Presa germană, despre români exploataţi pe șantierele din Berlin: Muncitorii erau ținuți „în condiţii de dependenţă absolută”
Oameni provenind din condiţii dintre cele mai sărace sunt recrutaţi cu promisiunea că vor beneficia de locuri de muncă bine plătite în Germania. Însă românii în cauză sunt, potrivit acuzaţiilor, angajaţi ilegal, sunt supravegheaţi şi exploataţi, scrie Suddeutsche Zeitung, citată de Rador Radio România.
Un tată de 52 de ani şi fiul său de 34 se află în faţa Tribunalului din Berlin. Cei doi au adus ilegal de mai mulţi ani din România muncitori pentru a-i angaja să muncească pe şantiere la negru în condiţii inumane, fără a beneficia de primirea asigurărilor sociale în valoare totală de 456.000 euro. La începutul procesului apărătorii au anunţat că declaraţiile mandanţilor lor vor avea loc mai târziu.
Cei doi bărbaţi au fost acuzaţi de fapte comisie în perioada noiembrie 2015 – iulie 2020. Aceştia au profitat în mod conştient de faptul că muncitorii provenind din condiţii de viaţă precare „erau practic neajutoraţi în Germania fără a cunoaşte limba şi nici nu aveau prilejul să ceară ajutor de la cineva din cauza pazei stricte la care erau supuşi”, se precizează în actul de acuzare. Ocupaţia ilegală „se bazează pe o organizare bine pusă la punct şi un sistem care a fost folosit de mai mulţi ani”.
Acuzatul principal de 52 de ani avea, în perioada în care s-a petrecut fapta, sarcina de a racola muncitori din ţara natală pentru munci de demolare la şantiere din Berlin. „El reuşea să aducă anual 50-70 de muncitori, transportându-i la Berlin într-o dubă supraaglomerată”. O mare parte a salariului urma să fie reţinută pentru a acoperi transportul, mâncarea şi cazarea. În spaţiile în care se stătea, se adunau din când în când până la opt persoane.
Muncitorii erau ţinuţi de bărbatul de 52 de ani împreună cu fiul acestuia şi ajutaţi de anumite persoane „în condiţii de dependenţă absolută”. Erau puşi să muncească în general adesea până la 10 ore pe săptămână. De asemenea, exista şi o condiţie în care timp de o lună de probă muncitorii trebuiau să muncească fără a fi plătiţi. Cele mai mici presupuse încălcări ale regulilor se soldau cu ameninţări şi bătăi. Abia când unul dintre muncitorii păţiţi a reusit totuşi să reclame situaţia, au urmat măsurile de verificare.
Bărbatul de 52 de ani s-a aflat la sfârşitul anului 2020 în arest pentru o lună. Doar după discuţiile dintre tribunal, procurori şi apărare, acuzaţii vor putea afla pedepsele ce le revin. Aici se va ţine seama şi de amânări procedurale apărute în plus, iar tribunalul va cere în cazul acuzatului principal confiscarea sumei de
456.000 euro. Procesul va continua în data de 28 august.
Sursa: SÜDDEUTSCHE ZEITUNG / Rador Radio România / Traducerea: Imola Stănescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu