G4Media.ro

Presa greacă: Nu se închide plaga brain drain în România

Foto: Unsplash/ Tommaso Pecchioli

Presa greacă: Nu se închide plaga brain drain în România

Majoritatea tinerilor din România caută un viitor mai bun în străinătate, alegând „calea migrației” pentru un nivel de viață mai bun și perspective de muncă și carieră superioare, potrivit concluziilor unui nou studiu realizat de Serviciul European de Statistică, citat de publicația greacă Emea.

Plecarea tinerilor – marea rană a României

Din studiul Eurostat rezultă că România se află pe primul loc în rândul statelor membre UE în privinţa numărului tinerilor care au părăsit țara pentru a trăi în străinătate. Aproximativ 600.000 de copii, cu vârste cuprinse între 1 și 19 ani, au părăsit România și trăiesc în străinătate, arată Emea, preluat de Rador.

Sociologii invitați să comenteze cu privire la acest subiect au subliniat că în ultimii treizeci de ani România suferă de pe urma plecării tinerilor în străinătate. Acesta este un fenomen care, în opinia lor, nu se va opri decât dacă autoritățile competente iau măsurile adecvate.

Oamenii de știință subliniază, de asemenea, că 50% dintre tinerii din România, cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani, sunt gata să plece din țară pentru a trăi în străinătate. „Știm din sondaje că cel puțin 50% dintre tineri vor să plece în străinătate și deja fac planuri ca să atingă acest obiectiv”, a precizat Dumitru Sandu, directorul Centrului de Studii ale Migraţiei.

Foto: Tommaso Pecchioli / Unsplash

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Si de cand gasirea unei vieti mai bune este o plaga ??
    Unii chiar vorbesc fara sa gandeasca.

    • „Plaga” nu ii priveste pe cei care pleaca. Este problema Romaniei ca nu poate sale ofere oamenilor care vor sa plece motive sa ramana in tara. Tara din care se pleaca atat de masiv sufera de plaga.

    • „Plaga” e ca Romania ramane FARA Forta de munca ACTIVA, pleaca cei in putere de munca, ramane o Tara IMBATRANITA, parasita, cu probleme de demografie dramatice!
      ” Eurostat: Până în 2030, numărul românilor de peste 65 de ani de ani va crește cu 6%, iar cel al populației de sub 19 ani va scadea cu 14%.
      Populația României cu vârsta de peste 65 de ani va ajunge în 2030 la 4,2 milioane de persoane, de la 3,9 milioane în 2017 – o creștere de 6,2%.
      În schimb, numărul celor cu vârsta de sub 19 ani va fi în cădere liberă, de la 4,1 milioane în prezent, la 3,57 de milioane – o pierdere de 14%.

      Potrivit unei simulări făcute de Eurostat, oficul europen de statistică, în 2017 trăiau în România 3,9 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, reprezentând 18,5% din populație.
      În 2030 – data la care „decrețeii” se pregătesc pentru pensie – numărul celor cu vârsta de peste 65 de ani va ajunge la 4,18 milioane de persoane, reprezentând 21,8% din numărul populației.
      Prin urmare, numărul celor de peste 65 de ani va crește cu 247.000 de persoane, dar asta se petrece pe fondul scăderii populației, de la 20 de milioane de persoane în 2017, la 19,2 milioane de persone în 2030.
      Privind în perspectivă, spre 2040, situația devine și mai dramatică: 33% din Populație va avea peste 65 de ani – adica 4,5 milioane de persone, la o populație de doar 13,7 milioane.”
      https://www.gandul.info/financiar/romania-imbatraneste-in-2040-o-treime-dintre-romani-vor-avea-peste-65-de-ani-17352493
      CINE va mai MUNCI in Romania sa le plateasca acestor 4,5 Milioane de pensionari acele Pensii uriase prevazute in Legea pensiilor?!
      Suna rau de tot, e vorba despre VIITORUL Romaniei, cine ii poarta grija?!
      Politicienii nostri NU prea!
      A-propos, unde e Programul PSD ala numit Strategia „Romania 2040” al lui Dragnea, prezentat la Congresul PSD din Martie 2018, APROBAT in Parlament, ala care facea din Romania in 2040 „o Românie fabuloasă, viitor nod energetic şi de transport, cu trenuri de mare viteză, autostrăzi, educaţie şi sănătate.”
      Evident, pentru cine mai apuca măreaţa lume nouă anunţată de L. Dragnea.

    • Dar de ce este pentru Romania o problema ca Romanii cu calificare inalta (highly-skilled) isi gasesc o cale in viata care sa le puna in valoare potentialul? Realizezei ca in felul asta formulezi o contradictie intre Romania si Romani?

      Problema NU este aceea ca Romanii ajung sa se dezvolte profesional in lume. Din contra, este bine ca potentialul intelectual si profesional al Romanilor se dezvolta, creste in contextele favorabile in lumea asta – acolo unde se pot dezvolta ei. In schimb, problema este ca Romania nu reuseste sa ATRAGA acest capital uman desi exista liantul cultural si afectiv care leaga Romania si Romanii.

      Rezum: Este bine ca Romanii se duc si reusesc sa se dezvolte in loc sa se iroseasca (caci nu pleaca de tampiti ce sunt, cred ca sunteti de acord). Acest lucru NU este o pierdere pentru Romania ci un potential care creste dar NU este folosit de catre Romania. Deci, in realitate asta ar trebui sa se intample pentru ca Romania sa se dezvolte: Romanii sa mearga sa se dezvolte sa capete experienta de top si apoi sa-l poata folosi in Romania.

      Inca o data: voi ganditi inainte sa vorbiti? Nu intreb ca sa fac pe desteptul. Intreb ca sa va indemn sa ganditi.

    • Exista o specie de ciine care traieste mai mult decit oricare canid: ciinele cu covrigi in coada. De zeci de ani e vioi si da din urechi (coada nu poate s-o miste ca-i cad covrigii).
      Daca situatia Romaniei (politica si economica) a justificat emigrarea pina la un anumit punct acum asta e doar, ma scuzati, un fonfleu. Situatia poate fi schimbata aici si acum si ar trebui sa ne concentram pe asta.

    • Amice, asta este „folk wisdom” populara printre low-skilled.
      Brain drain este despre highly-skilled. Cu cat un om este mai highly-skilled, cu atat este mai mobil, si cu atat are oportunitati care nu se numara in tari ci in locuri de munca care au nevoie de specializarea lui – iar multe astfel de specializari nu exista in Romania.

      Da, de acord, exista o anumite convergenta economica, si este bine. Dar discutia este mai complexa. De exmplu, cei mai highly-skilled sunt cercetatorii stiintifici – aici (1) Romania este la pamant, incat practic oamenii talentati care vor sa fac stiinta adevarata sunt obligati sa profeseze in universitatile de top – si acestea NU EXISTA in Romania deocamdata, din pacate. Cel putin in faza initiala, de obtinere a doctoratului si a primei decade de experienta stiintifica, sunt abligati sa-si faca un profil in Occident – nu pentru salariu ci pentru dotarile de laborator, accesul la literatura si experienta – plus ca anumite topicuri sunt concentrate in anumite laboratoare din motive logice. Abia apoi pot decide sa vina in Romania si sa incerce sa construiasca niste capacitati (inclusiv infrastructura, experienta, etc) aici, sau/si sa colaboreze de la distanta cu laboratoarele din Romania care pot fi de incredere – de altfel asta si este natura stiintei – proiectele Europene de exemplu exact asta sunt: programe de cercetare coodonata intre numeroase laboratoare aflate in diverse parti ale UE / si ale lumii (ca exista diverse alte forme de parteneriat).

      Pe scurt: dezvoltarea vine din RDI (Research-Development-Innovation), iar asta incepe cu Cercetarea Stiintifica de baza, iar asta este un fenomen in sine, cu o dinamica in sine care nu are nicio legatura cu tara si nationalitatile – este vorba doar de o comunitate globala de laboratoare care pot sa faca ceva (iar daca nu pot, nu exista in stiinta). Stiinta sta la baza progresului uman dar stiinta are propria dinamica.

  2. Daca dintr.un sat pleaca, invatatorul, inginerul, medicul, preotul, agronomul se alege praful de acel sat. Exemple sunt destule!

    Cam asta se va intampla si cu Romania daca nu se iau masuri de imbunatatire a calitatii vietii. Cel mai elocvent exemplu e Bucurestiul. Din oras fanion al Romaniei a devenit o cloaca: toti hotii, borfasii, neiubitorii de munca, oportunistii, etc. vin in Bucuresti sa.si caute norocul. Si raman aici. Pe langa ei vin si iubitori de carte si de munca, copii, elevi, studenti care doresc sa.si desavarseasca educatia si sa intre pe piata muncii adaugand plusvaloare. Dar sunt prea putini ca sa suplineasca prima categorie. La angajare se lovesc de realitatea crunta: concursul pentru posturile la stat sunt masluite, in privat sefii nu vor sa sa aiba subalterni mai isteti decat ei pentru nu promova si a le lua posturile, absolventii de medicina nu.si gasesc posturi in spitale, etc. Si acestia ce fac vazand ca nu au nicio sansa de afimare si atunci emigreaza si adauga plus valoare si cresc calitatea vietii in alte tari!

  3. Tinerii romani aitisti au invadat piata de zugravi, instalatori si vidanjori pe Canada si spalatori de borfeturi naziste din RFG! Felicitari parintilor hastagrezist!

    • Corect se scrie „vidanjori in Canada” nu „pe Canada”

    • Hehe, suna invidia pe ici pe colo.
      Astia, asa cum suntem, trimitem multe miliarde in Romania, o tinem pe linia de plutire.
      Meseriile enumerate de tine sunt mai mult decit decente, platite bine, dar probabil ca stii si asta ..

    • E o rușine să fii zugrav sau vidanjor în străinătate pe 3000 de euro sau e o rușine să fii zugrav sau vidanjor în romanica pe 2300 lei și umilit de autorități când ai nevoie de o consultație la medic ori de o adeverință ANAF? Unii dintre voi sunteți cu adevărat niște imbecili. Romanica nu se dezvoltă tocmai pt că majoritatea rămasă formează o masă critică de imbecili. Să retii vorbele astea Asistat.

    • Premiul pentru cel mai imbecil comentariu al zilei se duce la @Asistat. Bai, nea tagarta, sa muncesti cinstit este o normalitate pentru oamenii care au bun simt. Sa primesti banii pe care-i meriti este iar ceva normal in tarile dezvoltate. Nu este si cazul Romaniei. Toti politicienii astia de carton, se dau de ceasul mortii ca trebuie sa primeasca votul pensionarilor, asistatilor, bugetarilor, etc., dar nici unul nu a venit sa spuna ca Romania nu mai are viitor din cauza migratiei. Viitorul nu suna deloc bine. Lumea nu mai are rabdare sa astepte zeci de ani sa se transforme aceasta tara.

  4. Cine se joaca cu Romania? Pe cine supara? Vad in presa de propaganda ca suntem cu ochii pe rusi le monitorizam activitatea..si totusi pierzania nu vine de acolo. Pericolele sunt altele cu adevarat.

    In fine… daca joci un joc de strategie/simulator de dezvoltare al unui oras, a unei tari si ai asa scadere de populatie care produce si plateste taxe, aveai endgame de mult timp.
    Cum de ai ajuns aici? De ce „jucatorii” nu au imbunatatit pe parcurs situatia ba chiar au inrautatit-o? Cum de jucatorii se laudau cu strategia care inrautatea situatia accelerat si aproape nimeni nu a intervenit?
    Care „elite” au jucat pentru Romania ? – „politicienii” i consider simpli actori intr-o punere in scena.

  5. Am plecat. Nu dupa bani ci dupa celelalte de trebuinta. De intors nu ma mai intorc decat in vizita.

  6. Apropos de comentariul lu asistat, e o vorba pe la englezi, mouthbreather. Nu a plecat niciun ITist sa se faca zugrav pe afara, e nevoie de IT-isti pe afara intr-o veselie. Poate o fi fost vreun caz, nu zic nu, exceptii, si bravo lui ca munceste cinstit. Nici eu n-am plecat pt bani, avem mai multi in romania, raportat la costul vietii. Dar contextul te ucide incet. Sau mai repede, depinde de noroc. Tot ce are romania bun e viteza la internet, mancarea si geografia (pe care o f…m la maxim taind absolut toate padurile si poluand raurile). In rest, plina de maimute proaste. Dar cu conexiune fff buna la net :))