Presa maghiară: Comisia Europeană decide duminică dacă va continua procedura privind statul de drept demarată împotriva Ungariei / Bruxelles-ul are la dispoziție trei luni pentru a decide dacă va suspenda fondurile europene alocate Ungariei sau va închide procedura
Comisia Europeană va lua o decizie duminică cu privire la continuarea procedurii privind statul de drept, demarată împotriva Ungariei, potrivit informaţiilor de la Bruxelles, obţinute de ziarul ungar „Népszava”, citat de Rador.
Comisia Europeană va propune, probabil, sancţiuni financiare din cauză că Guvernul ungar nu a oferit răspunsuri corespunzătoare la îngrijorările sale legate de corupția săvârşită cu granturile UE.
Potrivit informaţiilor ziarului „Népszava”, Comisia Europeană își va prezenta propunerea Consiliului decizional al miniștrilor de finanțe cu menţiunea ca acesta să acorde timp Guvernului Orbán, în funcţie de posibilităţi, pentru îndeplinirea promisiunilor sale.
Comisia Europeană are la dispoziție una până la trei luni pentru a decide dacă va sancţiona Ungaria prin suspendarea fondurilor europene sau va închide această procedură. Dacă Comisia Europeană va aştepta până la sfârşitul acestui an, Executivul de la Budapesta va putea îndeplini toate angajamentele asumate şi convenite verbal cu Bruxelles-ul.
Potrivit unor informaţii, Comisia Europeană a propus anterior îngheţarea a peste o treime a resurselor de coeziune alocate Ungariei. Un sistem instituțional înconjurat de garanții de independență și înființat cu implicarea organizațiilor internaționale ar asigura prevenirea fraudelor comise cu fondurile UE, au transmis anterior ziarului „Népszava” sursele care deţin informaţii despre negocierile care au loc între Budapesta şi Bruxelles.
Cu alte cuvinte, conform semnalelor, Guvernul ungar este hotărât – cel puţin aşa părea la Bruxelles, în timpul promisiunilor făcute la negocieri – să se asigure că Grupul de Lucru Anticorupție anunțat anterior și Autoritatea de Integritate, care controlează utilizarea fondurilor UE, desfăşoară o activitate cu adevărat esenţială.
Aşa cum a relatat anterior şi ziarul ungar „Népszava”, în interesul retragerii procesului privind îngheţarea fondurilor europene, pusă în vedere în cadrul procedurii privind statul de drept, precum şi în vederea alocării banilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, Guvernul Orbán ar adopta, respectiv ar modifica mai mult de zece legi.
Potrivit informaţiilor ziarului ungar, în cadrul discuţiilor se va contura acordul privind modificarea legii referitoare la fundații pentru gestionarea averii, precum și includerea în legislație a obligației de a oferi sprijin pentru verificările efectuate la fața locului ale OLAF. Mai este vorba şi de faptul că în unele cazuri cererile de date de interes public vor beneficia de gratuitate, şi de eventuala modificare a reglementărilor privind declararea de avere a parlamentarilor.
Angajamentele Ungariei nu sunt încă bătute în cuie, dar potrivit informatorilor ziarului „Népszava”, negocierile progresează încurajator. Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, la sfârşitul săptămânii trecute, a făcut o declarație optimistă pentru Europa Liberă cu privire la perspectivele unui acord.
Conform unui document oficial recent publicat – despre care a relatat şi ziarul „Népszava – vor putea fi blocaţi chiar şi 3.500 de miliarde de forinţi (20% din valoarea totală a ajutorului) din fondurile UE alocate pentru perioada 2021-2027 dacă Guvernul de la Budapesta nu pune în aplicare măsurile solicitate.
În paralel au loc negocieri între Budapesta și Bruxelles cu privire la alocarea a 2.500 de miliarde de forinţi din Fondul de Redresare, care întârzie din cauza îngrijorărilor Bruxelles-ului legate de corupţie şi respectarea principiilor statutului de drept.
Şi în acest caz timpul este presant, deoarece dacă până la sfârșitul anului nu se va reuşi semnarea acordului financiar, s-ar putea ca Ungaria să piardă 70 la sută din suma totală.
În ultimele săptămâni, Guvernul ungar a înaintat mai multe propuneri legislative și a adoptat rezoluții pentru a ajunge la un acord cât mai curând posibil. Guvernul a promis, de exemplu, consultări sociale extinse înainte de adoptarea legilor, crearea unui sistem de evaluare a achizițiilor publice și înființarea unei autorități de control independente.
Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii