Presa rusă jubilează că Ungaria a încălcat sancțiunile UE după ce România a blocat un transport de arme rusesc către Serbia
Ungaria a permis transportului de armament rusesc să tranziteze teritoriului său pentru a ajunge în Serbia.
Ungaria a permis transportului de armament rusesc să tranziteze spaţiul său aerian, având destinaţia Serbia, în pofida sancţiunilor impuse de UE, sancţiuni ce vizează produsele militare de provenienţă rusească, scrie Gazeta.ru, citată de Rador.
România a blocat anterior transportul de armament rusesc pe Dunăre, din cauza embargoului. Bruxelles-ul a anunțat prin purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene că „implementarea măsurilor restrictive ale UE este responsabilitatea statelor membre UE”.
Cu toate acestea, premierul ungar, Viktor Orban, a ignorat din nou normele impuse de UE. Disputa dintre Budapesta și Bruxelles durează de mai mult timp și riscă să degenereze în aplicarea unor restricții financiare de lungă durată la adresa Ungariei și în aplicarea unor sancțiuni.
Ungaria lansează o nouă confruntare cu UE, din cauza relaţiilor sale cu Rusia. Budapesta a permis transportului de armament rusesc să tranziteze spațiul său aerian, încălcând astfel regimul de sancțiuni impus de UE la adresa Federației Ruse, titrează „Politico”.
Ca urmare, cu sprijinul Ungariei, Moscova a livrat Serbiei zece mașini de patrulare și de recunoaștere, o parte din elementele celor 30 de tancuri Т-72 și a celor 30 de mașini blindate BRDM-2 pentru misiuni de patrulare și recunoaștere.
Pe la sfârșitul lunii iulie, Belgradul a acuzat Bucureștiul că a blocat transportul militar rusesc, care urma să fie transportat din Rusia pe Dunăre către Serbia.
Pe 26 iulie, MAE al României a declarat că nu poate permite accesul transportului, din cauza sancțiunilor introduse la adresa Federației Ruse (după anexarea Crimeii la Rusia în 2014, UE a introdus un embargou asupra comerțului cu armament ce vizează Rusia, precum și la exporturile de mărfuri şi produse cu dublă utilizare, care pot fi utilizate atât în scopuri civile cât și militare).
Președintele Serbiei, Alexandar Vucic, și-a exprimat recunoștința sa față de președintele rus, Vladimir Putin, pentru consolidarea forțelor militare ale țării sale cu tancuri de luptă și cu vehicule blindate.
„Cel mai important pentru noi este faptul că am reușit să transportăm mijloacele militare tehnice în Serbia. Cum și în ce mod au ajuns acestea nu ne priveşte”, a menționat Vucic.
Budapesta a comentat şi ea problema soluționării livrării de armament rusesc în Serbia. Gergely Gulyás, şeful de Cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat că a fost permis tranzitul prin spaţiul aerian ungar deoarece marfa nu era transportată de o aeronavă militară, ci de una civilă, care nu necesita un acord special de tranzit, informează „Politico”.
„Evident că am fost informați că o aeronavă civilă va survola spațiul aerian al Ungariei, conform protocolului de informare, care prevede doar confirmarea”, a afirmat Gergely Gulyás. Acesta a mai adăugat că avionul rusesc a survolat şi spațiul aerian al Poloniei și Slovaciei.
La întrebarea dacă va fi pedepsită Ungaria pentru încălcarea normelor UE, un reprezentant al UE a declarat: „Am văzut rapoartele. Nu comentăm concret acest caz, implementarea măsurilor restrictive ale UE este responsabilitatea statelor membre UE”.
Referitor la motivele Guvernului ungar, nu ne rămâne decât să le intuim, dar relațiile dintre Budapesta și Bruxelles nu pot fi catalogate drept unele fără probleme. Viktor Orban este unul dintre cei mai importanți oameni politici naționaliști din spațiul european.
Acesta nu doar critică deschis UE, ci și ignoră în mod demonstrativ unele decizii luate de Uniune. (…)
Sursa: Gazeta.ru/ Rador/ Traducerea: Violeta Drăguţă/ Sursa Foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii