G4Media.ro

Presa maghiară: Oare naționaliștii unguri rescriu istoria României pe Wikipedia?

Foto: Viktor Orban / Facebook

Presa maghiară: Oare naționaliștii unguri rescriu istoria României pe Wikipedia?

Un client de pe Reddit s-a plâns că un grup de unguri naționaliști au rescris o serie de articole despre România și despre națiunea română pe site-ul în engleză al portalului Wikipedia. Grupul tinde să îi prezinte pe români ca fiind niște imigranți în Bazinul Carpaților, care au sosit din Balcani abia în secolul al XII-lea, scrie publicația maghiară Daily News Hungary, citată de Rador.

Potrivit istoriografiei române, românii sunt descendenți ai romanilor care au cucerit Dacia în secolul al II-lea și care au rămas acolo până în anul 271.

România este formată din patru regiuni istorice: Muntenia, Moldova, Dobrogea și Transilvania (cu județele Banat, Crișana și Maramureș). În afara acestor patru regiuni, Transilvania a aparținut timp de peste un mileniu Regatului Ungariei (896–1918), fiind locuită de unguri, germani și români.

În anul 896, în timpul cuceririi Bazinului Carpatic de către Arpad, ocupanții unguri i-au găsit pe români în Transilvania, după cum pretind istoricii români. De obicei, ei se referă la Gesta Hungarorum, document aparținând unui Anonim, care consideră cucerirea Bazinului Carpatic drept rezultatul luptelor și victoriilor reputate împotriva locuitorilor băștinași. Ei uită că Anonimul a falsificat multe lucruri din faptele relatate ca să facă din Arpad și din conducătorii săi niște eroi mai mari decât fuseseră în realitate. Istoriografia oficială română promovează continuitatea daco-romană, care afirmă că, în mai puțin de două secole, romanii au romanizat întreaga populație din Dacia. Atunci când legiunile au părăsit provincia, populația astfel romanizată a rămas și a supraviețuit timp de secole. În consecință, la sosirea ungurilor, aceștia i-au găsit pe români în Transilvania și i-au învins, așa cum de altfel scrie și autorul anonim în scrierile sale. În același timp, potrivit teoriei imigrației, românii au sosit în Bazinul Carpatic abia în secolul al XII-lea, venind din Balcani. Potrivit acestei teorii, până în secolul al XII-lea, românii nu ar fi existat la nord de Dunăre.

Utilizatorii și administratorii unguri ai portalului Wikipedia promovează teoria imigrației?

Potrivit unui utilizator al portalului de socializare Reddit, un cerc de utilizatori unguri ai portalului Wikipedia promovează această teorie în numeroase articole despre istoria României și a românilor. Utilizatorul de pe Reddit afirmă că ei au șters sau au rescris toate articolele în care se spune că românii au existat în Bazinul Carpaților înaintea secolului al XII-lea.

Mai mult, naționaliștii unguri promovează niște informații false despre români, după cum afirmă același utilizator. Ei fie încearcă să facă să se creadă că limba română ar fi provenit dintr-o limbă slavă sau din albaneză, fie rescriu niște evenimente istorice în care ei erau opresori și dau vina pe români, ca și când ei ar fi fost asupriți de români sau românii ar fi fost niște tâlhari, primitivi, etc., scrie el.

Utilizatorul de pe Reddit dă ca exemplu un articol intitulat ”Valahii’. El pretinde că un procent de 53,9% din articol ar fi fost rescris de doi utilizatori unguri, CriticKende și OrionNimrod. Ei șterg tot ce i-ar putea situa pe români (valahi) la nord de Dunăre înaintea secolului al XII-lea și își argumentează teoriile bazându-se pe diverse surse care să se înscrie în normele portalului Wikipedia.

Utilizatorul de pe Reddit pretinde că cei doi indivizi de pe Wikipedia fac parte dintr-o rețea a naționaliștilor unguri. Datorită demersurilor lor, românii care consideră că Wikipedia este o sursă de încredere încep să creadă că ei au ajuns în Bazinul Carpatic abia în secolul al XII-lea.

El mai notează că doi dintre administratorii portalului Wikipedia operează sub numele de utilizator Borsoka și Fakirbakir. Acești doi utilizatori modifică totul pe Wikipedia și promovează teoria imigrației, după cum afirmă utilizatorul Reddit. (Traducerea: Alexandru Danga)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. avem si noi un minister al culturii? al educatiei? al digitalizarii? sa monitorizeze astfel de situatii?

  2. Asta mai lipsea la Wikipedia, să-și bage coada bugetarii plătiți să-și bage coada. Sau mai rău, serviciile. Mă rog, e destul de sigur că sunt prezente și ele, fie măcar să ia pulsul.

    Lucrurile par însă să stea exact invers de cum sugerează articolul. La Wikipedia, atitudinea asta de luptă națională în editarea articolelor nu este acceptată. Articolul pe care îl citați pornește de la o plângere formulată în 2021 de un utilizator care făcuse mare lucru până atunci, și nici absolut nimic altceva de atunci încolo – foarte probabil un alter ego al unui naționalist român. Cei de care se plânge în general au fost deschiși la discuții și modificări pe marginea unor lucrări serioase. Articolele scrise de ei sunt bine documentate și în general neutre, ceea ce deranjează naționaliștii din toate țările, pentru că nu le sprijină narațiunea basmelor și legendelor lor.

  3. Ce e pe net se poate modifica oricand, ca dovada porcaria la care se dedau astia, acum, dar, ce e scris in tratatele de istorie, nu au cum sa mai modifice, iar cine este cu adevarat profesionist si interesat de adevarul istoric, in carti il cauta….
    Pe de alta parte, e adevarat ca ei se adreseaza publicului larg, neavenit pt a determina o anumita perceptie, dar, istoria tot n-o vor putea modifica si granitele istorice….

    • Cetățenii care vor rapid o informație și accesează Wiki nu citesc tratate de istorie.

      Iar când frații intru ideologie Putin și Orbán spun Ucraina și România / Transilvania trebuie să își schimbe frontierele, vor avea susținerea celor care se informează de pe Wiki, de oriunde în lume.

      Imaginea României care “a invadat teritoriile maghiare” este promovată intens și cei care nu sunt istorici ori pasionați de Tratate, sunt convinși ca lucrurile stau exact precum scrie în “neutra” Wiki, indiferent unde se află ei în Lume.

  4. Un articol de slaba calitate. Autorul articolului trebuie sa indice despre care pagini wikipedia este vorba mai exact. Altfel, toata povestea zici ca e de basm.