Presa franceză: În România, creșterea prețurilor lemnului agravează flagelul tăierilor ilegale / ”Știm deja oameni care merg noaptea în pădure să taie lemne”
France Info publică un reportaj în România în care detaliază felul în care o comunitate din Transilvania vede problema scumpirii și apoi a plafonării lemnului de foc.
”În centrul orașului Zizin, Andrei, 42 de ani, și István, 72 de ani, vorbesc în fața unei porți mari, galbene. Tânărul de 40 de ani, care lucrează în fabrica de apă minerală a orașului, și-a făcut deja provizii pentru următorii câțiva ani. Dar cu salariul lui de 2.500 de lei (509 euro) are nevoie de 10 metri cubi de lemne pe an și nu știe dacă va putea cumpăra ceva anul viitor.
Prietenul său maghiar este resemnat: <E frig aici, ce putem face acolo ?> Se așteaptă ei la o creștere a tăierilor ilegale? <Da, desigur, în plus, știm deja oameni care merg să taie lemne în
pădure fără autorizație noaptea >, spune István”, conform France Info.
După discuțiile cu voluntarii Greenpeace România francezii trag concluzia că tăierile ilegale de lemn au ajuns la un nivel foarte înalt.
”Potrivit INS, aproape 20 de milioane de metri cubi de lemn au fost recoltați oficial din pădurile țării în 2021. Dar, potrivit experților și ONG-urilor de mediu, aproape dublu este de fapt tăiat în păduri, pădurile românești.
<Nu este ușor de estimat cu exactitate numărul tăierilor ilegale, dar probabil se învârte în jurul valorii de 18 până la 20 de milioane de metri cubi> , estimează Ciprian Gal, specialist în cadrul Greenpeace România.
Această evaluare este respinsă de guvern, care pretinde că acționează împotriva problemei. În ceea ce privește industria lemnului, aceasta face campanie pentru a putea tăia mai mult, legal. <În fiecare an, din cauza reglementărilor, metri cubi de lemn în pădure care ar putea fi tăiat și pe care l-am putea folosi> , spune Cătălin Tobescu, președintele Pro-Lemn.
Este posibil ca criza energetică să crească exploatarea forestieră ilegală?
<Totul va depinde de asprimea iernii, dar este foarte probabil ca mai mulți oameni să taie singuri lemne>, estimează Gabriel Paun, fondatorul ONG-ului Agent Green. Activistul mai crede că cei care cumpără lemn ar putea fi mai puțin atenți la originea acestuia”, scrie France Info.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii