G4Media.ro

Presa din Grecia, critici dure la adresa premierului după scandalul ziariștilor și…

Sursa Foto: Facebook

Presa din Grecia, critici dure la adresa premierului după scandalul ziariștilor și politicienilor interceptați: Ce nu a spus Kyriakos Mitsotakis

Evident încurcat și înghițind continuu în sec, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a apărut ieri cu un mesaj televizat, încercând să dea explicații despre problema uriașă care preocupă Grecia în ultimele zile. Urmând tactica sa preferată de fiecare dată când se află cu spatele la zid, Mitsotakis a aruncat răspunderea pe seama oricui altcuiva, în afară de persoana sa, scrie Efimerida Ton Syntakton.

Ba chiar, la finalul mesajului său, într-un crescendo de referiri la sine și de autosuficiență, premierul a spus că ”eu, personal, nu m-am ascuns niciodată în fața dificultăților sau a răspunderilor, într-o luptă adesea singuratică, dar constantă, a autocriticii și a eforturilor de îmbunătățire continuă”. Din păcate pentru premier și guvern, răspunsurile pe care le datorează societății nu au fost niciodată oferite. Mai exact:

  • 1) Nu a spus din ce motive Serviciul Național de Informații (EYP) l-a urmărit pe Nikos Androulakis (liderul Partidului Socialist PASOK-KINAL, de opoziție n.trad). Nici măcar nu s-a gândit să-l menționeze pe jurnalistul Thanasis Koukakis și nici pe colegul lui, Stavros Malichoudis, care au fost urmăriți în mod dovedit de EYP.
  • 2) Nu a cerut niciun fel de scuze, ascunzându-se în spatele aparenței de „legalitate” a supravegherii, legalitate care este de asemenea contestată puternic de constituționaliști cu autoritate în domeniu.
  • 3) Nu a spus niciun cuvânt despre minciunile pe care guvernul său le propagă de luni de zile cu privire la această chestiune, fie oficial, fie prin scurgeri de informații. Reamintim că în urmă cu câteva luni, secretarul general Giorgos Gerapetritis, într-un răspuns oficial către agenția franceză AFP, a susținut că guvernul nu urmărește niciun jurnalist din Grecia. Până acum știm cu siguranță că a urmărit deja doi.
  • 4) Nu a spus niciun cuvânt despre Predator (softul prin care au fost realizate interceptările n.trad.) și s-a grăbit să spună din nou minciuni în legătură cu demisia nepotului său, Grigoris Dimitriadis (secretarul general al cabinetului premierului n.trad.), desemnându-l responsabil din punct de vedere politic pentru Serviciul Național de Informații (EYP), deși legea spune că șeful politic al EYP este premierul însuși. În plus, a uitat de scurgerile de informații din surse guvernamentale de vineri care nu vorbeau despre o legătură între demisia lui Dimitriadis și cazurile de supraveghere și softul Predator, ci despre „climatul toxic”.
  • 5) Nu ne-a explicat cum el, premierul, nu ar fi permis supravegherea lui Androulakis (dacă ar fi știut dinainte despre ea, după cum a spus el), din moment ce supravegherea era legală și semnată de un procuror. Ar fi încercat să se amestece în activitatea procurorului?
  • 6) De asemenea, nu ne-a explicat modul în care va fi informat domnul Androulakis cu privire la supravegherea sa din moment ce amendamentul introdus de Noua Democrație (partidul de guvernământ, de dreapta n.trad.) și aprobat anul trecut interzice oricărei persoane supravegheate să fie informată cu privire la motivele pentru care s-a aflat într-un asemenea regim. Va încălca legea dată chiar de guvernul său?

Caustic a fost și comentariul făcut de jurnalistul Thanasis Koukakis (unul dintre jurnaliștii urmăriți n.trad.) care a remarcat pe marginea mesajului lui Mitsotakis: „Prim-ministrul nu a făcut nicio referire la Predator. Nu s-a adresat poporului grec, ci unui public de extremă dreapta. Afirmația (premierului) că Serviciul Național de Informații, pe care îl conduce, „a subestimat dimensiunea politică a acestui caz” este elocventă”.

Acțiunile intentate împotriva ziarului Efimerida ton Syntakton

În legătura cu acțiunile intentate de secretarul general al cabinetului primului ministru, Grigoris Dimitriadis, împotriva ziarului nostru și a jurnaliștilor (care s-au ocupat de investigarea interceptărilor realizate de EYP n.trad.), Uniunea Ziariștilor de Cotidiene din Atena, a emis luni un comunicat, în care se precizează, printre altele:

„Politicienii trebuie să ofere, în mod public, răspunsuri convingătoare pentru ceea ce ancheta jurnalistică scoate la lumină cu privire la supravegherea unor politicieni și a unor jurnalişti și nu să intenteze procese. Au toate posibilitățile de a-și face publice pozițiile. Orice cetăţean care se consideră afectat are dreptul de a apela la justiţie, dar intentarea unor procese care vizează anihilarea financiară a unor jurnalişti este în conflict moral direct cu principiul exprimării publice consfințit constituţional. Condamnăm procesele împotriva colegilor noștri Thanasis Koukakis, Nikolas Leontopoulos și Thodoris Chondrogiannou, precum și împotriva site-ului „Reporters United” și a ziarului „Efimerida ton Syntakton” și suntem de acord cu cererea Uniunii Europene a Jurnaliștilor de retragere a acestor procese”.

Sursa: Efsyn/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Si comuniștii ascultau, pe toată lumea, că teoretic nici nu aveau opoziție.
    Dar cazul ăsta seamănă cel mai mult cu Watergate si Nixon, măgarul asta minte in continuare asa cum a făcut-o si Dickie.

  2. Nu-s comunisti ci mai degraba niste oRRtodocsi amestec de auRRolaci si peRRemisti.