G4Media.ro

Presa europeană, alarmată din cauza creșterii galopante a cazurilor de infectare cu…

Foto: Imperial College Londra

Presa europeană, alarmată din cauza creșterii galopante a cazurilor de infectare cu tulpina Delta de coronavirus

Îngrijorarea în Europa crește din cauza extinderii variantei Delta (denumită anterior indiană) a coronavirusului, într-un moment cheie în care rata de vaccinare avansează și unele măsuri sunt relaxate în rândul populației în fața pandemiei, arată publicația spaniolă 20 Minutos, preluată de Rador. Și marile portaluri din Franța (Le Monde) și Italia (RaiNews) analizează creșterea din ultimele săptămâni a numărului de infectări cu tulpina Delta.

Marea Britanie a cunoscut un vârf al infecţiilor Covid-19 în ultimele săptămâni din cauza răspândirii rapide a variantei Delta, identificată pentru prima dată în India, în ciuda ritmului bun al planului de vaccinare a populației. Germania, la rândul său, înregistreaz tot mai multe infecții cu coronavirus.

Mult mai contagioasă decât varianta Alpha, care a apărut la sfârșitul anului 2020 în Kent, în sud-estul Angliei, Delta a început să se răspândească în principal în nord-vestul englez, înainte de a se răspândi în restul Regatului Unit, în special în rândul tinerilor care nu au fost încă vaccinați cu prima dintre cele două doze ale vaccinului. Oamenii de știință au indicat că 90% din infecțiile înregistrate în țară corespund variantei Delta.

Răspândirea virusului a forțat guvernul să întârzie cu patru săptămâni eliminarea planificată a tuturor restricțiilor din Anglia, în timp ce celelalte regiuni – Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord – mențin măsuri diferite.

Portugalia închide perimetrul zonei metropolitane a Lisabonei și interzice intrările şi ieşirile în weekend, din cauza avansului pandemiei și prevalenței variantei Delta în această regiune. Măsura a fost adoptată în Consiliul de Miniștri ca „protecție”, pentru a evita „extinderea” situației din Lisabona în restul țării. Autoritățile sunt deosebit de îngrijorate de situația din capitală, unde incidența în termen de 14 zile este deja aproape de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Autoritățile germane au avertizat cu privire la extinderea rapidă a variantei Delta a Covid-19 și le-au solicitat „prudență maximă” cetățenilor, mai ales atunci când vine vorba să călătoreascăîn Regatul Unit.

Potrivit surselor sanitare, avansul acestei variante este evident în Germania. Acum o săptămână, procentul său în totalul infecțiilor era de 3,7%, în timp ce acum este de 6,2%. Germania se află în plină relaxare a restricțiilor și viața publică s-a normalizat practic în ultimele săptămâni.

O nouă luptă are loc între Comunitatea Madrid și guvernul central, în acest caz în legătură cu riscul pe care îl prezintă extinderea variantei Delta a coronavirusului (cunoscută anterior ca indiană), căile sale de intrare și măsurile care ar trebui luate împotriva acesteia. Lunea trecută, directorul CCAES, Fernando Simón, a indicat că prezența în Spania este de la 5 la 7% din cazuri, că sosirea sa a avut loc cu avionul, dar și cu feribotul sau „pe șosea” și, prin urmare, Comunitatea Madrid face bine că accelerează imunizarea celor cu vârsta peste 60 de ani, dar că aceasta nu ar trebui legată de prezența noii variante.

Varianta Delta în Franța, potrivit ministrului francez al Sănătății, Olivier Véran, reprezintă între 2 și 4% din cazurile pozitive, ceea ce echivalează cu între 50 și 150 de noi diagnostice zilnice. Autoritățile franceze subliniază că riscul este încă scăzut, dar solicită să nu se lase garda jos, astfel încât să nu existe o creștere exponențială a cazurilor, așa cum s-a întâmplat cu varianta britanică. Franța a retras joi obligația de a purta o mască pe stradă, dar Executivul solicită menținerea vigilenţei colective.

Varianta indiană începe să câștige teren, dar treptat, în Belgia, o țară care se află în mijlocul planului său de relaxare din vară. Vinerea trecută, la conferința de presă a Centrului Interfederal de Criză Covid-19, guvernul lui Alexandre de Croo a informat că varianta Delta continuă să se răspândească și reprezintă deja 3,9% din cazurile raportate și afectează în special populația tânără care nu a primit încă vaccinul. Totuşi, unii experți încep să sublinieze că varianta indiană ar putea fi dominantă în Belgia la sfârșitul lunii iulie.

Varianta Delta a coronavirusului se răspândește și în Ţările de Jos, deși nu este încă la un nivel îngrijorător, așa că guvernul olandez îşi menține tendința spre relaxarea a măsurilor prevăzută pentru vară și tocmai urma să anunțe vineri ridicarea mai multor restricții, inclusiv cea legată de renunţarea la obligativitatea purtării măştii în interior și la telemuncă, menţinând distanţarea socială de un metru și jumătate.

În Austria, unde tocmai s-au anunțat măsuri ample de atenuare a restricțiilor, inclusiv redeschiderea discotecilor și a cluburilor de noapte, precum și eliminarea utilizării măștii în multe locuri, experții avertizează asupra potențialului pericol al variantei indiene în următoarele luni. Potrivit experților austrieci, 6,3% din cazurile investigate de Covid-19 provin în prezent din varianta Delta.

Viceconsilierul de la Sănătate Publică și Planul Covid-19 al Comunității Madrid, Antonio Zapatero, a subliniat, vineri, că situația epidemiologică din regiune „este pozitivă”, deoarece incidența acumulată a scăzut la toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, el a avertizat asupra creșterii cazurilor variantei columbiene, care ar fi pătruns în ţară prin Aeroportul Adolfo Suárez Madrid-Barajas.

Varianta Delta este încă rară în Italia, deși focare apar aproape în toată țara. Confruntat cu această situație, șeful guvernului italian, Mario Draghi, a anunțat că va obliga la carantină cetățenii care sosesc din Marea Britanie.

Prezența variantei Delta în Danemarca este, de asemenea, scăzută: 154 de cazuri au fost înregistrate în toată țara, majoritatea fiind legate de călătorii în străinătate, deși există deja transmisii comunitare și au apărut focare în cartiere din orașe precum Aarhus, al doilea oraş al ţării ca număr de locuitori.

Traducerea Rador: Rodezia Costea / Foto: Imperial College Londra

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Dap, presa e cea care are expertiză în orice, mai ales medicină, de aceea e alarmată.

  2. Pai in pandemie nu se vaccineaza boilor, de aia aveti mutaţii de karkalete, ca si virusul se adapteaza.

  3. Presa de propaganda, treceți mai departe, a început sezonu’ estival. Stau aia pe la granița câte 7 ore sa între la greci, spaniolii au ridicat tot. Hai ca sunt și alte subiecte.

  4. Bine ca nu e alarmata pentru nerespectarea masurilor de preventie.

  5. Sunt 2 feluri de propaganda.
    Una pentru libertate si una pentru dictatura.

    • Propaganda pentru libertate are 2 atuuti: adevarul si banul.
      Propaganda pentru dictatura are alte 2 atuuri: dezinformare(capcana pentru naivi si egoisti) si experienta.
      Ca sa castige propaganda pentru dictatura, trebuie ca ceilalti sa ramana fara avantaje, de aceea pe ei ii ajuta ca pandemia sa se prelungeasca la nesfarsit, ca economia sa mearga prost si dusmanul sa ramana fara bani. Ramai fara bani, ramai sluga. Deci vor recomanda in continuare nerespectarea regulilor sanitare.(masca, distanta, vaccin)

  6. Singurii epidemiologi/virusologi/medici in general care contează cu adevărat pe lumea asta sunt cetățenii români de pe net cu scoala vieții, adevărații si unicii experti in tehnici ARNm, pandemii si mutații ale virusurilor. Ei ne spun că totul e ok, plus că par foarte multumiti si colonelu’ , chilotaru ‘ și citulica cu penultimul loc detinut și neamenintat de nimic al Romanikai la vaccinare, lumea e in vacante, soare, mare, distractie, totul e bine pământ, prosti mai sunt ăia care se îngrijorează. 🙁

  7. Pffff propaganda…Don Citu, epidemiologul țării, a zis că nu mai există pandemie și merge perfect vaccinarea la noi.

  8. Care presa? Voi si restul propagandistilor care isi zic ‘jurnalisti’?
    Europa a dat cu batu-n balta rau de tot cand vine vorba de pandemie.
    Si-au flexat muschii cei mai autoritari ‘lideri’ europeni, asta a fost toata pandemia.

  9. Sintem alaturi de ea (de presa europeana) in aceste momente grele de mare alarmare.

  10. Plini de destepti cu certitudini in comentarii… Pacat ca vesticii nu au astfel de comori in sanatatea publica.