Presa maghiară: Cum i-ar ajuta aderarea la spațiul Schengen pe românii care trăiesc în Ungaria, dar lucrează în România sau copii lor frecventează școlile de aici/ Numeroşi cetăţeni români s-au stabilit în zona estică a Ungariei, de unde fac zilnic naveta spre România
Aderarea României la Schengen ar impulsiona pozitiv relaţiile româno-ungare, care au atins un nivel fără precedent – a declarat luni pentru Agerpres György Kozma, preşedintele Autoguvernării Naţionale a Românilor din Ungaria, transmite Index, citată de Rador.
György Kozma a afirmat că în măsura în care statele care fac parte din spaţiul Schengen ar aproba aderarea României, acest lucru ar înlesni situaţia mai multor mii de români care trăiesc în Ungaria şi care fac zilnic naveta între cele două ţări. De fapt este vorba de persoane care locuiesc în Ungaria, dar lucrează în România, sau copii lor frecventează şcolile din România.
A adăugat că în ultimii ani numărul românilor care petrec o noapte în Ungaria a crescut cu 60%. În afara de aceasta numeroşi cetăţeni români s-au stabilit în zona estică a Ungariei, în apropierea frontierei ungaro-române, de unde fac zilnic naveta spre România. Aceştia nu ar mai trebui să mai aştepte la controlul de la frontieră.
În opinia lui György Kozma aderarea la Schengen ar da un nou avânt şi sferei de afaceri. După cum a precizat, România şi Ungaria au interese comune, deoarece sunt parteneri strategici, respectiv state membre ai UE şi ai NATO. De aceea între cei ce locuiesc în cele două zone de frontieră există relaţii bune.
Kozma a mai precizat că România este cea de-a patra piaţă de export a Ungariei, respectiv constituie şi cea de a şasea ţară ţintă pentru capitalul ungar.
„În România funcţionează peste 12.000 de firme cu capital ungar, iar în Ungaria există peste 6.000 întreprinderi cu capital mixt româno-ungar, ceea ce constituie din punctul de vedere al cooperării dintre cele două ţări un nivel fără precedent, iar o aderarea a României la spaţiul Schengen ar impulsiona şi mai mult aceste relaţii” – a declarat György Kozma, adăugând că numărul membrilor comunităţii române din Ungaria se cifrează la 36.000 de persoane.
România aşteaptă deja de 10 ani să adere, împreună cu Bulgaria, la spaţiul Schengen, dar acest lucru a fost împiedicat la început de către francezi şi germani, care s-au prevalat de faptul că în ambele ţări corupţia este foarte răspândită. Problema a revenit acum din nou la ordinea zilei, iar până la acest moment Austria a semnalat că nu susţine integrarea celor două ţări în spaţiul Schengen – relata MTI.
Sursa: Index/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank