G4Media.ro

Presat să sesizeze CCR și în cazul completurilor de trei judecători, Avocatul…

Victor Ciorbea participa la evenimentul organizat cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea institutiei Avocatului Poporului , joi, 21 septembrie 2017. Inquam Photos / George Calin

Presat să sesizeze CCR și în cazul completurilor de trei judecători, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, cere detalii de la CSM: Ce s-ar întâmpla dacă ar fi declarate neconstituționale toate completurile care nu au fost trase la sorți

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a solicitat pe 19 februarie 2019 Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) detalii despre dispozițiile legale care au stat la baza constituirea completurilor de 3 judecători în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiției (ÎCCJ), se arată în documetele obținute de G4Media.  Ciorbea mai vrea să știe ce s-ar întîmpla cu instanțele de judecată dacă toate completurile de judecată care nu au fost trase la sorți ar fi declarate neconstituționale. CSM i-a răspuns că că direcția legislație ”nu este în măsură să realizeze astfel de estimări” și că decizia 685/2018 a CCR ”a vizat exclusiv situația completurilor de 5 judecători de la instanța supremă”.

Prin adresa trimisă CSM, Ciorbea dorește să afle de la CSM ”impactul în privința activității instanțelor judecătorești, raportat la imperativul asigurării dreptului la un proces echitabil al justițiabililor, în ipoteza declarării ca neconstituționale a procedurii de constituire a completelor de la Înalta Curte de Casație și Justișie”, se arată în cererea lui Ciorbea.

Avocatul Poporului mai vrea să știe, referitor la constituirea completurilor de la celelalte instanțe judecătorești, punctul de vedere al CSM asupra ”constituționalității compunerii completelor de judecată de la celelalte instanțe judecătorești, ținând seama de dispozițiile art.52 din Legea nr. 304/2004, potrivit cărora ”Colegiile de conducere stabilesc compunerea completelor de judecată la începutul anului, urmărind asigurarea continuității completului”.

În acest context, Ciorbea sugerează CSM să țină cont în aprecierea lui de Decizia 685/2018 a Curții Constituționale cu privire la tragerea la sorți a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, ”prin care s-a decis asupra caracterului de organism administrativ, colegial, fără personalitate juridică al Colegiului de conducere”, se mai arată în solicitarea lui Ciorbea.

El mai dorește să afle impactul asupra instanțelor de judecată o eventuală declarare ca neconstituțională a procedurii de constituire a completurilor de la celelalte instanțe judecătorești, totul sub pretextul asigurării dreptului la un proces echitabil al justițiabililor.

Direcția Legislație Documentare și Contencios a CSM i-a răspuns marți lui Ciorbea. Astfel, specialiștii Consiliului arată că decizia 685/2018 a CCR ”a vizat exclusiv situația completurilor de 5 judecători de la instanța supremă”.

”Compunerea completurilor de judecată, altele decât completurile de 5 judecători de la instanța supremă, este reglementată prin alte dispoziții legale din cuprinsul Legii 303/2004 privind organizarea judiciară, care nu prevăd desemmnarea membrilor completului prin procedura tragerii la sorți”, se arată în răspunsul Direcției.

Astfel, potrivit art 52 din legea privind organizarea judiciară, ”colegiile de conducere stabilesc compunerea completurilor de judecată la începutul anului, urmărind asigurarea continuității completului”, se mai arată în răspunsul Consiliului.

În concluzie, compunerea celorlalte completuri de judecată, altele decât completurile de 5 judecători de la instanța supremă nu se supun rigorilor deciziei 685 a Curții Constituționale.

Altfel spus, decizia CCR susamintită nu poate fi extinsă în ceea ce privește desemnarea membrilor completurilor curților de apel, al tribunalelor specializate și al judecătoriilor.

Ultima parte a curiozității lui Victor Ciorbea, cea referitoare la impactul asupra instanșelor în cazul declarării ca neconstituționale a procedurilor de constituire a completelor din întreg sistemul judiciar a rămas fără răspuns. ”Direcția legislație, documentare și contencios nu este în măsură să realizeze astfel de estimări”, se mai arată în răspunsul către Avocatul Poporului.

Context. Pe 14 februarie 2019, fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare pentru luare de mită, notarul Aurel Jean, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Retrocedarilor de pe litoral, avocatul Toni Neacșu, condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, plus Adina Anghelescu, editor la luju.ro s-au întâlnit cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Potrivit unui comunicat al instituției, întrevedere cu cei patru petiționari a avut ca obiect contestarea modului de constituire a completurilor de judecată.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat la sfarsitul lunii ianuarie că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională privind alcătuirea completurilor de trei judecători de la Înalta Curte, iar cei aflați în curs de judecata sau în cale de atac pot ridica excepții de neconstituționalitate în fața instanței.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. un kkt ordinar platit din banii publici, si degeaba. ilegali sunt hotii, nu legile. sa nu mai fure si nu mai e nimic ilegal.

    • Prostul crede ca scapă basma curată cu creditele achitate, după toată povestea asta. Uită ca e o flegma de om vulnerabila.

  2. Domnul Ciorbea ,fost membruu al Aliantie Civice si Premier , ar trebui sa stie ca Declaratia Universala aDrepturilor Omului ,la art.8 prevede;
    „Orice persoana are dreptul la o cale de atac efectiva in fata instantelor judecatoresti nationale COMPETENTE impotriva actelor care violeaza drepturile fundamentale ce ii sunt recunoscute prin consatitutie”. Vezi si art 20 din Constitutia Romaniei!
    Sectia Speciala de procurori scornicita de Tudorel Toader si-a dovedit „competenta” de la inceputul inceputurilor , nu-i asa?
    Daca ar fi dupa d-l Dragnea si ministrul justitiei , membrii completelor de judecata ar trebui sa foloseasca acelasi numar la pantofi ca si in anul 2004 ?! De ce n-au contestat la CEDO „nedreptetile „nedovedite care li s-au facut?

  3. Primesti un salariu regesc , ptr. care nu faci absolut nimic in benficiul romanilor care te platesc. Afara din institutia pe care ai capturat-o.

  4. Ciorbea = o javră

  5. Este absolut elementar , ca toate completurile care nu au fost trase la sorti trebuie declarate neconstituționale .