G4Media.ro

Presa ungară: România a depășit Ungaria în ceea ce priveşte PIB-ul pe…

Foto: Dreamstime

Presa ungară: România a depășit Ungaria în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor

În timp ce economia ungară se apropie de media UE în privinţa dezvoltării, performanța sa relativă se deteriorează în comparație cu cea a țărilor din regiune, scrie publicația ungară de opoziție NÉPSZAVA, citată de Rador.

La jumătate de an de la publicarea datelor preliminare, Eurostat a confirmat prin cele mai recente date publicate că PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria (calculat la paritatea puterii de cumpărare) a fost de 76,6 la sută faţă de media UE, în timp ce în România acest raport a fost de 76,7 la sută. Cu alte cuvinte, a devenit oficial că România a devansat Ungaria în cazul celui mai cunoscut indicator de dezvoltare.

Deşi în ultimii nouă ani Ungaria a ajuns în mod constant la media de dezvoltare a UE (+8,5 puncte procentuale din 2013), economia românească a arătat o rată de convergență mult mai rapidă: În 2013, era încă la 54,6 la sută, pentru ca până în 2022, conform datelor revizuite, să se apropie de 77 la sută, respectiv a realizat o îmbunătățire de 22,1 puncte procentuale, ceea ce este de 2,5 ori rata ungară.

În 2022, recuperarea României a fost și mai dinamică față de 2021: economia României a recuperat un dezavantaj de 2,9 puncte procentuale, în timp ce economia ungară a avut o recuperare de 1,8 puncte procentuale față de media UE.

Portalul amintit evidenţiază faptul că din 2013, adică în 10 ani, economia ungară a reușit să realizeze a 11-a cea mai rapidă convergență faţă de media UE, însă înaintea ei există doar economii concurente regionale, adică în timp ce economia ungară se apropie de media UE din punct de vedere al dezvoltării, performanța sa relativă se deteriorează în comparație cu cea a țărilor din regiune.

Cehia, Slovacia și Slovenia sunt cele trei țări din regiune în care, din 2013, s-a atins un grad mai mic de convergență decât în cazul Ungariei. Drept urmare, în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor (calculat la paritatea puterii de cumpărare), Ungaria este acum înaintea a doar cinci țări: Letonia, Croația, Slovacia, Grecia și Bulgaria. (Traducerea: Rozália Gănciulescu)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. i-am depasit de mult si la taxe si pensii speciale

    • Sa stea in Orbanistan si sa piarda bani europeni ca nu respecta statul de drept cu un prim ministru rasist care iubeste Rusia.

    • Pentru a egala Budapesta la investiții recente în Infrastructura Intelectuală, guvernul Ciolacu ar trebui să aloce Bucureștiului 1-2 miliarde euro. Am avea Sală de Concerte ca la Hamburg Elbphilharmonie și Muzeu de Artă Contemporană în arhitectură proprie ca la Bilbao.

  2. În afară de autostrăzi și de centrul Budapestei (doar centrul că în rest, e și urât și e infracționalitate mai mare decât în București), unguri nu mai au nimic peste noi. Cât de curând ungurii din Ardeal când vor merge in vacanță sau de-a neamurile pe acolo ii vor întreba „ce faceți sarakilor?” „Bravo” Orban:))

    • Hai sa nu exageram, PIB-ul real pe locuitor in Ungaria e cu 30% peste cel din Romania. Nu prostia de paritate la puterea de cumparare ca asa si Putin zice ca e pe locul 5 in lume cand calculeza dupa PPP

    • Nu e deloc o prostie calculul cu PPP, ce vorbim aici?! Nu e limpede pentru toată lumea că un individ care câștigă 2000 € pe lună în București trăiește mai bine decât un individ care câștigă 3500 E în Paris sau Londra?

    • @Ciprian, PIB/loc la puterea de cumparare nu ia considerare calitatea serviciilor publice ( scoala, spital, drumuri, administratie) care sunt catastrofale in Romania ( si in Rusia) si mult sub ceea ce este in Ungaria, Polonia, Cehia. De fapt asta e diferenta dintre o societate occidentala si una orientala. Nu un calcul de genul rosia in piata la Urziceni e mai ieftina decat la Szeged. Repet, pe logica asta si Rusia e o tara dezvoltata , ba chiar sta mai bine ca Romania.

    • Oricum, am recuperat fantastic si ei au stat pe loc la fel ”fantastic”!

  3. Nu, nu e, e departe de așa ceva! În 2023, PIB-ul pe capita PPP al Rusiei a fost de 27.584 USD, în timp ce PIB-ul pe capita PPP al României a fost de 41.634 USD. Diferența aia de pib nominal/capita se va recupera în maxim doi trei ani! Ungurii sunt pe drumul cel” bun „cu Orban!

    • Te amagesti , PIB/loc e singurul criteriu obiectiv de comparare intre natiuni. PPP ridica artificial venitul tarilor sarace. Este un indicator extrem de subiectiv. Romania sta nu rau, ci foarte rau fata de Ungaria. Iti dau un alt indicator relevant : GINI – masoara nivelul discrepantelor sociale dintr-o tara. Cu cat e mai mic, cu atat discrepantele sunt mai mici. Ungaria are un coeficient GINI de 25 in timp ce Romania este pe la 36 cam pe unde e si Rusia. Majoritatea tarilor occidentale sub 30, cele nordice pe la 23-24.

    • @Mas: doar ca ai bagat cifrele din burta, in 2022, Romania 32, Ungaria 27.4, Spania 32.

  4. Fericire maximă pe români!

  5. 🤣 Ce gluma buna!🤣
    De mult nu am auzit o gluma mai buna. Minunat. Vise placute sa-i intreceti si pe polonezi! 🤣 Ma prapadesc de ras.
    Sa nu-mi spuneti ca romanii concureaza chiar si cu slovenii. Ar fi chiar un mare vis. 🤣
    Acum sa revenim cu piccioarele pe pamant si sa lasam calculele.
    Serbia o duce mai rau ca noi la capitolul asta, cine nu-si aduce aminte de saracia de dupa revolutie, poate face o excursie intr-o duminica in Serbia sa-si reimprospateze memoria si sa afle cum o duc cei care nu sunt in UE.
    Am depasit Ungaristan? Nu cred.
    Concuram cu Polonia? Give me a break!
    Ne comparam cu Slovenia? Vise placute! Never.
    Si sapresupunem prin absurd ca sunt bune calculele, desi eu am mari dubii.
    Ce sa faci cu banii in Romania?
    Piste de biciclisti, nema.
    Casa de vacanta la munte? Ursi.
    Vacanta la mare? Valuri mari.
    Sa iesi undeva? Urat, mizerie, murdar.
    In cel mai bun caz sfarsesti prin a lua carti si a incepe sa visezi, cam cum viseaza economistii care au facut calculele.🤣
    Sa stea ungurii linistiti, ca nu e asa.

    • Ba da. Ungaria e la vale. De cand nu ai mai fost pe acolo ? Ai colegi sa-i intrebi. Iar Bucurestiul si Vestul Romaniei produce bine. Chiar si Iasi, Constanta pe cereale a rupt.

    • Unde sunt calculele pentru Croatia? Aia este o tara comparabila cu Romania. Doar ca acum e in Schengen.

  6. oare pune botul cineva la cifrele astea? poate votantul PSDNLUDMR, ala e mai naiv (sa nu spun altfel) din fire

    este un articol interesant pe adevarul online, unde un economist mai aduce in vederea naivului niste cifre interesante despre realitatea Romaniei

  7. Încă o dată se dovedește ca ne interesează mai mult decât orice, capra vecinului.

  8. Noi avem di tăte, suntem campioni hors-concours în spatele gardului văpsit,iar cu noi înăuntru ca leoparzii.

  9. declar un caramitru in extaz

  10. @Mas a pus degetul pe rană. PIB-ul e un indicator care nu vorbeste despre bunăstarea unei tări. GINI este cel care arată 8partil) realitătile dureroase. Degeaba avem un PIB mai mare dacă de rezultatelel acestui PIB nu beneficiază majoritatea societătii, sau majoritatea regiunilor tării. Intrati într-o scoală dintr-un sătuc maghiar şi în altul din România si va fi clar ce vorbesc. Si să compari infrastructural Bucurestiul cu cel al Budapestei e si mai deplasat. La fel nivelul investitiilor străin e pe la jumatate in România. Turismul desi potentialul românesc ar trebui să dea ani lumina avantaj României e nefolosit, iar distrugerea sau neglijarea mostenirii arhitecturale e un handicap greu de remontat. Bucurestiul orice ar face nu are cum să anuleze demolările din epoca de aur…. Mai e enorm de lucrat. Si sa nu uitam multe lucruri se datorează contraperformantelor maghiare din ultimul deceniu si nu doar performantelor noastre.

  11. Romania-i miezu’! Votam PSD ca tare ne place cand ne spune ce bine o ducem sub atenta si binevoitoarea lor guvernare.

  12. Vai de capul meu….

  13. pensii speciale

  14. Daaaa! Sigur ca da tovarăși.
    România e-n toate
    E-n cele ce sunt
    Și-n cele ce mâine
    Vor râde la Soare…
    Glumesc.

  15. Metodologia de calcul conform PPP este mai mult decât discutabilă, iar rezultatele comparațiilor sunt ridicole.

    Este suficient să pășești dincolo de frontiera dintre cele două state și îți dai seama de îndată care este economia mai competitivă!

    Pentru a ușura comparațiile în domeniul economiei, România poate adopta moneda EURO.

  16. Ungaria este campioana inflației din Europa de 10 luni, fără intrerupere. Pe de altă parte și presa ungară ( Nepszava, 444.Hu ) pedalează pe faptul că ”România ne-a depășit”, deci G4 repetă autocritica lor.

    Eu cred că dacă vrem să constatăm o schimbare în bine / modificare pozitivă, trebuie să ne comparăm cu noi înșine.
    Ce progres putem inventaria la infrastructură ? Recent, am putut merge pe autostradă aprox, din Turda până la intrarea în Valea Oltului – deci este un oaracare progres. Situația căilor ferate românești este tragică. Un mod de transport, care este extraordinar de revitalizat în alte țări. Să ne aducem aminte numai de locomotivele care au luat foc în vară, și lumea din tren a luat-o pe câmp spre casă. Faci 12 ore din Baia Mare / Satu Mare la București ( sau la Iași !!! ). Dacă ați avut de așteptat într-o gară ca Dej – un nod CFR de primă importanță – știți, cum arată gările noastre.
    România are cea mai variată formă de relief montan din Europa, avem 50 % din toți Carpații etc. etc. și noi suntem la fundul broaștei la turism strain, în comparație cu ce am putea avea. Demersuri civile ( Via Transilvanica ) au făcut mai mult decât guvernele. Ne-am angajat că facem 32 de centre complexe de tratare a deșeurilor, din care funcționează – poate 8 – ( fapt : deșeurile din Baia Mare se transportă la Oradea !!!!! ). Și altele și altele….
    Este un fapt trist, că în ce privește corupția, concurăm cu Ungaria. Numai că acolo este un ”state capture” (o formă generalizată a corupției, administrată institutional ) iar la noi, mai degrabă prin căi legislative se ”legalizează” privilegii, imposturi, venituri și furturi nerușinate. De la ”legea” pensiilor speciale ( în primul rând, de ce trebuie să existe o astfel de lege ?! ), la eludarea justiției aplicate cu jumătate de măsură ( ”cu suspendare” / ”nu este definitivă” ) și până la fuga în alte țări sau chiar beneficiind de prescripție.
    Cu cele de mai sus, am vrut să spun că ar trebuie să ne lepădăm de ” să moară și capra vecinului ” și de ” suntem un popor vai de noi ”. Avem o țară extraordinară și dacă punem osul la treabă putem ajunge oriunde vrem. Dar nu cu minciuni și cu impostori. Sau vorbe dulci, care ne vor inunda în lunile ce vin, că deh – vin alegerile, iar noi avem un singur ac de cojocul lor : votul.