Presa ucraineană: Seismologii norvegieni au detectat o explozie la barajul Kahovka în momentul în care acesta s-a prăbușit / Semnalul seismic a fost înregistrat în România, la 620 de kilometri de baraj
Stațiile seismice din Ucraina și România au detectat ceea ce pare a fi o explozie la barajul Kahovka în dimineața în care acesta s-a prăbușit, spun seismologii norvegieni de la site-ul specializat NORSAR, citați de publicația ucraineană NPR.
Analiza făcută de NORSAR, un grup norvegian care monitorizează rețelele seismice din întreaga Europă susține că explozia a avut loc pe 6 iunie, la ora locală 2:54 AM, în Ucraina.
”Detectarea este prima dovadă independentă că barajul, care reținea un rezervor de mărimea aproximativă a Marelui Lac Sărat din Utah, a fost aruncat în aer, în loc să se prăbușească din cauza presiunii și a unei gestionări greșite”, scriu jurnaliștii ucraineni.
Semnalul seismic a fost detectat în România, la 620 de kilometri de baraj. Seismologii norvegieni spun că ce au înregistrat senzorii din Bucovina seamănă cu o explozie.
Tensiunea și pagubele anterioare ale barajului au dus la speculații potrivit cărora acesta s-ar fi putut prăbuși de la sine. Dar, potrivit NORSAR, care monitorizează testele nucleare subterane și alte evenimente seismice, a fost detectată o explozie în jurul momentului în care se crede că barajul s-a prăbușit.
„Vedem un impuls de energie care este concentrat, ceea ce este tipic pentru o explozie”, a declarat pentru NPR Volker Oye, un seismolog de la NORSAR care a analizat datele.
Există încă incertitudini. Rețelele seismice nu pot localiza explozia mai aproape de baraj decât la 20-30 de kilometri (12-19 mile) de acesta. Dar Oye spune că exploziile în această parte particulară a Ucrainei sunt rar întâlnite și, prin urmare, o explozie cauzată de altceva ar fi o coincidență neobișnuită.
Nici detecția nu poate spune ce a cauzat o explozie. Rușii acuză Ucraina că a atacat barajul, dar ucrainenii susțin că rușii au folosit încărcături de demolare pentru a-l distruge.
Barajul Kahovka s-a aflat pe linia întâi a războiului, cu forțele rusești de o parte și trupele ucrainene de cealaltă parte. În ultimele luni, acesta a suportat bombardamente din partea forțelor ucrainene și cel puțin o explozie, despre care se crede că a fost cauzată de trupele rusești în retragere, care au aruncat în aer un drum peste baraj.
Barajul a fost supus unui stres și mai mare în ultimele săptămâni. Ploile de primăvară au umplut rezervorul Kahovka până la capacitatea maximă, iar apa s-a revărsat peste partea superioară a barajului, care nu avea suficiente porți de ecluză deschise pentru a gestiona debitul. Rusia, care controlează barajul, a avut doar câteva dintre cele 28 de porți deschise din noiembrie anul trecut.
În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat o anchetă internațională cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu barajul.
„Dovezile ar trebui să fie colectate și prezentate cu atenție”, a declarat Zelenski, în timpul unei conferințe de presă online despre prăbușirea barajului. „Fără echipe internaționale de anchetă … nu vom putea face acest lucru”, a mai comentat el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii