Presa maghiară: Frontul NATO-Rusia se apropie de Ungaria, crește rolul României
Analiză a publicației maghiare NAPI GAZDASÁG, preluată de Rador:
Au fost inutile chiar şi avertizările experţilor din centrul şi estul Europei adresate strategilor din NATO asupra faptului că Rusia se va extinde în direcţia Mării Negre, aceştia au realizat abia după agresiunea demarată împotriva Ucrainei că este nevoie de consolidarea flancului sudic al Alianţei. În România se va constitui un grup de luptă NATO cu caracter permanent.
La puţin timp după demararea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, colonelul inginer francez Clement Torrent a primit ordin să construiască împreună cu soldaţii săi o bază pe linia frontului estic al NATO, vizavi de Rusia, capabilă pentru deservirea a 1.000 de persoane. I s-au dat şase luni pentru a înfiinţa această bază în mijlocul României, în comuna Cincu din Transilvania. Potrivit Bloomberg, lucrările se desfăşoară în prezent în ritm alert şi vor fi terminate înainte de sfârşitul anului.
Comandantul are în subordine o echipă de 200 de membri formată din francezi, belgieni, olandezi şi intenţionează să încheie mara parte a lucrărilor încă înainte de lăsarea gerului. Cincu se află la 200 Km de Bucureşti. Baza este proiectată în aşa fel, încât în curând să poate fi extinsă de la 1.000 de persoane la un număr de 5.000.
Localnicii se bucură că în comuna lor vor veni militari NATO, mai ales că respectiva comună este relativ săracă. Cei ce au de lucru câştigă în general 3.500 lei, dar majoritatea trăieşte de pe urma agriculturii şi a ajutoarelor din partea statului.
Invazia rusă împotriva Ucrainei i-a făcut pe liderii NATO să conştientizeze că au neglijat consolidarea flancului sudic al Alianţei. Nu au luat în seamă atenţionările primite în urma războiului ruso-georgian din 2008, apoi de anexarea Crimeii din 2014. Ruşii au văzut o şansă de a-şi extinde influenţa tocmai în cea mai săracă regiune a Europei, mult prea puţin apărată.
În anii trecuţi armata rusă şi-a consolidat prezenţa în zona Mării Negre prin amplasarea unor trupe terestre, modernizarea apărării aeriene şi modernizarea flotei. Această zonă constituie punctul de pornire a consolidării influenţei ruse în Orientul Mijlociu, respectiv mai departe, în Africa – afirmă Iulia Joja, directorul Institutului de cercetare Middle East Institute din Washington.
Datorită poziţiei sale şi a liniei sale tradiţionale antiruse, România oferea o scenă potrivită pentru constituirea bazei. Ţara cu 19 milioane de locuitori are o frontieră comună cu Ucraina pe distanţa de 640 Km, iar pe teritoriul ei staţionau deja înaintea războiului 1.000 de soldaţi ai NATO. Baza militară Mihail Kogălniceanu de lângă Marea Neagră serveşte militarilor drept staţie logistică de tranzit.
Baza de la Cincu se va afla după terminare sub conducere franceză. În opinia experţilor, apariţia sa constituie în acelaşi timp o creştere a valorii statelor membre NATO din Est, precum şi schimbarea mentalităţii strategice a Alianţei. Comandanţii francezi nu ezită să afirme că oamenii lor vor fi acei militari francezi care vor fi trimişi cel mai repede într-o zonă de conflict. (Traducerea Rador: Imola Stănescu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii