G4Media.ro

Presa germană taxează în termeni duri ”apatia periculoasă” a UE după alegerile…

Sursa: Facebook/ Comisia Europeana

Presa germană taxează în termeni duri ”apatia periculoasă” a UE după alegerile din Belarus și tensiunile dintre Turcia și Grecia: Actul de dispariție al Europei din politica externă

I-au trebuit zile Europei pentru a spune ceva relevant despre Belarus. Iar blocul nu pare a avea vreun far călăuzitor în politica externă nici în alte privințe. Un lucru periculos, scrie Der Spiegel, citată de Rador.

Europa e un continent bogat care se pricepe la multe lucruri. A reușit deocamdată, de exemplu, să găsească o cale mai bună decât alte părți ale lumii de a trece prin pandemia de coronavirus. Însă continentul se confruntă acum cu pericole externe pentru care nu e pregătit, în condițiile în care vecinătatea europeană devine tot mai instabilă.

E o stare de fapt ignorată frecvent – în Europa, în general, dar mai ales în Germania. Uitatul pe pereți pare să fi devenit modalitatea preferată de petrecere a timpului, cu rezultatul că nimeni nu pare să știe ce e de făcut cu toate neplăcerile din jur.

În Belarus, o țară indiscutabil europeană, forțele de securitate ale dictatorului Alexander Lukașenko trag în cetățenii țării care demonstrează împotriva unei fraude electorale. Iar UE nu a găsit un răspuns.

A fost nevoie să treacă mai multe zile pentru care șeful diplomației UE sau ministrul german de externe să fie capabili să formuleze o declarație semi-fermă de condamnare a violenței. UE și NATO sunt paralizate de teama că Lukașenko, dacă va rămâne la putere, se va apropia chiar și mai mult de președintele rus Vladimir Putin – sau chiar ar putea permite înființarea de baze militare rusești pe teritoriul belarus. Rezultatul: Europa pare complet impotentă în această chestiune.

În regiunea Mediteranei situația e chiar mai precară. UE s-a trezit că are de-a face acolo cu o serie de puteri agresive ce caută să profite de violența și instabilitatea în curs din Siria și Libia pentru a-și asigura influență și teritoriu – între ele numărându-se Iran, Rusia, Emiratele Arabe Unite și, cel mai recent, Turcia.

O formă periculoasă de provincialism

De fapt, această din urmă țară joacă acum un rol central în Libia, o țară cu importanță strategică pentru Europa. Și nu numai atât, căci Turcia riscă în prezent o confruntare militară cu membrul UE Grecia, care teoretic e aliat cu ea în cadrul NATO.

Un vas turc de explorare, acompaniat de o flotă de nave de război, caută rezerve de gaze naturale în ape revendicate de Grecia. Sunt mulți bani în joc, dar și influență geopolitică. O escaladare nu poate fi exclusă. Ce se va întâmpla atunci?

UE nu va dăinui dacă nu va fi capabilă să-și dezvolte nici un fel de ambiție geopolitică, dacă nu va munci pentru a deveni o putere diplomatică și militară. Franța, sub președintele Emmanuel Macron, este în prezent unica țară europeană care-și manifestă dorința de a juca un astfel de rol, însă acțiunile ei sunt preponderent unilaterale.

Evident, ineficienta politică externă a Europei este și o funcție a blocului în cadrul căreia rareori se convine asupra cursului corect de acțiune. Dar mai există și alte probleme. În Germania, spre exemplu, candidații la cele mai înalte funcții în stat pot ignora fără teamă politica externă, știind că această chestiune nu va apărea niciodată în interviurile luate de presă.

Aceasta este o formă periculoasă de provincialism. Relațiile de putere din ograda Europei se transformă, nu în ultimul rând și din cauza retragerii SUA. Venise de mult timp vremea ca Berlinul să se intereseze în sfârșit de asemenea evoluții. În loc să continue să se uite pe pereți.

Sursa: Spiegel.de/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ue e in moarte clinica. Singura speranța a lumii civilizate e America lui Trump.

    • Pentru că ”uea” e pasiunea vieții unui hoț pedeserast care fură numele bad@, extazul pe care aceasta i-l oferă trumpetistului ahtiat îl face să uite că ”in moarte clinca” e, de fapt, mafia PRO-USL-PSD la care slugărește, așa că ”singura speranță a lumii” interlope din care face parte e poarta cimitirului unde vor cerși securiștii când le vor veni votanții să pupe moaștele.

    • Mănânci ca cat ba Bad ăla cu mafia, Trump e viitorul, nu lgbtistii pederasti și drogati din hastag rezist și usrmisaplus. Ai sa mori de ciuda ca ti-a furat ăla porecla și te vaicaresti pe acilea ca ultimu’ milog. O mai su gi pe salam?

    • ”Viitorul” adânc înfipt e trumpeta. Fix în gâtlejul covidioților rezistenți la mască, a șaormiștilor duduieni care stau cu salamul în gură și cu seringa în venă văicărindu-se în ritm de manele că a pierdut mafia la barbut și acuma moare la alegeri și a pepeuselepuliștilor turnători care-i o să-i lase pe trolii hoți pe drumuri la cât sunt de slabi ca postaci, că nu mai au nicio fantoșă valabilă, doar p-ale altora le mai folosesc.

  2. UE este demult in moarte clinica si cerebrală. S-a văzut acest lucru si in modul de gestionare a pandemiei si in toate deciziile luate la Bruxelles. Credibilitatea UE s-a diminuat considerabil si nu sunt convins ca mai suntem avea sprijin in cazul in care Romania ar fi intr-un pericol real. Administratia asta stufoasa trebuie reformata din temelii sau va disparea in istorie.

    • Mă bufneşte râsul când văd un gunoi de postac rus că-şi dă cu părerea despre UE, o oază de civilizaţie la nivelul căreia Rusia nu va ajunge nici în vise.

      Vezi din se se fac cârnaţii în Rusia, pariu că din disidenţi, jurnalişti şi medici.

    • Ma bufneste rasul cand aud chestii de genul:” UE oaza de civilizatie”. Ai uitat sa adaugi: „cu cei mai fericiti oameni din lume care traiesc din ajutoare de somaj pe viata si alocatii”.

  3. Reprezentantul de politică externă a comisiei europene e o mămăligă pe numele Josep Borell, iar înaintea lui a fost altă mămăligă, Federica Mogherini. Cam ce politică externă să ai cu o tută care își pune batic când vizitează statele arabe sau cu un fleșcăit care nu vrea să-i supere pe chinezi, acum că americanii au început să lase locul gol. Bine, eu acum presupun că sunt doar incompetenți, nu rău-voitori, dar nu se știe.