G4Media.ro

Presa internațională: Decizia Curții Constituționale spulberă speranțele lui Iohannis privind anticipatele

Presa internațională: Decizia Curții Constituționale spulberă speranțele lui Iohannis privind anticipatele

The Financial Times: O instanță din România a spulberat speranțele lui Iohannis privind alegerile anticipate. Curtea Constituțională a României (CCR) i-a dispus președintelui Klaus Iohannis să selecteze un nou premier, o decizie care prelungește instabilitatea politică din țară și deraiază probabilitatea alegerilor anticipate, scrie The Financial Times, citată de Rador.

Bloomberg: În urma unei hotărâri a Curții Constituționale, alegerile anticipate din România sunt mai puțin probabile. O hotărâre a Curții Constituționale a României împotriva numirii a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de prim-ministru a sporit nesiguranța politică în țară, relatează Bloomberg, citată de Rador. Alegerile anticipate păreau probabile, după ce guvernul minoritar al lui Orban a fost dat jos, la începutul acestei luni. Totuși, luni, Curtea Constituțională a declarat că președintele Klaus Iohannis creează un conflict de interese, propunându-l din nou ca prim-ministru și că trebuie să nominalizeze un nou candidat.

Reuters: Obligaţiunile României scad după ce instanţa cea mai înaltă spulberă planul pentru alegeri anticipate.  Obligaţiunile guvernamentale pe termen lung ale României au scăzut brusc marți, la o zi după ce instanța superioară a țării a răsturnat renominalizarea de către președinte Klaus Iohannis a liderului demis al Partidului Liberal, Ludovic Orban, ca premier, trasmite și Reuters, citată de Rador.

Această mișcare pare a prelungi criza politică a țării. La începutul acestei luni, parlamentarii au răsturnat guvernul minoritar care a fost în funcţie trei luni, al lui Orban, într-o moţiune de cenzură iniţiată de social-democraţii (PSD) de opoziție.

Obligațiunile guvernamentale pe termen lung ale Bucureștiului au scăzut până la 1,7 euro cenți, marți, şi au scăzut cu aproximativ 1,5 euro cenți luni seară, după anunţarea deciziei Curţii. Piețele din regiune deja scăzuseră brusc, după înmulţirea cazurilor de coronavirus din Italia. După ce a ţinut în frâu cheltuielile, a stimulat privatizările și a îmbunătățit relațiile cu Bruxelles-ul, de la preluarea funcției, anul trecut, investitorii au sperat că o noi alegeri care să îl reinstaleze pe Orban la cârma ar fi putut aduce mai multă stabilitate.

Sursa: Rador/  Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. mafalda spune:
    26/02/2020 la 11:06

    Fapt – decizia CCR declansata in urma spuselor in spatiul public ale premierului Orban referitoare la dorinta unui premier desemnat de a nu fie votat .
    Consecinta – Eliminarea spre 90% a posibilitatii declansarii de alegeri anticipate si renuntarea la mandat a premierului desemnat Ludovic Orban .
    Consecinta – Reintoarcerea la procedura initiala a desemnarii unui premier dupa consultari .
    Alte posibile consecinte : desemnarea unui guvern de coalitie de dreapta , desemnarea unui premier neinregimentat politic , desemnarea unui premier PNL altul decit L.O.
    Inlaturarea de la conducerea PNL a lui L.O. si nominalizarea altcuiva , de forta , poate actual membru ,poate membru recent sau in viitorul imediat membru PNL .
    Totul duce – ca vinovatie – in afara persoanei numite presedinte si dupa posibila inlaturarea a fostului premier PNL si in afara PNL,corelat cu decizia oarecum ciudata a CCR, va produce o mobilizare si mai mare a electoratului votant PNL -Iohannis . Independent de vointa lui si conditionat de respectarea atributiilor ,presedintele va arata noul drum ce trebuie urmat ,tinind cont si de pericolul coronavirusului si de necesitatea de a gasi o formula de functionare a statului . Votantii se vor regrupa in fata acestor noi teme aparute in spatiul public si vor trece peste alegerile necomasate si anticipate .Intreaga atentie va fi asupra virusului ,care daca se confirma ca aparitie in tara , oricum ar fi distrus orisice forma de prezenta la vot in lunile ce urmeaza in scoli ,facultati sau oriunde in tara .Evenimentele vin peste noi si alegerea cea mai nimerita in acest context mai degraba medical decit politic este punerea in functiune al unui guvern nonpolitic pina la alegeri sau care sa gestioneze si alegerile si epidemia coronavirusului .
    Ultima decizie a presedintelui de numire a unui nou premier ,dupa consultari ne arata disponibilitatea acestuia de a reporni guvernarea Romaniei ,in urma deciziei CCR ce practic distruge posibilitatea de alegeri anticipate in Romania . Acum este rindul celorlati jucatori care daca se opun in continuare votului in parlament pentru desemnarea unui guvern sunt in mod cert penalizati de cetateni . Asadar tot raul spre bine , pina la urma anticipatele nu erau o miza absoluta ,nu schimbau mare lucru (oricum anticipatele au fost oprite de o decizie independenta de presedinte ). La vot optiunile se vor pastra .Intreaga situatie nou creata are ca baza (conform explicatiilor CCR ) cuvintele deja fostului premier Orban si aici apare imposibilitatea de a sti premeditarea sau nonpremeditarea spuselor . Aceasta este intrebarea la care nu avem raspuns si la care nici nu vom avea ,asa ca ceea ce urmeaza are poate un singur respondent numit CCR .Exista o mare probabilitate ca noul premier sa fie domnul CIUCA si poate ministrii apartinind PNL. Noua forma de intelegere politica ce apartine cetatenilor s-a schimbat . Generatiile ce vin din urma nu mai gindesc politic asa cum o fac cei vechi . Digitalizarea a modificat substantial cunoasterea ce ajunge deja sub alta forma si in mediul rural si concomitent cu cerintele diasporei fata de cei ramasi in tara ,putem sa observam cit de diferita si rapida este intelegerea formelor de manipulare si cit de repede cetatenii inteleg deja aceste situatii . Optiunile sunt deja formate in mintea fiecaruia dintre noi si nu sunt schimbabile nici de presa nici de media in general . Tot ce poate sa apara in acest moment este o mica trecere catre USR-PLUS a unor votanti PNLsau aparitia la vot al unora nedecisi . Dupa ce primul impuls va disparea din mintea votantilor PNL,regruparea in jurul presedintelui va fi si mai mare, minati poate si de intelegerea totala a faptelor intimplate ce nu sunt imputabile presedintelui .Presedintele deja a aparut o alta persoana tot mai hotarita dupa evaziva aparitie publica in urma deciziei CCR .

  2. Toate efectele negative de astazi , le datoram ciumei rosii. Spaima Ciumei rosii de a se prezenta electoratului este mai mare decat interesul national.

    Anul blestemat 2016, ne va costa foarte foarte mult.Mafia rosie va incerca prin toate mijloacele
    ( propaganda coronavirusului, fake cu pensiile etc.) sa obtina efectul 2016.
    Sper ca romanii au inteles lectia usturatoare aplicata romaniei de ciuma rosie din 2016.

    • Ceea ce se intimpla nu schimba cu nimic procentele de vot . Formele multiple de manipulare sunt rapid intelese .Mai degraba , incercarile de manipulare aduna lumea la olalta decit desparte .

    • Mai corect de 75 ani adica din 2945 ciuma rosie distruge sistematic poporul roman saracindu-l, manipulandu-l exploatandu-l.

  3. In mare asa ca fapt divers , Iohanis ca cacat pe el dar și pe oamenii care sperau schimbarea parlamentului , cu guvernul lui penelist de cacat , chiar. Nu vreau sa fiu răutăcios dar daca iohanis nu va reusi , ultima speranta ar fi convidu 19 .

    • Esti pe la vreo tuicomicina de dimineata sau esti carnaval la RIO?

    • Nu , nu sunt , doar ca iar m am enervat cand mi am adus aminte ca romania chiar e plină de oameni prosti si hoti .

    • Nu vrei sa fii rautacios, insa folosesti cam mult cuvantul cacat. De ce? Si esti prnit pe Iohannis, pe PNL. Care iti e frustrarea?

      Daca e sa vezi problema, care e problema Romaniei in acest moment (chiar de ceva timp in spate)? Asta daca chiar vrei sa vezi adevarul, daca o tii intr-una cu „cacat”, nu iti va rezolva frustrarile.

      Deci, incepe cu o cafea si stai stramb si gandeste drept – care iti e frustrarea interna care te face sa fii asa de agresiv in vorbire?

  4. revin

  5. Pai tocmai asta e problema: CCR nu este „O instanță din România”. Si-a depasit in multe cazuri atributiile luand decizii arbitrare fara posibilitate de aparare la o instanta superioara.

    Dac ei decid maine ca e legal sa omori un om, asa ramane.

    Asteptam verdictul Curtii Europene de Justitie in privinta atributiilor CCR-ului, verdict care se cam lasa asteptat.

  6. ihim, oare spalatii pe creier de populismul psd-ului inteleg ce e ala „Reuters”? = ))