G4Media.ro

Presa rusă dezbate subiectul posibilei separări a Republicii Srpska de Bosnia Herțegovina:…

Sursa: Captură Google Maps

Presa rusă dezbate subiectul posibilei separări a Republicii Srpska de Bosnia Herțegovina: ”Un nou punct fierbinte care așteaptă Europa” 

Republica Srpska a decis în luna decembrie să-și formeze propria armată și să se desprindă de sistemul judiciar și fiscal al Republicii Bosnia Herțegovina, scrie astăzi Gazeta.ru, într-un amplu articol despre noua problemă de care trebuie să se ocupe statele europene.

Republica Srpska a amenințat în mod repetat că se va retrage din Bosnia și Herțegovina. Astfel de declarații au fost făcute de Milorad Dodik, fostul președinte al entității și reprezentantul sârbilor în parlamentul țării. Presa rusă spune însă că în realitate Serbia și Rusia nu vor separarea Republicii Srpska  de Bosnia Herzegovina, deoarece rămânând în acest stat, ”Srpska nu va permite Guvernului de la Sarajevo să se alăture  NATO”.

În decembrie 2021, deputații din Parlamentul Republicii Srpska au autorizat administrația locală să elaboreze noi legi pentru armată, sistemele fiscale și judiciare în termen de șase luni, care le vor scoate din subordonarea guvernului central, iar procuratura de Stat din Bosnia Herzegovina a deschis apoi un dosar împotriva autorităților Republicii Srpska pentru subminarea ordinii constituționale. Statele Unite au impus sancțiuni personale împotriva lui Dodik, în timp ce în 21 februarie, Ungaria a anunțat că va bloca sancțiunile UE împotriva liderului sârbilor bosniaci, relatează Gazeta.ru.

Membru al Senatului Republicii Srpska și șef al Centrului pentru Studierea Crizei Balcanice Moderne de la Institutul de Studii Slave al Academiei Ruse de Științe, Elena Guskova consideră că sârbii au reușit să construiască un stat național puternic în cadrul Bosnia din 1995, în ciuda unui „număr foarte mic de drepturi”.

„Acest lucru irită foarte mult Occidentul, deoarece există acum o politică rusofobă activă în Europa și America. Aceasta este urmată de aceeași politică împotriva sârbilor. Dar oamenii îl susțin pe Dodik. În curând vor avea loc alegeri în Bosnia Herțegovina și, probabil, vor fi din nou niște provocări din partea Occidentului sau decizii <anti-sârbe>. Dar Dodik crede că prăbușirea Bosniei este teoretic posibilă, dar că nu este momentul acum ca sârbii să iasă din acest stat”, a spus ea.

Ekaterina Entina, șefa Departamentului de Studii Marea Neagră-Marea Mediterană a Institutului Europei al Academiei Ruse de Științe , este sigură că sârbii nu sunt cu adevărat interesați de retragerea Republicii Srpska din Bosnia Herțegovina.

”Nu există niciun beneficiu pentru Belgrad și Moscova în retragerea din Bosnia, pur și simplu pentru că făcând parte din Bosnia Herzegovina,  Srpska nu va permite Guvernului de la Sarajevo să se alăture  NATO și să închidă inelul țărilor membre NATO din jurul Serbiei”, a spus Ekaterina Entina.

Sursa: Captură Google Maps

Citește și:

Josep Borrell avertizează asupra situației din Bosnia, pe fondul adâncirii tendințelor separatiste: ”Este mai îngrijorător decât oricând”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. După figura cu Ucraina acum o aplică în fosta Iugoslavie. Dacă îi iasă atunci să vezi regiuni care vor să își obțină autonomia, printre altele și la noi va fi cazul.

    • Fix pentru acest motiv au fost create formatiuni „politice’ gen AUR. Diversiune, dezbinare, fragmentare.
      Nu doar la noi, in toata Europa. Singurii care au mitosit pericolul si le-au scos recent in afara legii a fost Grecia si Italia.

  2. Urmeaza Catalunya?

  3. Fii de sclavi si necunoscatori de istorie, ce se intampla acum e fix dupa modelul Kosovo, dar pentru ca acel moment a fost pastorit de SUA a fost a trecut la stiri pozitive

  4. SUA a deschis drumul cu Kosovo (bombardind un stat suveran, Serbia)și acum nu-i mai place.