Presa grecească: Izolarea patriarhului Kirill / Războiul din Ucraina este condamnat de patriarhii din România, Georgia și Bulgaria
Dublul limbaj al Patriarhului de la Moscova în privința războiului din Ucraina i-a îngrijorat pe capii Bisericilor Ortodoxe care, pe lângă rugăciuni, și-au asumat și inițiative importante pentru susținerea refugiaților, dar și pentru ca pacea să prevaleze, scrie Parapolitika, citată de Rador.
Patriarhiile din România, Georgia și Bulgaria s-au mobilizat în cel mai înalt grad pentru a opri războiul, lansând critici împotriva lui Kirill. Patriarhul Georgiei, Preafericitiul Ilia, într-un mesaj către credincioși, subliniază că „din păcate, ostilitățile din partea Rusiei continuă în Ucraina, cu costul a mii de vieți”. Ba chiar mesajul se termină astfel: „Doamne, salvează Ucraina, salvează Georgia și lumea!”.
În ciuda poziției Moscovei față de Abhazia și Osetia, Patriarhul Ilia a fost apropiat de pozițiile lui Kirill în ceea ce privește autocefalia Ucrainei. Acum, însă, se opune deschis invaziei și se distanțează de Biserica Rusă, care, pe de o parte, se roagă pentru pace și, pe de altă parte, binecuvântează armele soldaților, cerându-le să-și protejeze patria.
O activitate intensă desfășoară și Patriarhia Română, care nici ea nu recunoaște autocefalia Ucrainei, dar din prima clipă se află de partea refugiaților, exprimându-și marea îngrijorare față de „un război început de Rusia împotriva unui stat suveran și independent”.
Bulgaria, care, de asemenea, nu a participat la Adunarea Panortodoxă din Creta, mergând pe linia Patriarhiei Moscovei, se distanțează de Biserica Rusă și își exprimă, fără rezerve, sprijinul pentru poporul ucrainean. Patriarhul Neofit afirmă în mesajul său: „Să ne deschidem inimile către frații noștri atacați și să-i ajutăm cu orice ocazie în încercarea pe care o trăiesc în aceste zile, când întreaga lume este alături și oferă toată asistența și sprijinul posibil Ucrainei rănite”.
Da, dar…
Serbia este poate singura țară care susține Moscova, deși vorbește despre pace, și a decis, potrivit site-ului oficial al Patriarhiei, ca Patriarhul Porfirie să trimită ajutor material Bisericii Ortodoxe Ucrainene, adică pro-rusului Onufrie. Opțiunea de a-l exclude pe Epifanie, care a fost recunoscut de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, arată că, și în această etapă, Biserica Sârbă rămâne ferm de partea Moscovei.
Patriarhia Antiohiei, din cauza Siriei, și-a exprimat și ea sprijinul pentru Onufrie, dar marea întrebare este ce va face Ierusalimul, care acum este obligat să nu intre în conflict cu Ministerul grec de Externe.
Bisericile Poloniei, Cehiei și statelor baltice sunt împotriva războiului, în timp ce Mitropolitul Vilniusului și Lituaniei, Inocenție, a dat publicității o declarație dură împotriva Moscovei, subliniind: „Vreau sincer să spun că noi, creștinii ortodocși din Lituania, avem ocazia să decidem liber cu privire la treburile interne ale Bisericii și ne vom lupta pentru o și mai mare independență, cu credința că Domnul ne-o va da la vremea potrivită.
Trăim într-o țară liberă, democratică. Lituania nu este Rusia. Este o țară diferită, o societate diferită, cu propriul său climat spiritual și moral”.
De reamintit că 15 mitropoliți pro-ruși din Ucraina nu-l pomenesc pe Kirill, în timp ce o parohie din Țările de Jos aparținând Patriarhiei Moscovei cere să se supună Patriarhiei Ecumenice.
Sursa: Parapolitika/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii