele. Dacă una trebuie să intre înaintea celuilalte, aceasta va necesita echipament tehnic suplimentar corespunzător la granița dintre ele, iar aceste costuri pot fi evitate. Prin urmare, este posibil ca Bulgaria și România să fie admise, dar acest lucru va fi supus unor condiții suplimentare, similare cu aderarea lor la UE în 2007.
Două state membre, Austria și Țările de Jos, nu sunt convinse că acum este momentul pentru extinderea spațiul Schengen și probabil că se vor abține la vot în cursul acestei săptămâni. Dar nici ele nu este de așteptat să blocheze extinderea.
Există și un al treilea scenariu
În urmă cu câteva zile, președintele României, Klaus Iohannis, a menționat o altă posibilitate: amânarea votului cu încă o lună sau două. Bucureștiul și Sofia nu vor ca intrarea lor în Schengen să se prelungească iar ani întregi. Să ne amintim că Bulgaria și România așteaptă de ani de zile să fie admise. La votul anterior din 2011, Olanda a fost din nou împotrivă, alături de Germania, Franța și Finlanda. Ministrul olandez al migrației de atunci, Gerd Leers, a declarat că sistemul Schengen se bazează pe încredere reciprocă, iar întrebarea este dacă celor două țări li se poate da cheia ușii exterioare pe care ele să o păzească.
Sursa: Mediapool.bg / Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank