G4Media.ro

Presa grecească: Cum a devenit România Silicon Valley-ul Europei de Est graţie…

Presa grecească: Cum a devenit România Silicon Valley-ul Europei de Est graţie și lui Ceauşescu / Florin Talpeș: Informatica din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă în perioada comunistă

Din perioada comunistă şi până în zilele noastre, din universitățile din România ies în fiecare an 10.000 de tineri programatori, care de obicei pleacă în străinătate. Acum programul „RePatriot”, care finanțează orice startup care se înfiinţează în țară, le oferă un stimulent pentru a se întoarce în patria lor, scrie publicația grecească Protagon, citată de Rador.

UiPath, o companie specializată în automatizări și inteligență artificială, a fost listată pe Wall Street în aprilie, sub sloganul „un robot pentru fiecare” și acum valorează aproximativ 40 de miliarde de dolari (33 de miliarde de euro).

Bitdefender este un gigant al securității cibernetice. Elrond, cu sistemele sale bazate pe tehnologia blockchain, a atras investiții de 3 miliarde de euro și nu-şi ascunde obiectivul ca numărul utilizatorilor săi să depășească un miliard.
Toate aceste companii care excelează în domeniul înaltei tehnologii îşi au sediul în Silicon Valley-ul Europei, care, în mod paradoxal, se află în România.

Însă cel mai şocant este că acest lucru se datorează, într-o oarecare măsură, trecutului comunist al țării care numără 19,4 milioane de oameni.

„Oricât de ciudat ar părea astăzi, informatica din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă în perioada comunistă și cea a lui Ceaușescu”, i-a spus Florin Talpeş, CEO-ul Bitdefender, lui Mirel Bran de la Le Monde.

„Fenomenul a continuat chiar și după căderea dictaturii. În fiecare an, universităţile produc aproximativ 10.000 de noi absolvenţi programatori. Procentual, România se situează pe una dintre primele poziții din lume”, a adăugat el.
„România are proporțional mai mulți ingineri specializați în tehnologia informației decât Statele Unite, Franța, Germania, China sau India.

Prezența cu succes a multinaționalelor de înaltă tehnologie, precum Microsoft, IBM, HP, Oracle, Amazon și TELUS International, confirmă experiența și potenţialul României în tehnologia informației”, a declarat Gregoire Vigroux, un om de afaceri francez, care a plecat din SUA, unde lucra, pentru a se muta în România, unde până în prezent a fondat cinci startup-uri și a investit în alte douăsprezece.

Startuperi transnaţionali

Pandemia în loc să taie aripile unor startuperi ambițioşi și vizionari, precum frații Beniamin și Lucian Mincu de la compania Elrond sau unor antreprenori deja cunoscuți și cu experiență, precum Daniel Dineş, în vârstă de 49 de ani, de la UiPath (este cel mai bogat român cu o avere de peste 7 miliarde de euro), a dat un nou impuls activităţilor lor de afaceri, ca urmare a creșterii cererii de servicii digitale.

„Au trecut vremurile în care țara era în urma UE. Internetul a anulat graniţele, iar noile tehnologii le permit românilor să intre pe pieţele internaţionale” explică ziaristul de la Le Monde.

Având în vedere acest lucru și căutând să treacă de la «brain drain» la «brain gain», adică de la exodul în masă în străinătate al persoanelor cu calificări și competențe ridicate la întoarcerea în masă a acestor persoane în țară, guvernul român (cu resurse UE) a lansat programul „RePatriot”: orice startup înființat în țară de tineri antreprenori din diaspora românească primește finanțare în valoare de 100.000 de euro.

Sediul securităţii cibernetice europene

Faptul că România este lider în domeniul tehnologiei informației a fost înţeles și de Bruxelles. La începutul lunii decembrie, cei „27” au decis că noul Centru European pentru probleme de Securitate Cibernetică va avea sediul la București.

Comentând evenimentul, Luca Angelini de la Corriere della Sera vorbește despre ironia sorții, amintind că, de ani de zile, românii au fost nevoiți să trăiască sub privirea vigilentă și amenințătoare a Big Brother-ului Securității, celebrul serviciu de securitate de stat al dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu.

Sursa: Protagon/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Am citit un articol fara cap si coada.
    Care e mesajul pe care doriti sa il transmiteti si care e inforrmatia de baza?
    Niste declaratii si 2 exemple.
    Asa se facea jurnalistica in anii 90 in care ni se spunea cat de buni suntem.
    In afara de Uipath (care e american de fapt) ce inovatie vine din Romania in domeniu? Silicon Valley nu inseamna x angajati in IT ci inovatie.
    Multinationalele au venit pentru forta de munca isftina si fac preponderent shared services nu dezvtare de produs in Romania.

    • In poza aia apare numele Felix… e suficient pentru unii.
      Alta ar fi problema, Centrul asta European pentru probleme de Securitate Cibernetică – va angaja doar specialiasti din Romania (pe baza de recomandari) sau va fi un anunt public valabil pentru toti cetatenii UE?
      Si… numarul de angajati va fi in functie de bugetul disponibil sau invers… s-a stabilit exact de cati angajati va fi nevoie si bugetul a fost acordat corespunzator?

    • Nu confunda centrele de cercetare-proiectare ale multinationalelor cu fabricile de confectii si incaltaminte.
      Sau esti din categoria”asupritilor”?
      Chiar si in domeniul bancar oamenii performanti sant promovati in functii de top la Bancile Mama.

  2. o minciuna gogonata , ceausescu se temea de calculatoare era imposibil sa cumperi altceva decat ice felix pe vremea aia nici vorba de programare.Se trezesc tot felul de securici sa mistifice trecutul ca-i la moda.

    • Ai vazut tu cu ochii tai, atunci, calculatoarele celor de la Evidenta Populatiei?.. ca sa poti sa afirmi asa ceva

    • Ceaușescu se temea de calculatoare???? Pe bune???
      De-aia aveai platforma Pipera – aia care acum e corporatista- cu fabrica de calculatoare, romcontrol data, feper, conect, ITC, plus ICI, plus marile (pentru vremea aia) centre de calcul, supercomputerul de la increst. Mai vrei?
      Lumea nu a început cu tine…

  3. Domeniul asta reuseste sa fie un motor pentru alte industrii, statul roman a acordat unele facilitati si cresterile se vad de la an la an…..e singurul domeniu unde romanii care studiaza in strainatate se intorc sa lucreze aici…epoca outsursingului a cam trecut…forta de munca ieftina e in India sau Filipine….aici e hubul principal UIpath, Bitdefender, dar sunt mii de firme cu 50-100 de angajati care fac lucruri interesante pe zona de jocuri, soft la comanda, softuri specializate….de exemplu programe pentru asistarea productiei in uzine fara angajati, 100% robotizate, programele de asistenta de parcare sau automobile autonome, softuri de gestiune, conta, juridice ….. Noi suntem o firma cu pana la 50 de salariati, dar cu planuri si contacte care necesita inca vreo 50 de oameni….100% export…. Soft specializat pe managementul spatiilor logistice, transport naval, aerian, iot….despre salariile talentelor nu pot vorbi, sunt prea mari comparativ cu salariile obisnuite, dar juniorii pornesc de la 1500 euro net….asa ca nu comentati daca nu stiti cum sta treaba din piata IT, e diferit fata de munca la strung, de aia e atat de bine platita

  4. Hm, 10.000 de programatori pe an. Daca e sa ma gandesc la facultate si la colegii de acolo, mai degraba 1.000 de programatori pe an.

    Cum era la laborator? „Red, imi dai si mie codul sursa?”

  5. suntem extraordinari 😛

  6. Ce vorbesti de Ceausescu? S-au straduit unii din anturaj sa mai lase sa se faca ceva in tara asta, ca daca era dupa el ramaneam la papirus.
    In ’88 cu chiu cu vai au facut jumatate de clasa de informatica la un liceu de top din provincie. Nu au vrut sa faca o clasa intreaga, ca sa se chinuie cu laboratoare impartite intre cei de la mecanica si cei de la info. Centrul de calcul judetean era de toata jena.
    In ’87 cercul de info de la pionieri insemna sa te butonezi la un aMIC, dar numai in taberele nationale si sa salivezi dupa un Prae.

  7. Nu a fost o reușită tehnica de calcul în România lui Ceaușescu, dar este adevărat ca se aude ca IT în România de azi ar fi la cotele cele mai înalte…E posibil sa fie asa, de ce nu?
    Este adevărat ca UE a decis ca sediul IT al Europei sa fie la București?
    Dacă da, de ce?