G4Media.ro

Presa maghiară: UDMR s-a ținut departe de marea adunare secuiască/ Nu există…

Presa maghiară: UDMR s-a ținut departe de marea adunare secuiască/ Nu există consens între partidele maghiare în ce privește lupta pentru obținerea autonomiei/ Radicalii maghiari acuză Uniunea că vrea să fie ”pe placul puterii româneşti”

Potrivit cotidianului maghiar din Transilvania Krónika, în ciuda declaraţiei comune de susţinere semnată la începutul anului, acţiunea comună a partidelor politice şi organizaţiilor maghiare în interesul obţinerii autonomiei se lasă aşteptată, transmite agenția maghiară de presă MTI, care face un inventar al poziționărilor pe această temă sensibilă.

În ediţia de marţi, ziarul publică un rezumat care aminteşte că însărcinatul premierului ungar pentru activitatea de mediere a chestiunilor ce ţin de autonomie, Katalin Szili a reuşit să aşeze la aceeaşi masă reprezentanţii diferitelor strădanii pentru autonomie, iar pe 8 ianuarie partidele politice maghiare din Ardeal au semnat o declaraţie comună despre coordonarea viziunilor privind autonomia.

Cotidianul scrie că în ciuda acestui eveniment nu există consens în ceea ce priveşte lupta pentru obţinerea autonomiei, ceea ce este demonstrat şi de faptul că UDMR s-a ţinut departe de marea adunare secuiască, convocată de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la înfiinţare.

Krónika citează din luarea de poziţie comună a liderilor organizaţiilor Mureş a CNS, Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi Partidului Civic Maghiar (PCM), potrivit căreia UDMR “nu şi-a asumat tovărăşie de destine în lupta pentru obţinerea autonomiei”, iar în cazul ei este mai puternică nevoia de a fi pe placul puterii româneşti, pe lângă angajamentul dat cauzei autodereminării maghiaro-secuieşti.

Preşedintele CNMT, László Tőkés a declarat pentru Krónika că declaraţia semnată în ianuarie s-a dovedit a fi formală. Europarlamentarul a criticat faptul că UDMR este singura organizaţie maghiară din statele care au rezultat în urma Trianon-ului, care a ieşit din Consiliul pentru Autonomie Maghiară din Bazinul Carpatic (KMAT). “La ce să ne aşteptăm de la România, de la puterea majoritară, dacă cea mai mare organizaţie care ne reprezintă interesele nu stă falnic lângă cauza noastră”, se întreabă Tőkés.

În opinia sa, puterea actuală de la Budapesta apreciază foarte mult şi sprijină UDMR, motiv pentru care ar fi nevoie de intervenţia premierului Viktor Orbán şi a însărcinatului ministerial, Katalin Szili, pentru a putea progresa în cauza autonomiei.

Deputatul de Covasna, József Kulcsár-Terza – care a depus anul trecut în decembrie proiectul de lege al CNS privind autonomia – a spus: a rămas singur cu iniţiativa sa, dar pe parcursul dezbaterilor parlamentare până la urmă UDMR s-a poziţionat “corect” faţă de chestiune. “Dacă nu arătăm o forţă comună, atunci Bucureştiul se face comod şi comandă o cafea. Vom avea un rezultat doar dacă acţionăm serios şi împreună”, a formulat politicianul PCM, potrivit căruia este limpede şi că în ceea ce priveşte abordarea subiectului autonomiei UDMR a progresat mult de când la conducerea formaţiunii a ajuns Hunor Kelemen, în locul lui Béla Markó.

Vicepreşedintele executiv al UDMR, István Székely a stabilit pentru Krónika: “scopul este comun, dar poziţiile privind modalitatea de a-l atinge diferă”. UDMR crede că este nevoie de modificarea Constituţiei, pentru a discuta proiectul de lege privind autonomia, iar CNS nu. Citând din decizia Curţii Constituţionale a României, politicianul aminteşte că nici prin revizuirea legii fundamentale nu se poate introduce statutul limbii regionale oficiale pentru maghiară. Acesta a adăugat: acest lucru poate fi înfăptuit, doar dacă ar fi adoptată o nouă Constituţie.

În opinia lui Székely, nici în ceea ce priveşte graniţele Ţinutului Secuiesc sau rolul scaunelor secuieşti nu există consens între partidele politice şi organzaţiile maghiare. Politicianul crede însă că aceste diferende sunt surmontabile, dacă ar exista deschidere spre compromis. Despre absenţa UDMR de la marea adunare de la Sfântu Gheorghe a spus doar: “comunicarea deficitară a fost motivul”, amintind că Uniunea a susţinut toate evenimentele CNS din trecut.

(Sursa Foto: Facebook)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Lasă-i să pupe în continuare papucii lui Liviu Dragnea….

    Prezența masivă la următorul vot le garantează un procent sub pragul de 5%. Au memorie scurtă, au uitat cum Băsescu se ruga să iasă comunitatea maghiară la vot în ziua alegerilor din 2009, atunci au fost pe muchie de cuțit, data viitoare servitul lui Livache îi bagă sub masă … așa cum merită

    Sărăcia cronică din secuime , păstorită timp de un sfert de secol de UDMR, cere o schimbare….

  2. Cu UDMR niciodata in aceasta viata nu o sa avem autonomie teritoriala.UDMR este un fel de PSD dar de nationalitate maghiara – asta este singura diferenta intre UDMR si PSD.Subiectul autonomiei a fost adus in discutii numai si numai in pragul alegerilor ca sa fie prostit cu ceva si votantul maghiar.Dupa obtinerea voturilor s-a asternut asupra acestui subiect linistea suprema.Eu personal fiind ungur nu mai cred in niciun partid din Romania fie aceasta roman sau maghiar.
    Inca nu s-a nascut un sef de partid care nu promite ci face.Romania tara cu foarte multe resurse este decimat de interese internationale – este o prada atat pentru politicieni romani cat si maghiari respectiv interese straine.
    Pacat este pentru aceasta tara nu si pentru toti prosti fara scoala care voteaza.
    Daca s-ar introduce conditionarea votului cu macar zece clase absolvite atunci viitorul nostru ar merge intr-o alta directie.Cat voteaza marea majoritate nestiutoare de carte pentru un litru de ului sau o galeata nu mai avem ce sa discutam.

    • Da UDMR-ul este PSD-ul maghiarilor: ultranationalist doar in vorbe. Insa sincer sa fiu e mai bine ca UDMR si PSD nu fac intodeauna ceea ce spun, ar fi deastru. Autonomia teritoriala ar fi dezastru economic, daca chiar ar exista autonomie in Tinutul Secuiesc. O autonomie adevarata inseamna ca nu primesti nimic de la stat si te intretii doar din impozitele stranse in regiune. Tinand cont ca Harghita si Covasna sunt cele mai sarace judete din Transilvania, si ca resursele locale sunt scazute (putine bogatii: nu gaze, nu titei, nu fabrici etc.) va fi nenorocire.

  3. Eu nu sunt ungur , dar am mintea „cilibie” , așa cum se zice în Muntenia , și mă tot întreb , bunăoară , de ce HR și CV sunt cele mai sărace ținuturi din Transilvania ?. Eu știu cå ungurii-s mai harnici , mai muncitori , mai serioși și mult mai uniți decât noi !. Faptul că , abia acum se realizează că UDMR/PSD sunt surori întru curvie , e de bun augur , și se poate explica de ce oamenii acelor ținuturi au fost lăsați de izbeliște , pradă visurilor și speranțelor lor !…Maghiarii , ca și românii , sunt „bågați în seamă” doar în prag de alegeri , în rest…NU EXISTĂ !…Alienarea oamenilor , indiferent de naționalitate , a ajuns atât de profundă încât , acești ticăloși (sau curve) , că se vor chema UDMR sau PSD/ALDE , vor avea câștig de cauză!…SPER SĂ MĂ ÎNȘEL !….

    • De acord cu tine in ce ai comentat. Dar nu sunt de acord cu cerintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi Partidului Civic Maghiar (PCM) adica autonomie.Suntem in UE nu mai avem granite dar vin ungurii cu cerinte de autonomie. Propun sa li se dea maghiarilor care vor pamânt câte o plasa de 1 leu cu pamânt si directia Ungaria.