Presa străină despre România – Ucraina 3-0: un fake cu Putin și germani emoționați / The Independent: ”România a fost mult prea bună” / Ungaria: ”România a profitat fără milă de bâlbâielile apărării ucrainene”
La Gazzeta dello Sport a publicat după meciul României cu Ucraina de luni o știre care se bazează pe un video în care suporterii români ar fi strigat ”Putin” în tribunele Allianz Arena, la meciul dintre România și Ucraina.
”UEFA ar putea deschide o anchetă”, scriu italienii. ”După scandările anti-Kosovo ale fanilor sârbi la meciul cu Anglia, astăzi a venit rândul ultrașilor români. În timpul meciului pe care naționala lor l-a câștigat cu 3-0 în fața Ucrainei, fanii din tribune au simțit nevoia să-i provoace pe ucraineni, dedicându-le cântece de susținere lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse”, scrie La Gazzeta dello Sport.
Centrul pentru Comunicare Strategică din Ucraina (StratCom UA), un organism guvernamental creat pentru a combate dezinformările Rusiei după invadarea Ucrainei, a analizat clipul viralizat pe rețelele sociale și a stabilit că este fake news.
”Minciună: Românii care au venit să își încurajeze echipa națională la meciul cu naționala Ucrainei de la Euro 2024 au scandat pe stadion numele dictatorului rus. Un astfel de video se răspândește pe Telegram. Adevărul: acest video este fake. Cei care l-au realizat au înlocuit coloana sonoră. În clip, autorii fake-ului au folosit celebra «scandare» a fanilor ucraineni despre dictator, din care au tăiat o parte. P.S. Știți ce cuvânt a fost tăiat la montaj”, se mai precizează în postarea StratCom UA.
Italienii de la Gazzeta dello Sport dau vina pe portarul Andrij Lunin pentru scorul înregistrat pe teren.
”Unul dintre principalii „vinovați” pentru înfrângerea de astăzi a fost cu siguranță portarul ucrainean Andrij Lunin: în minutul 29, acesta a comis o greșeală de degajare, întorcând mingea către Dennis Man, care l-a servit imediat pe căpitanul Nicolae Stanciu pentru golul de 1-0. „Cel mai frumos gol al carierei mele”, a declarat el la finalul meciului.
La finalul meciului, portarul lui Real Madrid și-a cerut scuze: „Prima mea greșeală a schimbat cursul meciului. Mi-am cerut scuze colegilor mei”, scrie ziarul de sport italian.
Pravda, varianta din Ucraina a publicat o scurtă declarație a fundașului Ilya Zabarny.
”Nu voi spune nimic despre adversar. Cred că era treaba noastră și asta a fost tot”, a început el.
Întrebat dacă meciul ar fi avut un alt curs dacă portarul Lunin nu ar fi greșit, funsașul a explicat: ”Nu este doar greșeala lui Andrii, este o serie de greșeli. Dar nu e important, am primit un gol și asta se întâmplă. Am dominat și noi. Cred că trebuie doar să analizăm jocul și să mergem mai departe”.
Germanii de la Bild s-au declarat impresionați de suporterii români care au scandat Ucraina după intinarea imnului acestei țări.
”Fanii României oferă un moment de piele de găină! Este deja unul dintre cele mai emoționante momente ale acestui Campionat European. În timpul meciului din grupă dintre Ucraina și România, existau deja mari emoții înainte de meci. Ucrainenii, care joacă primul lor turneu major de la atacul Rusiei din 2022, au lacrimi în ochi atât pe teren, cât și în tribune, în timp ce se intonează imnul național. Jucătorii intră pe teren înfășurați în steaguri ale Ucrainei. După aceea, însă, lucrurile devin cu adevărat emoționante în zona României de pe stadionul din Munchen. Cei aproximativ 40.000 de fani români scandează puternic „Ucraina” în primele faze și își arată solidaritatea cu țara vecină. Se face pielea de găină!”, au scris jurnaliștii germani.
The Independent titrează: ”România a fost mult prea bună, dar Ucraina a câștigat deja la Euro 2024”.
”Poate că adversarii fost mai buni decât ei, dar, având în vedere prin ce a trecut Ucraina în ultimii doi ani, și nu numai, poate că nu mai aveau nimic de dat. Chiar înainte ca meciul de deschidere a Campionatului European să înceapă, Ucraina câștigase deja, calificându-se pentru a patra ediție consecutivă a Euro, la doi ani după ce Rusia a trimis rachete în direcția Kievului.
O astfel de realizare nu poate fi trecută cu vederea. Cu sprijinul lor îngreunat de realitățile războiului, după ce au încheiat o campanie de calificare în întregime în deplasare, o Românie vibrantă s-a dovedit a fi doar un pas prea departe, un obiectiv în special demn de cea mai mare dintre etape”, scrie The Independent.
”În capitala Bavariei, românii erau mult mai numeroși decât omologii lor ucraineni; o lege adoptată luna trecută de guvernul ucrainean a interzis bărbaților cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani să plece din țară, în timp ce încearcă să mobilizeze mai multe trupe pentru a lupta împotriva Rusiei, a afectat iremediabil sprijinul de aici.
Existau încă o mulțime de expatriați, grupuri de femei și germani de origine ucraineană, dar nu puteau să înăbușe vocile românești care răsunau în jurul faimoasei Marienplatz din München.
Cei mai puțini au reușit totuși să transmită mesajul lor. Președintele Federației de Fotbal, Andriy Shevchenko, a dezvelit o secțiune a stadionului distrus din Harkov, în piața centrală Wittelsbacherplatz”, au scris britanicii.
Maghiarii de la Telex.hu scrie că ”România a profitat fără milă de bâlbâielile apărării ucrainene.
”După o pasă greșită, mingea a revenit României, iar Nicolae Stanciu a tras o bombă la colțul din dreapta sus de la puțin peste 20 de metri. Lunin s-a întins în zadar, dar nu a avut nicio șansă să ajungă la minge”.
Publicația rusească Gazeta.ru dă șanse în continuare Ucrainei să iasă din grupele Euro 2024.
Îl citează pe fostul fotbalist Dmitri Bulikin, fost jucător la Lokomotiv Moscova și Dinamo, Bayer din Germania, Anderlecht din Belgia, ADO Den Hag, Twente și Ajax din Olanda, precum și pentru echipa națională a Rusiei.
”Ei (n.r. ucrainenii) pot chiar să iasă din grupă, pentru că grupa este atât de mediocră, încât toată lumea poate ieși. Deci Ucraina are șanse să facă acest lucru. Cu siguranță vor depune toate eforturile, iar dacă vor ieși sau nu, terenul de fotbal va arăta asta”, crede Bulikin, citat în toată presa rusească.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu