G4Media.ro

Presa grecească: O nouă tablă de șah geopolitică se creează în România…

Sursa: presidency.ro

Presa grecească: O nouă tablă de șah geopolitică se creează în România / Grecia încearcă să joace dinamic prin întărirea relațiilor sale diplomatice cu Bucureștiul

O nouă tablă de șah geopolitică se creează în România, țară membră a UE, situată în regiunea Balcanilor și învecinată cu Ucraina. Demersuri diplomatice de culise sunt în plină de desfășurare și se manifestă prin investiții în afaceri, care sunt susținute pe deplin de SUA și UE.

România, cu cei 19 milioane de locuitori ai săi, va fi o contrapondere la Rusia, după cum declară oficiali de resort pentru publicația Oikonomikos Tachydromos.

Implicarea americană este puternică în țară, economia evoluează cu ritmuri de creștere puternice și este o piață mare în curs de dezvoltare, cu ieșire la Marea Neagră, ceea ce amplifică poziția geostrategică puternică a țării.

Coridorul

Președintele României, Klaus Iohannis, vorbind săptămâna trecută în fața diplomaților țării sale, a subliniat prin discursul său rolul pe care țara l-a asumat împotriva invaziei rusești în teritoriile Ucrainei vecine.

După cum a subliniat el, România a deschis granițele, primind 5,7 milioane de ucraineni de la începutul războiului și a deschis de asemenea un coridor pentru transportul a 22,5 milioane de tone de produse agricole ucrainene către Europa.

Obiectivul României, potrivit lui Iohannis, este intrarea țării în spațiul Schengen, precum și sprijinirea negocierilor pentru integrarea Moldovei și Ucrainei în UE.

Grecia și inițiativa „Celor Trei Mări”

Grecia încearcă să joace dinamic pe această nouă tablă de șah prin întărirea relațiilor sale diplomatice cu România.

Un mijloc de extindere a influenței sale pentru ca planurile UE și ale SUA pentru modernizarea geopolitică a celei de-a șaptea țări ca populație a Bătrânului Continent să dea roade îl reprezintă energia.

Bucureștiul recunoaște deja rolul Atenei și săptămâna trecută președintele României a anunțat că Grecia va fi noul membru al inițiativei diplomatice a țării sale a „Celor Trei Mări”.

O inițiativă care, potrivit presei românești, este susținută puternic de SUA. Este un format diplomatic de contrapondere la Rusia. Inițiativa celor Trei Mări include țările: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, iar țările asociate vor fi Republica Moldova și Ucraina. Inițiativa „Celor Trei Mări” include state membre ale UE situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.

Iohannis va găzdui pe 6 și 7 septembrie un summit de două zile, cu participarea miniștrilor din țările inițiativei, precum și a reprezentaților unor companii de top. Inițiativa celor Trei Mări își propune să consolideze cooperarea în sectoarele energetic, transporturi și digital.

Recentul anunț al companiei elene de electricitate PPC privind achiziția filialei companiei italiene ENEL în România a vizat atât consolidarea planului strategic de dezvoltare a afacerilor companiei publice, cât și obiectivul Atenei de a consolida rolul acestei țări balcanice pe noua tablă de șah geopolitică.

PPC este poziționată într-un punct cheie al coridorului energetic vertical, jucând un rol esențial în transportul energiei electrice către și dinspre România, dar și în producerea de energie prin portofoliul său puternic de proiecte de surse regenerabile de energie de peste jumătate de gigawatt.

Potrivit informațiilor obținute de publicația noastră, președintele și directorul executiv al PPC, Giorgos Stassis, a fost invitat să vorbească la summit-ul inițiativei „Celor Trei Mări”.

Stassis cunoaște bine piața românească, precum și regiunea mai largă din mandatul său anterior la conducerea Enel România și a jucat un rol decisiv în încheierea acestui acord. Nu este exclus ca vizita președintelui și directorului executiv al PPC la București să fie însoțită și de finalizarea tranzacției de achiziție a activelor ENEL în România.

Investiții sub drapel grecesc

În România, alte investiții grecești în sectorul energetic sunt cele ale Helleniq Energy prin achiziția unui portofoliu de surse regenerabile de 800 MW, în timp ce în proiecte de surse regenerabile este implicată și compania Mytilineos.

În plus, finalizarea construcției și exploatării FSRU Alexandroupoli are ca scop transportul gazelor naturale și către România prin conducte interconectoare.

Sursa: Oikonomikos Tachydromos / Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Noi stim macar cat de geopolitici am putea fi? Eu nu cred. Posibil sa mai fie inca o sansa care o sa treaca pe langa noi pentru ca noi nu ne batem intre noi pentri ciupeli electorale. In plus noi o dam langa cu Schengen, dar pana cand se va termina razboiul si austriecii vor fi pusi putin cu botul pe labe, putem sa facem mult mai multe fara sa asteptam firmituri de la mesele bogatilor. Dar cu cine? Cu campionul national la vacante si cu somerul pana la 37 de ani?

  2. ENEL a lasat un Dezsatru pe infrastructura. Zeci de mii reclamatii la care ANRE a ridicat din umeri.

    • Iar ai comentarii. E limpede că gândești precum scrii. Anapoda. Încă o dovadă că democrația e perfectibilă. Orice cap de melc poate să-și dea cu părerea în spațiul public. De-aia meritocrațiile se transforma in dictaturi! Pe Agora,probabil,erai ținut cu o otreapă în gura.

  3. Orice initiativa diplomatica/economica/politica in care sunt incluse Austria si Ungaria, sunt sortite esecului sau sabotajului.

  4. Romania nu mai are 19 mil locuitori.Nu va intra în cap odată că cei plecati nu se mai întorc?cca 6 mil