G4Media.ro

Președintele Academiei Române Ioan Aurel Pop îndeamnă la preţuirea „valorilor româneşti, așa…

Sursa Foto: Facebook/ Ioan Aurel Pop

Președintele Academiei Române Ioan Aurel Pop îndeamnă la preţuirea „valorilor româneşti, așa cum sunt ele” / 15 ianuarie, ziua nașterii poetului Mihai Eminescu marchează Ziua Culturii Naționale

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, îndeamnă, de Ziua Culturii Naţionale, la preţuirea valorilor româneşti, „aşa cum sunt ele”, la cultivarea limbii „ca un fagure de miere”, fără ostentaţie şi emfază, aşezându-le pe toate în concertul intelectual european.

„Se vorbeşte mult, în ultimii ani, despre cultura europeană, prin care unii încearcă să pună în umbră culturile naţionale, inclusiv cultura română. Cultura europeană nu există în sine, fiindcă ea nu este produsul unui popor european şi nici al unei limbi europene. Cultura europeană există prin culturile naţionale, care exprimă specificul fiecărui popor, în contextul moştenirii comune europene”, a declarat Ioan-Aurel Pop, conform Agerpres.

Preşedintele Academiei consideră că sărbătorirea culturii române de ziua lui Mihai Eminescu nu este o întâmplare, dintre toţi creatorii spirituali români marele poet fiind, „fără îndoială, reprezentativ”.

„El nu a fost declarat prototipul culturii româneşti de către vreo instanţă şi nici impus de vreo instituţie a statului, ci de viaţa însăşi, de marea personalitate colectivă a poporului român şi, prin urmare, el nu poate fi judecat, admonestat ori coborât de pe piedestal prin voinţa cuiva. Eminescu exprimă în opera sa, in nuce, întreaga istorie a culturii româneşti şi europene. Eminescu are versuri clasice precum cele ale lui Horaţiu, Vergiliu şi Ovidiu. El cântă dragostea galantă şi onoarea cavalerilor medievali ca odinioară trubadurii şi truverii, el detaliază Evul Mediu al lui Alexandru cel Bun, de la 1400, aşa cum făcea Victor Hugo în „Notre Dame de Paris” pentru spaţiul francez. Dar Eminescu anticipează şi lumea viitorului, proiectând, prin perceperea vitezei luminii şi prin universul ideatic al unei lumi în eternă mişcare, creaţia culturală şi ştiinţifică românească înspre ultimul secol al mileniului al II-lea şi înspre cel de-al treilea mileniu. Eminescu, născut la o dată precisă (15 ianuarie 1850) şi într-un loc anume (în Ţara de Sus a Moldovei), şi-a încheiat creaţia odată cu vârsta christică pământească, dar a fost atins de o aripă de înger şi a fost destinat eternităţii”, a afirmat academicianul.

Pentru Ioan-Aurel Pop, „Eminescu este european, pentru că exprimă esenţa spiritului românesc şi este cel mai reprezentativ creator român fiindcă s-a încadrat în numitorul comun european”, din acest punct de vedere poetul înscriindu-se „în seria formată – să spunem – din Adam Mickiewicz, Petofi Sandor şi Taras Sevcenko, reprezentativă pentru latura central-sud-est europeană a romantismului continental”.

„Complexele noastre sunt legate de amploarea, nu de valoarea creaţiei culte româneşti, iar amploarea este limitată de mulţi factori, inclusiv de bariera lingvistică. Cu toate acestea, este firesc ca noi „locului să ne ţinem”, să ne preţuim valorile aşa cum sunt ele, să ne cultivăm limba „ca un fagure de miere”, fără ostentaţie şi emfază, aşezându-le pe toate în concertul intelectual european. Academia Română se străduieşte de peste un secol şi jumătate să creeze cultură, să valorifice creaţia culturală românească validată din toate timpurile şi să pregătească premisele operelor noastre spirituale din viitor, toate acestea integrate în marile curente de valori europene”, a adăugat preşedintele Academiei Române.

Ziua Culturii Naţionale este marcată în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie, data aleasă fiind aceea a naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

La 16 noiembrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale, actul normativ întrunind 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.

Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă. În expunerea de motive a iniţiatorilor se arăta: ”Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010.

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări.

Sursa Foto: Facebook/ Ioan Aurel Pop

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Tare vă mai stă în gât bietul Ion Aurel Pop! 😀
    Deh, când te închini la boia…

    • Tovarasul Pop este un cumulard de cel putin 500 000 lei anual in tara unde 40% sunt analfabeti functional.

      O tara care face multimilionari in euro din pensii speciale.

      La centenar ii cumpara Firea cartile din banii contribuabililor.

  2. Te-am cunoscut în zi de toamnă
    Când totul mi se părea puștiu
    Și m-am îndrăgostit de tine
    Fără să vrea fără să știu
    Te asemăn unui soare
    Ce plutește lin pe cer
    Iar eu fiind întinsa mare
    O singură rază-ti cer
    O rază plină de iubire
    O vorbă dulce și-un sărut
    Să păstrez că amintire
    Tot ce am trăit sau am avut
    Iubirea noastră-i vântul
    Ce adie oftând
    Iar de-ar fi sa nu mai bată
    As mai avea un gând
    Să fi tu fericită
    Cu sau fara amintirea mea
    Iar eu…oriunde as fi
    Să-ți păzesc dragostea

  3. Prețuiți-va rahații.

    • Iar a ieșit av.ortonu. regulat că un pui de cuc să hulească nația română.
      Iar redacția îl lasă că doar nu hulește I.sraelul.

    • Mare mizerie ionul asta de gen neutru, unde sunt ba valorile? La voi în celula de baza, adică grupul de comunicatori cancel culture?

    • @ șoș.oci daco.pati temb.eli Legea antiromânismului să aibă ca punct 1 desființarea partidului rusofil, antiromânesc, pro RO-EXIT, pro iesire din NATO, pro Kazahstanizarea Romaniei AUR!

  4. O marioneta , unsa de multprefericita ciubotea ilie / dobrescu .

  5. Dar sa-l intrebam pe Gates via fițuica nazista Spiegel daca e de-acord. Ca Tapalaga e mare iubitor de fascisti si nazisti. Adica globalisti.

  6. Ma uit in jur si nu mai vad nici o valoare in romanistan.
    „Valorile” principale sunt h o t i a si nesimtirea.

  7. Cine sunt ,unii” care pun in umbra culturile nationale? Nu a spus nimeni niciodata sa nu studiem, valorizam sau onoram cultura romana. Totul e sa nu limitam cunoasterea la asta, sa ne mandrim ca suntem cei mai tari de pe ulita noastra. Nu ne spune dl Pop. In schimb, se situeaza la nivelul lui Funar cu afirmatia cum ,, Eminescu anticipează şi lumea viitorului, proiectând, prin perceperea vitezei luminii” care ne spunea ca ,,escrocul de Enstein a furat teoria relativitatii de la Eminescu”. Iar ideea ca Eminescu si-a incheiat creatia la 33 de ani e discutabila, chiar daca a fost sustinuta de istorici literari importanti.

  8. Am înțeles ca ne îndeamnă sa prețuim și plagiatorii care pot fi considerați “ valorile românești … așa cum sunt ele”
    Oare academicianul șef gândește înainte de a deschide gura?

  9. Deranj mare când cineva îndeamnă să ne prețuim valorile aşa cum sunt ele, să ne cultivăm limba „ca un fagure de miere”, fără ostentaţie şi emfază.

  10. au emigrat mai draga. Au ramas doar alea care numesc sefii de institutii si academicienii.

  11. Este usor observabil , pentru noi toti ,cum literatura Romana si nu numai este parte a culturii Europene si Universale . Nu exista vreo forma de „antiteza” intre Cultura Romanesca si cea Europeana . Nu exista nimeni care sa poate sustina altceva .Exista ,evident ,opinii diferite , ca oriunde in lume , ce se exprima punctual cu referire la parti din ansamblul unei opere scriitoricesti . Nu putem pune semnul egal ,atunci cind ne referim la persoane , fie ele si scriitori , de marca ai neamului , cu intreaga cultura romanesca ce are in compozitia sa opere , de tot felul , care nu fac altceva decit sa ne arate forma de existenta a acestui culturii Romanesti . Nu putem nici scoate si nici interzice cunosterea ce se refera la o anume opera scriitoriceasca cum nu putem nici sa fim „inchizitorii” spuselor si scrierilor nimanui .La nivel personal opera lui Eminescu , nu numai ceea ce cuprinde poezia , are in componenta si ne arata o societate pe care multi dintre noi nu o cunosc .Desigur vom fi incintati sa auzim mereu si mereu :Fu prăpastie? genune? Fu noian întins de apă?N-a fost lume pricepută şi nici minte s-o priceapă sau Punctu-acela de mişcare, mult mai slab ca boaba spumii, E stăpânul fără margini peste marginile lumii…sau Dintre sute de catarge Care lasă malurile, Câte oare le vor sparge ,Vânturile, valurile?

  12. Tov Pop Aurel ? Cel care apare in arhivele securitatii drept colaborator ?

  13. Legionarii și auricii veselie!

  14. @Unul, muta-te din zona in care locuiesti. Iesi de acolo, inscrie-te la o bibloteca si vei vedea si lumina, vei simti si dramul de caldura care-ti lipsrsc cu desavarsire.

  15. Radule, nici de ziua lui Eminescu nu te-ai spalat pe dinti ? Ai sufletul plin de ranchiuna si de orgoliu ranit pentru intigenta pe care o au unii in detrimentul celei pesonale.
    Pe acest om il cunosc de pe bancile liceului.
    O fi semnat declaratii cu nemiluita pentru a-si ocupa locul si functia pe care le merita cu prisosinta. Asa au fost legile atunci. Nu inseamna ca si-a vandut si COLEGII SAU SUFLETUL securitatii.
    Mie mi-au cerut sa-mi spionez unii membri ai familiei. Cum m-ai vazut tu asa m-au vazut si ei dups solicitarea respectiva. Mi-am vazut dd treaba in continuare, ignorandu-i.
    Asa au fost vremurile.
    Daca tu nu ai trecut prin asa ceva inseamna ca ai fost o persoana de ignorat, un introvertit caruia i-a fost teama sa-si sustina ideile.
    Si pot sa te inteleg. Dar, acum, nu arunca cu laturi in toti si in toate pt faptul ca are o oarecare varsta si a ocupat oaresce functii candva.

  16. Nu a fost membru al Academiei Romane.

  17. „cultura romaneasca” . Cati autori romani sunt in Romania, cati scriitori si oameni bine vazut a scos cultura romaneasca, e eminescu atat de citit in alte tari?

    M-am intrebat recent, acum cateva zile cu privire la ceea ce invata practic elevi in scoala si din ce dau bacul. Oare e atat de bun nationalismul nostru, autori romanesti sunt cei mai capabili sa schimbe ceva in personalitatea elevilor nostri?
    Raspunsul meu este faptul ca sunt alti autori literari mult mai geniali, opere literare pe care chiar poti aduce ceva nou si neobosit de discutat. Cum ar fi ca un roman sa poata sa zica in viata ca a citit un tolstoi, fitzgerald,dostoievsky,chekhov, dickens, etc..

    Avem impresia ca creativitatea si inteligenta se va naste din cativa autori ce au aparut in romania, dupa secole in care nu a existat autori si oameni cu cultura care sa scrie ceva. Cam cat de multi autori au fost inspirati din literatura romaneasca, astfel incat sa ajunga ceva geni literare a zilelor noastre.

    Nu sunt de parere ca trebuie sa copiam, dar este clar ca este nevoie de cultura si inteligenta, iar literatura romaneasca cum o fi, nu acopera nevoie de cunoastere si nevoia de a invata si altceva, chit ca vorbim de Limba romana, nu cred ca e o rusine sa citesti autori de alte origini tradusi in romana.