G4Media.ro

Presa militară americană despre sistemul de rachete THAAD care va fi desfășurat…

Sursa: Department of Defence

Presa militară americană despre sistemul de rachete THAAD care va fi desfășurat în România: Numai regiunea Pacificului și Orientul Mijlociu au beneficiat până acum de acest sistem de apărare

Până acum, numai regiunea Pacificului şi, mai recent, Orientul Mijlociu au beneficiat de desfăşurări operaţionale ale sistemului de apărare a teritoriului de înaltă altitudine al Armatei SUA, dar se va îndreaptă către România, în această vară, potrivit unei declaraţii a Comandamentului European al SUA, din 11 aprilie, scrie publicația americană Defense News, citată de Rador.

Potrivit sursei citate, au tot apărut întrebări, de ani de zile, cu privire la data, locul şi posibilitatea ca THAAD (Terminal High Altitude Area) să fie desfăşurat în Europa, mai ales că situaţia de pe flancul estic s-a încins de când Rusia a anexat Crimeea, în 2014.

Sistemul THAAD, conform declaraţiei USEUCOM, va fi desfăşurat în această vară, în sprijinul sistemului balistic de apărare antirachetă al NATO – cu alte cuvinte, va substitui sistemul de apărare antirachetă operaţional Aegis Ashore, în timp ce acesta va fi supus unei „perioade limitate de întreţinere şi actualizări programate”.

Aegis Ashore de la Deveselu, România, funcţionează din 2016. Face parte din abordarea europeană progresivă, sau EPAA, menită să apere trupele americane şi pe aliaţii lor din Europa împotriva posibilelor atacuri cu rachete balistice.

EPAA este alcătuit dintr-un radar AN / TPY-2 în Turcia şi două sisteme Aegis Ashore – unul în România şi unul în Polonia. Sistemul polonez a fost afectat de întârzieri din cauza problemelor legate de construcţiile la baza militară Redzikowo şi nu au legătură cu performanţa sistemului. Acesta nu va fi operţional mai devreme de 2020.

Actualizarea programată a sistemului Aegis Ashore din România face parte din actualizările periodice efectuate la toate sistemele Aegis – majoritatea fiind navale, potrivit declaraţiei. Sistemul va veni de la Brigada 69 de Artilerie Antiaeriană, Comandamentul 32 de apărare antirachetă de la Fort Hood, Texas.

Comandamentul aerian aliat al NATO va deţine controlul operaţional al sistemului THAAD în timpul misiunii sale. USEUCOM a afirmat clar că actualizările nu vor adăuga capabilităţi ofensive la sistem şi susţine că sistemul „oferă o capacitate defensivă pentru a descuraja un viitor conflict şi pentru a ne apăra pe noi şi pe aliaţii noştri din NATO, dacă descurajarea ar da greş”.

Military.com amintește că în 2013, Statele Unite au amplasat o baterie THAAD în Guam, ripostând astfel în urma celui de-al treilea test nuclear al Coreii de Nord, după cum aminteşte Missile Defense Advocacy Alliance, o organizaţie non-profit.

Răspunzând ameninţărilor tot mai numeroase ale nord-coreenilor, în 2016, SUA au anunţat că amplasează sistemul THAAD în Coreea de Sud. În anul 2017, armata a amplasat două lansatoare THAAD la Seongju, o localitate aflată la aproximativ 300 km. sud de Seul.

Mai recent, în luna martie, sistemul THAAD a fost amplasat pentru prima oară în Israel. Coordonat de Pentagon, EUCOM a amplasat o baterie antirachetă în Israel pentru a demonstra că „forţele SUA dispun de agilitate şi pot răspunde rapid şi imprevizibil la orice ameninţare, oriunde şi oricând”, au declarat cei de la EUCOM, luna trecută.

Singura ţară din regiune care mai dispune de sistemul THAAD este EAU (Emiratele Arabe Unite), care au achiziţionat sistemul direct de la producător, Lockheed Martin Corp., în 2012.
În 2017, Departamentul de Stat a propus Arabiei Saudite un contract de achiziţie a sistemului THAAD în valoare de aproximativ 15 miliarde dolari.

Reacția Moscovei. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Gruşko, a declarat sâmbătă că Moscova monitorizează îndeaproape desfăşurarea de către Statele Unite a sistemului de apărare antirachetă Terminal High Altitude Area (THAAD) în România şi are întrebări cu privire la scopul acestei mişcări, transmite sputniknews.com.

„Privim acest demers cu atenţie. Un proverb rus spune că nimic nu este mai durabil decât o situaţie temporară. Există întrebări cu privire la motivul pentru care este desfăşurat sistemul THAAD şi la semnificaţia modernizării facilităţilor în România”, a declarat Gruşko reporterilor.

Gruşko a adăugat că Moscova nu vede cu ochi buni creşterea activităţii NATO în regiunea Mării Negre, care a frânat stabilitatea în această regiune. Ministrul adjunct de Externe a menţionat că Moscova este convinsă că securitatea la Marea Neagră ar trebui asigurată în primul rând prin cooperarea ţărilor din regiune.

Declaraţia vine după ce Comandamentul European al SUA a declarat, într-un comunicat de presă din 11 aprilie, că Statele Unite vor desfăşura THAAD în România, în această vară, în sprijinul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Moscova, la rândul său, şi-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea privind consolidarea NATO de-a lungul graniţelor sale şi în Europa. THAAD este un sistem balistic de apărare antirachetă pentru interceptarea rachetelor balistice în timpul etapei medii de zbor sau a celei finale, atât în interiorul, cât şi în exteriorul atmosferei Pământului.

Surse: Defensenews.com/ Military.com/ Sputniknews/ Rador

Sursa Foto: Department of Defence

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Poate doboara avioanele private sarbesti care zboara spre Maldive.

  2. Usor contradictoriu, cu cat mafia si criminalitatea organizata este inscaunata la varful statului roman cu atat armata SUA isi intareste arsenalul in Romania!

  3. Democratia este o forma de organizare (ca sa zic asa )foarte greu de implementat ,foarte greu de acceptat , foarte greu de inteles ,pentru o mare majoritate dintre noi .(si cind zic noi ,inteleg o parte din populatia lumii, ce inca nu poate intelege acest mod de functionare a unei societati umane )Civilizatiile avansate au inteles si ele, ca indiferent cit acces dai si cit bine vrei ,nu toate natiunile (partial desigur ) pot face fata la aceste standarde . Pe de alta parte conditia umana nu este un tot unitar pe intreaga planeta . Ne aflam in stadii diferite de intelegere ,de dezvoltare a cunoasterii ,atit la nivel personal cit si la nivel colectiv .Intreaga dezvoltare a omului pe planeta , nu se poate face concomitent ,ea necesita stadii diferite de intelegere . Pentru marile puteri actuale ,in acesta perioada de timp ,este clara necesitatea existentei unei zone gri in care deciziile la nivel politic sa poata fi luate instantaneu (lucu ce nu este posibil intr-o democratie )si in care atit deciziile la nivel militar si economic sa poata fi rapid puse in practica . O noua impartire a lumii are loc chiar sub ochii nostri . Sa speram ca noi romanii vom ramine de partea buna a lucrurilor si prin deciziile imediat urmatoare sa influentam atit cit putem , accesul tarii in clubul celor bogati si puternici . De fapt aceasta este singura miza ce sta in fata neamului nostru si daca ea va putea fi realizata ,atunci viitorul este de partea noastra ,daca nu , ne vom risipi ca nisipul imprastiat de copitele cailor (asa ca o mica figura de stil )Pentru a face asta , trebuie sa raminem uniti si sa intelegem ca mai presus de noi , este pastrarea integritatii natiei noastre si viitorul nostru si al copiilor nostri. asa cum se zice in popor : Da doamne mintea rominului cea de pe urma .

  4. Oare dacă-i rugăm frumos, nu trimit o petardă din astea și la CpEX ?? Ce mișto ar fi, plus că am putea da vina pe rusnaci !!

  5. Poate acum intelege si UE ce face Romania pentru apararea fundului francezilor si germanilor . Noi tinem aproape de SUA si Israel, si nu ne intereseaza politicile de doi lei europene.