Presa maghiară: Forintul s-a depreciat substanţial chiar şi faţă de valutele din Europa Centrală / Ministrul de finanțe susține că forintul este victima sancțiunilor impuse de Bruxelles
Săptămâna trecută au fost zile în care un euro a trecut de 400 de forinţi. În luna martie, într-o situaţia similară, ministrul de finanţe, Mihály Varga, a afirmat că forintul este victima sancţiunilor impuse de autorităţile de la Bruxelles, transmite publicația 444.hu, citată de Rador.
Totuşi, valutele ţărilor UE învecinate nu s-au devalorizat atât de mult. Zlotul polonez a scăzut cu numai 2%, iar leul românesc şi kuna croată s-au devalorizat cu mai puţin de 1%.
Coroana cehească a făcut notă discordantă, deoarece s-a apreciat faţă de euro, comparativ cu cursul mediu din anul trecut. Potrivit calculelor portalului Bankmonitor, în acest an, un concediu de vară pentru o familie de trei persoane costă cu 150.000 de forinţi mai mult decât anul trecut.
60% din această creştere a fost cauzată de deprecierea forintului. În momentul în care nu va mai exista moratoriul referitor la credite, sute de mii de persoane care au împrumuturi cu rate variabile vor avea de ce să fie îngrijorate: banca centrală va majora dobânzile, din cauza inflaţiei.
Cine profită de pe urma unui forint slab? Printre alţii, marile companii care produc pentru export, ca de exemplu uzinele de automobile, care datorită deprecierii forintului îşi vor reduce cheltuielile din Ungaria.
Ministrul Cancelariei Premierului Ungariei, Gergely Gulyás, a declarat vineri” vina Guvernului, dacă o considerăm vină, este că în ultimii zece ani forintul s-a depreciat anual cu aproximativ 1% (…). Avem o economie axată pe export, iar în opinia acest lucru nu este ceva rău”.
Referitor la deprecierea de acum, oficialul ungar a afirmat: „aceasta s-a întâmplat în trend cu valutele din regiune, chiar a fost puţin mai mare, diferenţele nu sunt dramatice, iar toate acestea se datorează în mod clar războiului din Ucraina”.
De pe urma unui forint slab profită şi turismul, deoarece Ungaria va deveni o destinaţie ieftină. Totodată Guvernul se va putea bucura, deoarece un forint slab generează inflaţie şi cresc încasările la bugetul statului din TVA, care are cea mai mare pondere în bugetul pa anul 2023.
Sursa: 444.hu/ Rador/ Traducerea: Andrei Demény
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii