Presa din Franța indică în unanimitate amatorismul și incapacitatea de a guverna în care se află acum executivul, după adoptarea reformei pensiilor prin angajarea responsabilității
Ghiuleaua nu a trecut departe de guvern. La sfârșitul zilei de luni, moțiunea de cenzură transpartinică depusă de deputatul Charles de Courson a fost respinsă cu doar nouă voturi în Adunarea Națională, iar controversata reformă a pensiilor va fi în cele din urmă adoptată. O victorie „cu gust de înfrângere”, a subliniat marți în unanimitate presa franceză, într-o sinteză făcută de BFM-TV.
Vizată în mod special de titlurile de astăzi este prim-ministra Elisabeth Borne care, pentru mulți editorialiști, este acum incapabilă să guverneze țara în mod corespunzător.
„Élisabeth Borne, salvată, dar învinsă”, titrează sobru Libération, care notează „o victorie cu gust amar pentru executiv, cufundat într-o criză politică”. Adoptarea reformei pensiilor nu este sinonimă cu o victorie a președintelui și a prim ministrei sale, subliniază Paul Quinio în editorialul său, dimpotrivă. „Ei își vor fi demonstrat amatorismul din ultimele două luni, apărând prost un proiect ratat. Ei vor fi slăbit, ca arareori, un Parlament care nu avea nevoie de acest lucru. Era necesar pentru a-și reface imaginea. Ei au făcut contrariul”, a spus el.
Același lucru este valabil și pentru La République des Pyrénées, care subliniază că „guvernul a fost foarte aproape de un accident”. „Guvernul nu a căzut, dar este orice în afară de o victorie, iar criza rămâne deschisă”, afirmă editorialistul Jean-Marcel Bouguereau, care consideră că este vorba de „o nouă palmă dată premierului, în condițiile în care mai sunt necesare doar nouă voturi pentru a-i dărâma guvernul”.
„Borne își salvează guvernul cu nouă voturi”, scrie sobru Le Parisien. „Regele este gol” și se află într-o fundătură
Președintele Emmanuel Macron a fost, de asemenea, pe larg remarcat de presă. Prima pagină a cotidianului L’Humanité este marcată de un singur cuvânt: „Intenable” – De neacceptat . Cotidianul de stânga face tabloul unui guvern slăbit și relatează despre o „bătălie împotriva reformei pensiilor” care continuă în țară. „Deci, acesta este președintele împotriva țării”, mormăie Maurice Ulrich în editorialul său. „Regele este gol”, continuă el, „cu el, este însăși imaginea politicii care este afectată definitiv”.
„Și acum, ce poate face Emmanuel Macron?”, se întreabă Le Figaro, care constată „impasul” în care se află guvernul. Respingerea moțiunii de cenzură constituie „o victorie parlamentară (…), dar sub forma unei amânări pentru executiv, care nu marchează decât o etapă în criza profundă pe care o traversează Franța”, adaugă cotidianul de dreapta.
Iar pe prima pagină a Midi Libre scrie, perplex, „Trece, dar…” „Eșecul celor două moțiuni de cenzură depuse împotriva guvernului nu a rezolvat absolut nimic. Mai rău. Această respingere a fracturat un pic mai mult clasa politică, a redus legitimitatea premierului și a accentuat determinarea opozanților”, spune editorialistul Jean-Michel Servant.
O constatare împărtășită în cele din urmă de Est Républicain. „Este încă un impas”, notează Benoît Gaudibert în editorialul său. „Cărțile sunt în mâna lui Emmanuel Macron, mai nepopular ca niciodată (…) Atât de partea guvernului, cât și de partea sindicatelor, toată lumea caută ieșirea imposibilă din criza socială și politică care afectează țara”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank