Presa din Grecia: Deplasare de forţe. Și Moldova intră în blocul occidental / Înfrângerea lui Dodon este o înfrângere clară a preşedintelui rus Vladimir Putin
Într-un articol anterior, publicaţia noastră a avertizat că situaţia se află pe muchie de cuţit în Moldova în contextul recentelor alegeri. Rezultatele de ieri arată o deplasare de forţe spre blocul occidental, scrie publicația grecească Pentapostagma, citată de Rador.
Chişinăul, aşadar, se află într-un moment de cotitură după ce prooccidentala Maia Sandu a ieşit învingătoare din alegerile prezidenţiale, obţinând 53% din voturi. Preşedintele în funcţie a fost susţinut în mod expres de Putin. Votul moldovenilor din diaspora a fost esenţial. Cu toate acestea, spre deosebire de Belarus, pare să existe o schimbare politică pașnică, deși dacă ar fi câștigat Dodon, lucrurile ar fi fost probabil diferite.
Temerile cu privire la ciocniri de forţe și proteste au fost risipite de victoria clară a lui Sandu, iar analiștii subliniază că „Moldova a reușit să dea o lecție de democrație multor țări foste sovietice, cum ar fi Ucrainei vecine, mai înainte, și Belarusului în acest an, unde părea imposibilă un transfer politic pașnic”.
Un rol important în victoria lui Sandu trebuie acordat cetăţenilor moldoveni care locuiesc în străinătate, în Europa şi Moldova de Nord, care s-au mobilizat în procente nemaiîntâlnite. În primul tur, au votat în străinătate aproximativ 150.000 de moldoveni, iar în al doilea tur peste 250.000, cu o majoritate covârșitoare în favoarea lui Sandu.
Înfrângerea lui Dodon este, de asemenea, o înfrângere clară pentru președintele rus Vladimir Putin, care și-a sprijinit în mod explicit partenerul, existând un nou semnal de evoluţie anti-rusească pe teritoriile fostului imperiu sovietic. Într-o conversație online cu președintele în funcţie, la data 28 septembrie, Putin i-a urat acestuia „succes în următoarele alegeri, astfel încât să putem continua munca pe care am început-o împreună pentru a restabili relațiile transnaționale și a le dezvolta”.
În ultimele săptămâni, Rusia a lansat mai multe avertismente cu privire la alegerile din Moldova, acuzând Statele Unite că intervin și se pregătesc pentru o nouă „revoluție a florilor”. Dodon promisese să restabilească o relaţie mai strânsă cu Moscova şi să anuleze acordurile cu Uniunea Europeană.
Pentru a inversa politica dusă anterior, Sandu va trebui acum să obţină o majoritate stabilă în parlament, unde controlează doar o parte din parlamentari. Moldova este de fapt o democrație parlamentară, în care președintele nu are toate puterile necesare pentru a acționa autonom. Noul echilibru al puterilor va fi prima sarcină a noului președinte.
Sursa: Pentapostagma/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii