G4Media.ro

Presa israeliană: România pare că va fi prima țară europeană care va…

Sursa Foto: Jack Guez / AFP

Presa israeliană: România pare că va fi prima țară europeană care va cumpăra Iron Dome de la Israel / Surse: Șansele unui acord cu România sunt foarte mari / Dîncu, citat de Haaretz: Vrem să aducem în România cunoașterea și inovația tehnologică israeliană

România e foarte dornică să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă IRON DOME, afirmă unele surse în urma vizitei de săptămâna trecută în Israel a ministrului român al apărării Vasile Dîncu. Dacă acordul va fi aprobat, România, membru NATO, va deveni prima țară europeană care cumpără sistemul, scrie publicația israeliană Haaretz.

De când a intrat în arsenalul defensiv israelian, în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în numeroase runde de luptă cu Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari.

Însă Israelul nu și-a promovat sistemul pe piață, vânzând doar două bucăți armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Se apreciază că americanii nu sunt interesați să cumpere mai multe.

Conform unor știri confirmate, și Azerbaidjan a cumpărat Iron Dome. Mai multe țări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Cehia – au cumpărat doar componenta radar.

Deși Iron Dome a fost conceput de ministerul israelian al apărării în colaborare cu contractanți militari, el a devenit în esență un proiect comun cu SUA. Israelul a investit 800 milioane de shekeli (232 milioane de dolari) în dezvoltarea lui, pe când Congresul american a alocat pentru el o sumă de patru ori mai mare.

 

Astfel că orice tranzacție cu Iron Dome necesită aprobarea SUA. Dacă Israelul a vândut sistemul regimului tiranic din Azerbaidjan în vremea administrației Trump, se poate presupune că un asemenea acord n-ar fi fost aprobat sub mandatul lui Joe Biden.

Și producția rachetelor e un proiect comun – între Rafael Advanced Defense Systems și compania americană Raytheon. Costurile totale de dezvoltare s-au ridicat la 4 miliarde de dolari. Sursele afirmă că șansele unui acord cu România sunt foarte mari.

Într-un interviu pentru Haaretz, Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a spus că țara sa dorește să semneze cu Israelul acorduri pentru intensificarea cooperării în domeniul securității. „Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a declarat el.

Rep: Cum ar fi?

„Vrem să învățăm de la Israel cum să ne îmbunătățim medicina militară, nu cea civilă, pe liniile frontului. Mulțumită experienței sale, Israelul are cele mai bune cunoștințe în domeniu.”

Rep: Ce altceva?

„Vrem să aducem în România cunoașterea și inovația tehnologică israeliană. Industria noastră militară e de modă veche. Și am descoperit că Israelul, spre deosebire de alții, e o țară care nu vrea doar să vândă echipamente militare, ci vrea să obțină și licență pentru producția lor în România, iar acest lucru e foarte important pentru noi. Acest lucru ne va permite să exportăm sisteme de armament către NATO.”

Se estimează că în ultimul sfert de veac vânzările israeliene de armament în România au depășit 1 miliard de dolari. Dîncu, un social-democrat de 60 de ani, e ministrul apărării de aproape un an. Este a doua sa vizită în Israel, dar prima în calitatea actuală.

Chiar și înainte de căderea comunismului în România, în 1989, cu execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu și a soției sale Elena, România a avut relații speciale cu Israelul în sfera securității și serviciilor secrete. Aceste legături s-au consolidat în ultimele decenii.

„În prezent avem opt acorduri de achiziții cu companii israeliene, inclusiv Elbit și Rafael”, a declarat Dîncu.

Aceste acorduri au dus la construcția a patru fabrici în România, cu un total de 800 de angajați, care produc piese pentru drone, turele și echipamente electronice. Legăturile bilaterale au făcut de asemenea ca România să accepte ca forțele aeriene israeliene să se antreneze în România pentru a simula lovituri contra Iranului. Astfel de exerciții erau organizate de obicei în Turcia, până când președintele Recep Tayyip Erdogan le-a anulat brusc.

Dîncu afirmă că țara sa vrea să semneze acorduri de cooperare în materie de securitate care să permită manevre comune ale armatelor israeliană și română.

Elbit a mai modernizat până acum avioane MiG-29 de producție rusească, „dar România e interesată de echipament occidental”, a declarat Dîncu. Avioanele MiG-29 vor fi scoase din uz în aproximativ un an.

Cu aprobarea SUA, România a cumpărat 17 avioane F-16 din Portugalia și 32 din Norvegia. Israelul ar fi vrut să-i vândă și el câteva, dar Dîncu spune că acest lucru nu se va întâmpla: România vrea să achiziționeze generația următoare de avioane americane, F-35.

Totuși, România vede Israelul ca pe o poartă către tehnologia occidentală. Dîncu afirmă că Elbit Systems are șanse mari de a câștiga trei licitații deja în curs privind proiecte referitoare la războiul electronic, sisteme radar și drone. El declară că guvernul său urmărește să-și intensifice cooperarea cu Israelul, vizând manevre militare comune și îmbunătățirea cooperării dintre serviciile de informații Mossad și Shin Bet și serviciile similare românești – despre care el afirmă că este deja foarte bună.

Când l-am întrebat pe Dîncu cine reprezintă un pericol potențial pentru România, răspunsul lui a fost fără echivoc: Rusia. „Chiar dacă nu e o amenințare directă”, a afirmat el. „Suntem parte a apărării colective a NATO și operăm în interiorul acestui cadru de lucru. Trebuie să ne apărăm.”

În prezent în România staționează 5.000 de trupe NATO. Avioane NATO patrulează spațiul aerian al României, care are granițe comune cu Rusia [nota red: România nu are granină comună cu Rusia, ci cu Ucraina și Republica Moldova] și Ucraina. În România cel mai delicat subiect e războiul din nord-est.

La începutul interviului Dîncu a clarificat că președintele lui, Klaus Iohannis, i-a spus să nu vorbească despre războiul Rusiei contra Ucrainei. Chiar și așa, informații devenite publice arată că România – alături de Polonia, Slovacia și statele baltice – e un actor important în ce privește tranzitul armelor spre Ucraina. Dîncu a discutat totuși despre război cu ministrul apărării Benny Gantz.

Însă impresia rămâne aceeași. Politica Israelului e să stea pe bară. Cu alte cuvinte, chiar și sub premierul Yair Lapid, Israelul spune: suntem parte a Occidentului. Cumpărați arme de la noi, dar nu vă așteptați să vă susținem politica și strategia.

Sursa: Haaretz/ Articol de Yossi Melman / Rador/ Traducere: Andrei Suba

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Poate Iron Drone…

  2. Bun, să luăm, să ne putem apăra de zombii rusnaci în căutare de vodkă.

  3. Iron Dome este inutil in Romania. N-o sa ne atace niciodata vecinii cu rachete mici artizanale. In rest nu face fata. Este performant doar pentru un anumit tip de amenintare.
    Avem nevoie doar de Patriot pentru aparare aeriana si Harpoon pentru aparare de coasta.

    • Corect, dar Muraru nu e degeaba infiltrat in guvern.

    • Gresit. Patriot e facut pentru tinte la distanta mare, in timp ce Iron Dome este facut pt distanta mica, cu timpi rapizi de reactie. Alta mancare de peste.
      Tu presupui ca Hezbollah are rachete mici si lente, dar de fapt sunt destul de avansate. Nu uita ca Hezbollah are Iranul in spate.

    • Sistemul folosește rachete doar Patriot . Sistemul a fost folosit când Irak a atacat Israel în 2002, și nu erau rachete mici.

    • Iron Dome nu are nici o treaba cu Patriot, are rachete proprii.

  4. Nu stiu ce sa zic. E bine ca e dezvoltat in parteneriat cu Raytheon, dar sistemul nu prea a fost testat in conditii de lupta contra unor rachete moderne. Functioneaza bine cu rachetele artizanale lansate de palestinieni, e drept, dar alea sunt primitive si lente. Si raza de actiune e mica, din cate stiu. Sper ca oficialii nostri s-au asigurat ca e ce trebuie.

    • Este perfect pentru rablele ruginite lansate din Rusia.

    • Vezi mai sus. Rachetele Hezbollah nu sunt asa de primitive si lente, au Iranul in spate.

    • daca nu stii ce sa zici, nu mai zi, esti vreun expert militar? crezi ca daca ai citit 3 stiri stii tot??? de aia avem oameni platiti pentru asa ceva. daca nu e ceva bun imediat o sa zica americanii.

    • Rachetele furnizate de Iran sunt mult mai putine decat vasta majoritate a miilor de rachete „home made” lansate de-a lungul timpului de palestinieni. Rachetele alea primitive sunt lansate „in orb”. Sunt doar putin mai mult decat o teava umpluta cu explozibil. Acum ca Iron Dome are 90% succes impotriva acestora, pe mine nu ma incalzeste. Care e rata de succes impotriva rachetelor produse in Iran? Eu n-am vazut cifre concrete.

    • @tiberius: Zici ca nu ai vazut cifre pentru rachetele iraniene. Dar tu ai vreo sursa pentru toate speculatiile pe care le arunci (lente, etc.)?

    • Tiberius, taci ca esti pr0st de puti, sau esti troll AUR olac, platit de rusi?!

  5. Mig 21, nu 29!
    29 au de mult resursa epuizata, inclusiv Sniper-ul – singurul modernizat cu Elbit.

  6. Foarte bine, scuturile is cele mai eficiente in termeni de pret achizitie, costuri potentiale pierderi.

  7. Ar trebui economia pusă pe picioare nu scutiri antirachetă care nu ne sunt de niciun folos !!

  8. Dacă D3m3ntul a amenințat Romania, este necesar. Ar fi bine in paralel si din cauza amenințării lui ca toate structurile rusofile să fie eradicate.
    Ce-ar fi fost de D3m3nt dacă ar fi luat Ucraina in 3 zile si Moldova într-o zi! 😏
    Amenințarea D3m3ntului trebuie să se concretizeze in condiții si mai rele pentru D3m3nt:
    1. Ajutor si mai serios al Ucrainei
    2. Înarmare si mai serioasă pentru România
    La orice crâcnire să înțeleagă că ii va fi tot mai rău! 😏

  9. nu era mai bun Patriotu de la americani? cine arunca bombe in Romania?
    daca e sa ne dea ne dā din alea WMD, supersonice, nu bombitze din alea dumb cum arunca jihadistii la intamplare…

    • patriot avem deja. dar este pentru altceva.

      iron dome a facut spectacol anul trecut interceptand aproape 90% din rachetele cu raza scurta lansate din Gaaza catre Israel.

      initial israelul a zis ca nu este de vanzare.

      daca am avea noi asa ceva ar fi o mare realizare.

  10. Iarăși se cumpără, pe bani mulți, chestii dezvoltate de alții, în loc să se investească (în cercetare și educație) astfel încât să producem și noi așa ceva!

    • in romania nu exista cercetare si educatie.
      daca se investeste acum in cercetare si educatie primele rezultate se vor vedea in 50 de ani.
      dar razboiul este acum, nu putem astepta 50 de ani.

      nu zic sa nu se investeasca in cercetare si educatie… sa se investeasca 6% din PIB. dar sunt chestiuni diferite.

      mentalitatea asta nationalist-comunista de tipul „sa facem totul la noi acasa” ne-a dus la sapa de lemn o data. vrem sa repetam experienta?

    • @taximestrist afumat
      Crezi tu că durează 50 de ani să dezvolți o rachetă!
      Pentru o dronă ca și alea celebre produse în Turcia nu durează mai mult de 1-2 ani de la început până la producție!
      Avem si tunele aerodinamice (mai ales în universități) și multe persoane cu cercetare serioasă în dinamica fluidelor (Vezi lista cercetătorilor de la UBB).
      Trebuie doar să se dea banii necesari!

    • chiar presupunand ca ar exista la UBB cercetatori seriosi, acestia nu fac decat prima parte din lanţ: modelele matematice si simulari teoretice.

      apoi urmeaza:
      – partea de inginerie (proiectarea) pe toate ramurile: mecanic, electronic, fluide, etc
      – prototiparea si testarea
      – productia de serie

      pentru un program de rachete nu e suficient sa dai bani la UBB.
      asta este un program national care cuprinde universitati, fabrici, firme de inginerie…
      inghite multe zeci de milioane de euro, si trebuie vazut in final pentru ce rezultat.
      nu e util sa reinventezi roata.

      nu este asa simplu.
      in lume sunt o mână de state capabile sa faca rachete militare performante.

      daca era suficient sa dai bani la niste cercetatori de la o universitate clasata in jur de pozitia 1000 in topul shanghai atunci faceau toate tarile rachete hiperperformante…

    • Mihai++, invatamantul in Romania este o gluma proasta. Am avut ocazia sa supervizez lucrari de doctorat ale unor universitati atat din tara, cat si din strainatate (Vestul serios). Lucrarile de doctorat din tara nu se califica nici macar la nivel master in Vest, poate chiar mai rau (o licenta mai rasarita). Iar tu imi spui ca facem rachete?
      Onor’ profesorii din Romania nu participa la nici un fel de conferinte, sau cand o fac, au niste articole jalnice. Or fi si exceptii, dar eu pe domeniul meu nu le-am vazut.

    • OK. M-ați convins!
      Nu mai trebuie băgat niciun ban în sistemul de cercetare și educație din România!
      Toți banii trebuie folosiți pentru a cumpăra produse concepute și fabricate de alții care, evident, nu au băgat niciun ban în cercetare înainte de a le produce!
      Va mulțumesc că m-ați luminat!

    • sunt lucruri diferite.
      nici in sistemul medical nu asteptam pana cerceteaza UMF nu stiu ce tratamente ci cumparam ce exista pe piata.

      cercetarea are rol pe termen lung, nu pe termen imediat.

  11. Am fost in Israel in timpul atacurilor Hamas atat cu rachete performante furnizate de Iran, cat si cu rachete home made care le explodau teroristilor in fatza, dupa care dadeau vina pe Istael. However, Iron Dome este un sistem extraordinar de performant.

  12. Slava Domnului că deciziile nu le iau postacii calificați în toate, de la pasaje subterane la fotbal și orice news in general că prafu se alege de orice entitate pe lumea asta

  13. Elbit a modernizat Mig 21, mai multe bucati si un singur Mig 29- de demonstrativ.
    Mi-e rusine ca nu stie, sau nu isi face temele. Dar, daca semneaza contracte prin care sa se dea de lucru in tara, il mai iert.

  14. Sistemul israelian e cel mai bun din lume la moment ….nu are nici o treabă cu Patriot, acesta este contra rachetelor cu raza scurtă și medie cu un procentaj fantastic de intercepție…..patriot, iron dome și cu sistemele shorad manpad mbda organizate în straturi vei avea o apărare aeriana impenetrabila

  15. Cumpără Dâncule pentru ucrainieni , că doar sunt frații noștrii 😠!

  16. Daca sunt luate ca sa ne aparam de rusi, sunt luate degeaba:))) pai aia au rachete hypersonice, nu artificii palestiniene :)))

    • Păi și-atunci, dacă rusnacii au cele mai cele „rachetuțe”, de ce te deranjează că românii vor să cumpere Iron Dome? Tu zici că nu-s eficiente contra „hypersonicelor” rusești, dar te dai cu fundul de pământ când apare câte-un articol de-ăsta.
      Hotărăște-te, ori rachetele sunt foarte proaste, și atunci nu văd de ce te superi că aruncăm banii pe „artificii”, ori rachetele sunt foarte bune, ceea ce explică disperarea ta de a le combate, și atunci taci drq din gură, trollache putinov!

  17. Pentru profani: Acest sistem de aparare conceput de Israel, este de departe cel mai avansat sistem de aparare conceput vreodata, cu exceptia Prastiei lui David! Culmea, si acest sistem este tot din Israel! Avand in vedere faptul ca Israel, este tot timpul sub amenitarea armelor lumii islamice (cu rare exceptii), e de inteles atentia cu au creat aceste arme defensive ultraperformante. Nu putem minimaliza impactul pe care l-ar avea rachetele iraniene in lipsa acestui sistem, cand ne gandim ca ultimele confruntari, au facut ca peste 1000 de rachete, mai mult sau mai putin performante, sa se abata asupra zonelor locuite de civili, in diverse orase din Israel. Conflictul dintre Iran si Israel, pornit evident de catre primii, urmeaza sa ajunga la apogeu, cand armata israeliana, vor lua masuri impotriva planului de inarmare al Iranului, cu bombe atomice. Faptul ca Israel, este o putere nucleara, este o binecuvantare pentru lumea libera si totodata, un factor de stabilitate in regiune. Cine nu vede asta, inseamna ca nu vrea sa vada ceea ce este evident.

  18. Pun eu intrebarea in locul ziaristilor, ca vad ca nici unul nu are curajul : de unde bani ?
    Ca nu avem bani nici sa majoram pensiile potrivit legii.
    Asa spuneti voi, cei de la putere.
    Sau sint bani ?
    Si atunci ne mintiti pe fata !
    Care e adevarul ? Sint sau nu sint bani ?

  19. Din câte știu prima rachetă din lume a fost făcută de un neamț din Transilvania, Hermann Oberth, parcă în sec. XIX. Ș-acuma in 2022,noi ca țară suntem un abis de neștiință.?Încă puțin și ne faceți oligofreni pe toți.

  20. Ar fi interesant de văzut ce sisteme de apărare antirachetă au în vedere și alte țări din regiune ,de exemplu Polonia,Germania,țările baltice(din câte știu la un moment dat și germanii erau interesați să obțină de la Israel un astfel de sistem pentru a crea un scut antiracheta mai larg ,de care să beneficieze și România) .Eu tot n-am înțeles din comentariile de mai sus ce are în plus sistemul israelian față de altele(de pildă cele americane).

  21. America e-toți și-n toate!🤮

  22. Plin de postaci amerloci pe aici

  23. Luam Iron Dome bune doar pt rachete artizanale,in nici un caz pentru Satan ll, dar rachetele Patriot unde sunt ca le am platit de vreo 5 ani,