G4Media.ro

Presa olandeză scrie despre importanţa pentru români a obiectelor de tezaur furate…

sursa foto: Captură Muzeu Drents

Presa olandeză scrie despre importanţa pentru români a obiectelor de tezaur furate din muzeul din Assen: Este devastator/ Orice copil din România învaţă despre coiful de la Coţofeneşti la şcoală

Presa din Ţările de Jos scrie despre importanţa pentru români a obiectelor de tezaur furate din muzeul Drents din Assen, citând români aflaţi în Olanda „Este devastator”, a povestit o jurnalistă româncă pentru colegii săi olandezi, în timp ce un român stabilit în Olanda de peste patru decenii le-a povestit că „orice copil din România învaţă despre coiful de la Coţofeneşti la şcoală., transmite News.ro.

„Coiful de la Cotofeneşti, realizat din aur aproape pur şi datând din secolul al V-lea î.Hr., are o profundă semnificaţie culturală în România”; scriu, duminică, jurnaliştii de la NL Times, publicaţie care a abordat pe larg subiectul privind furtul artefactelor de importanţă naţională pentru România.

„Este mai mult decât un furt, este o rană pentru comunitatea românească”, a declarat presei olandeze jurnalista Claudia Marcu, care a vizitat expoziţia la începutul acestei luni.

Ea spune că impactul pentru români al furtului pieselor de patrimoniu reprezintă ceea ce ar reprezenta pentru olandezi sustragerea celebrei picturi Rondul de Noapte (De Nachtwacht), a lui  Rembrandt van Rijn.

„Pentru români, este ca furtul lui De Nachtwacht pentru olandezi. Este devastator”, a spus Claudia Marcu.

Cornel Colceru, un traducător român care trăieşte în Olanda de peste 40 de ani, a vorbit despre importanţa Coifului de la Coţofeneşti pentru identitatea naţională.

„Orice copil din România învaţă despre acest coif la şcoală. Este simbolul dacilor şi al comorilor lor”, a spus el.

Presa olandeză notează despre Coiful de la Coţofeneşti că se crede că a fost folosit în ritualuri ceremoniale şi descriu piesa din aur masiv.

„Simbolismul este ceea ce face ca acest artefact să fie extraordinar”, a declarat  curatorul Muzeului Drents, Irini Biezeveld, citat de NL Times.

Jurnaliştii din Ţările de Jos mai scriu că, în România, vestea furtului preţioaselor artefacte a fost primită „cu mânie şi durere”.

Obiectele furate au făcut parte din expoziţia Dacia – Rijk van goud en zilver (Dacia – Tărâmul Aurului şi Argintului), care a prezentat peste 600 de artefacte din vechiul regat dac, inclusiv peste 50 de comori de aur şi argint. Sursa citată menţionează că o delegaţie a Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti este programată să sosească luni la Assen pentru a evalua eventualele pagube produse artefactelor care nu au fost sustrase.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Asteptam sa cada niste capete… Ce cauta tezaurul nostru intr-un muzeu mediocru cu securitate inexistenta?

  2. Probabil cea mai frumoasa piesa arheologica a României. Sper ca era doar o copie.

  3. Cauți o fată? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝗞𝐀.𝗟𝐎𝗟

  4. N-aș băga mâna-n foc că orice copil di România mai învață asta în școli!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.