G4Media.ro

Presa rusă scrie că planurile Ungariei la șefia UE ajută separatiștii pro-ruși…

Foto: NovostiPMR

Presa rusă scrie că planurile Ungariei la șefia UE ajută separatiștii pro-ruși din Transnistria

Publicația rusă Nezavisimaia Gazeta scrie într-o analiză publicată marți că planurile Ungariei – care preia de la 1 iulie președinția rotativă a UE – de a proteja minoritatea maghiară din regiunea ucraineană Transcarpatia dă apă la moară separatiștilor nerecunoscuți din regiunea moldoveană Transnistria, potrivit Rador.

Reamintim că Transnistria și-a declarat independența după un conflict cu Chișinăul, iar politica de la Tiraspol e dictată de facto de Federația Rusă. Separatismul din Transnistria e o piedică majoră în calea aderării Republicii Moldova la UE, dat fiind că Uniunea Europeană nu acceptă ca membre țări cu probleme teritoriale.

Nezavisimaia Gazeta se referă la anunțul ministrul ungar al afacerilor externe, Péter Szijjártó, care a susținut că Uniunea Europeană ar fi aprobat cerințele formulate de Ungaria fără de care nu s-ar putea începe negocierile cu Ucraina referitoare la aderarea la UE. Astfel, el a spus că la Bruxelles a fost realizată înțelegerea referitoare la includerea tuturor cerințelor Ungariei „în documentul-cadru al negocierilor cu Ucraina”. 

El a explicat că în document se vorbește despre cerința UE față de Ucraina „de a restitui drepturile de care au fost deposedați ungurii din Transcarpatia în ultimii câțiva ani”. Este vorba de „drepturile minorităților pentru păstrarea propriei identități naționale, folosirea limbii materne și învățământul în limba maternă”. Potrivit datelor autorităților ungare, în Regiunea Transcarpatia din Ucraina trăiesc în prezent 150 de mii de unguri.

Negocierile privind aderarea Ucrainei la UE sunt planificate într-un pachet cu negocierile pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Ele vor începe oficial pe 25 iunie, după ce Ungaria își va ridica veto-ul. Comisia Europeană anunțase anterior că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit cerințele necesare în acest sens.

În ambele capitale se fac pregătiri pentru negocieri. Însă promisiunea Bruxellesului și a Kievului de a restabili drepturile ungurilor din Transcaucazia, inclusiv și dreptul învățămîntului în limba maternă, crează un precedent, scrie ziarul rus, care susține că în Republica Moldova se agravează problema transnistreană: Tiraspolul nu va recurge la un acord cu Chișinăul referitor la unificare și integrarea comună în UE, lucru la care sperau atât politicienii moldoveni, cât și cei români.

Copreședintele Comisiei Unificate de Control, care controlează Zona de securitate (zona fostelor acțiuni de luptă), din partea Transnistriei, Oleg Beliakov, a declarat că localnicii sunt îngrijorați de activitatea militarilor moldoveni. Săptămâna următoare în Transnistria se vor desfășura acțiunile de doliu cu ocazia Zilei tragediei de la Bender – la 19 iunie 1992, armata moldovenească a intrat în Bender și a început războiul. Iar pe 17 iunie, în Republica Moldova vor începe noi exerciții militare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Pana si rusii rad de europeni pt ca accepta ungaristanul in UE