G4Media.ro

Preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate anunță că cei care nu…

sursa foto: MedLife

Preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate anunță că cei care nu se vor prezenta la medic, pentru servicii de prevenţie, ar putea fi sancţionaţi din 2023

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. dr. Adela Cojan, a declarat, joi, că cei care nu se vor prezenta la medic, pentru servicii de prevenţie, ar putea fi sancţionaţi, începând de anul viitor.

Adela Cojan, preşedintele CNAS, a declarat, joi în cadrul unei dezbateri, la Senat, având ca temă ”Hepatita”, că bugetul asistenţei medicale a fost majorat.

”Începând cu 1 aprilie 2022, odată cu modificarea contractului cadru şi a normelor de aplicare a acestora, bugetul alocat pentru funcţionarea asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare din punct de vedere financiar consistentă, aproape fără precedent, 22% este mărirea acestui buget, cu interesul CNAS de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă ”plata per capita” astfel încât începând cu noul contract-cadru, din anul 2023 să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii pentru – încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate – pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”, a declarat Cojan.

Preşedintele CNAS a precizat că acest lucru se practică deja în mai multe ţări.

”Se practică în multe ţări, deja şi asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră cu prioritate odată cu noul contract-cadru pe 2023”, a declarat Adela Cojan.

sursa: News.ro, sursa foto: MedLife

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

  1. Nu are loc de tine.

  2. care sunt serviciile de preventie? despre ce vorbeste DUAMNA?

    mergeti la orice unitate UPU (toate sunt in subodrinea MAI si a lui Arafat) sa vedeti ca la Urgente stai minim 5 ore pt analize banale. Si e o coada imensa la toate. Plus ca nu se respecta protocoalele cu schimbatul lenjeriei de pe pat, se urca pacientii incaltati. e haos

    si pe langa toate astea nici macar nu te vede un medic ci maxim un rezident an 1-2 care e ofticat ca face munca a 2 rezidenti si ca e platit cat pt 1. In Romania nu poti avea programe d-astea pt ca e tara construita prost si sistemul medical e praf

    • Sanatatea in Romania: platesti ca fraierul sanatatea si nu te baga nimeni in seama, pentru o motivare platesti, pentru consultatii platesti, pentru medicamente platesti. Daca stai in spital platesti…. Una din cele mai mari tepe!

    • Nu este asa.
      Ambulantele duc pacientii la serviciul medical de urgenta unde se face o trierere extrem de rapida pe coduri de culoare.
      De aici pacientii sunt transferati la UPU (cod ros, galben, samd).
      Adica de la SMURD (din custodia lui Arafat) sunt transferati pe loc la UPU (in custodia lui Rafila).
      Aceste doua, sunt usa in usa ca sa ma exprim asa.
      Partea nasoala e ca la UPU lucreaza medicii din spital. Si fereasca sfantul sa prinzi schimbatul turei sau orele de vizita, ca ala esti.
      Dpmdvd, la UPU Galati e o brambureala de nu se poate. De trei ori am ajuns acolo in ani diferiti cu membri familiei si de fiecare data s-au depasit cele 240 minute maxime in care un pacient trebuia sa fie consultat si sa iasa de la UPU.
      De fiecare data am ajuns la discutii ptr ca nu-si faceau treaba organizat si ordonat.
      Si da, SMURD-ul condus de Arafat (DSU) jos palaria.
      Daaar, UPU-ul condus de Rafila (Ministerul Sanatatii) mult cacaua fara lapte.
      Ne punem totusi intrebare :
      – De ce-o fi vrut Rafila sa dezorganizeze SMURD – de la Departamentul Situatiilor de Urgenta si sa-l bage sub tutela sa, la mult prea „organizatul” Ministerul Sanatatii?
      – Dar oare la activitatea „intermediarilor”, a mult prea eficientelor Case judetene de Sanatate, nu are de timp sa se gandeasca excelenta sa, d-l Rafila?
      Nu de alta, dar descentralizarea asta multa laudata a venit si vine la pachet cu noi institutii publice intermediare, ca acolo trebuie create locuri ptr camarila partidelor…

  3. Si pe lângă amenda să-l și bată la fundu gol pe cetățeanul care nu se prezinta la medic sau să-l pună să stea la colț pe grăunțe! Și poate ne gândim să continuăm și militarizarea domeniului sănătății, că tot e la modă!

  4. Șoșocilor, fix pentru voi e. Va ratoiti, dar tot la spital ajungeți. Așa ca mai bine mergeți din timp si preveniți. N-avem chef sa plătim pentru prostia voastră.

    • Taci fa din gura. Chemarea duamnei e cu bataie la triplu vaccinati , sa va tina sub observatie

    • @abc: exact! Iar pentru ceilalți, să-și ia primele 4+ doze. Cică pentru „prevenție”.

    • Cum ne ajută sistemul de sănătate să prevenim. Am fost cu trimitere de la medicul de familie , la începutul lunii, pentru niște analize. Nu a fost posibil sa le fac decât pe banii mei. Se terminaseră fondurile pe lună abia începută iar pentru următoarele 2 luni erau deja pline listele de așteptare.
      Pentru un CT prin Casa de Asigurări, poți aștepta până la pomana de 6 luni.
      Ce vrea sa prevină doamna?
      Am senzația ca vrea sa ne vaccineze pe toți cu cele 80 000 000 de doze, poate murim mai repede și cât mai mulți, pentru că nu mai au bani de pensii și servicii sociale.

  5. Ce gluma buna!!!! In tara in care trebuie sa astepti 3-4 luni de zile pentru ca sa faci o ecografie sau tomografie, ca deh s-a terminat bugetul si sunt multi inscrisi pe lista, asta vrea sa-i sanctioneze pe aia care nu se prezinta la medic pentru servicii de „preventie”. Frumos!!!!! Pai daca medicul zice ca trebuie sa-ti faci niste analize, dar nu sunt bani si trebuie sa stai la coada pana la pastele cailor, ce facem?

    • Soția mea pentru o ecografie abdominala trebuie sa aștepte până în Noiembrie!!! Te duci la privat că doar asta se vrea. Colcăie de cabinete private și de laboratoare de analize. E cea mai profitabila afacere susținută indirect (prin nepăsare, batjocura, furt, etc) de statul român.

    • Aflarea în treabă la români.

    • Concluzie: daca tot nu sunt fonduri, trebuie asteptat atat de mult….de ce se plateste taxa de sanatate? In fond…..totul se rezolva tot pe bani….

    • @ Ziggy : si atunci….. Statul roman fura din salarii.

  6. Subiect nou pentru șoșocari.

    • Cio Chips…. Crontaie in ac….. Cu nerabdare astepti upgrade 10? Nu mai bine te impung oamenii aceia pe care i-i faci tu sosocari, dar ei chiar sunt apolitici? Unu sunt eu, te las sa ma faci sosocar dar ma lasi sa te impfunghesc in gurita?

  7. dar cine a votat-o pe b0arfa asta ca sa ne dea ea noua sanctiuni care-i platim salariul? O sa ma duc la ea in fiecare zi din an sa ma caute in ga0z

  8. Cojan = Țăran? Asa o cheamă pe doamna? Fără a fi o jignire pentru poluata din mediul rural..

  9. Asociatiile de pacienti bolnavi de hepatita cer sa fie sanctionati oamenli sanatosi care nu trec pe la cabinet sa-si faca vaxinul, controlul, orice serviciu care este decontat de stat? :))))))))))))))!
    Băaa, mai e lege si dreptate in tara asta?

  10. Dar președintele CNAS nu avea de schimbat directorii generali care nu au luat concursurile date pe bune anul trecut? De asta de ce nu vorbește?

  11. Foarte bine. Romanul se prezinta la medic abia cand nu mai poate de durere si boala este in cel mai grav stadiu.

  12. Sa ne explice presedinta respectiva de ce trebuie sa fac programare cu 2 – 3 luni inainte (si nici asa nu e sigur ca apuc) pentru analize de rutina, adica PREVENTIVE. Prestatorii respectivi de servicii medicale sustin ca „nu sint fonduri”. Dar eu am platit CAS-ul. Unde sint banii mei?

  13. Mie mi se pare o treabă bună. De multe ori mi-am propus să-mi fac un set minim de analize, cele care sunt gratuite, dar din comoditate nu m-am dus să le fac.

    • Mai bine ca nu ați încercat, nu aveți dezamăgiri! Citiți cu atenție ce spun unii comentatori care au făcut acest lucru: nici la doctorul de familie nu poți ajunge pentru trimiterea necesară iar cu programările: 3-4 luni e nimic. Imi place ce tari sunt ăștia puși in fruntea unor instituții?! Dau amenzi, amenință… dar când este sa aplice legea zic : asta este, mai mult nu poate suporta sistemul! Socrul meu care a contribuit 42 de ani zi de zi, luna de luna ka sistemul de sanatare publica a murit cu zile și nu fiindcă nu se controlase , ci fiindcă nu le-a pasat de cineva bătrân! Asa ca , doamna Conjan: basti de aici cu amenințările dumneavoastră!

    • Sigur că măsura este buna ,dar pentru a putea fi aplicată (că în țările civilizate) trebuie sa se asigure și posibilitatea să le poți face.In prezent ,medicul de familie îți dă trimiterea și apoi afli că nicăieri nu sunt fonduri.Bineinteles că singura soluție este in prezent sistemul privat.Vad că doamna nu se gândește cum sa sancționeze in primul rand unitățile medicale care refuza din lipsa de fonduri și abia apoi pe cei ce nu vor.Vor fi despăgubiți cei ce nu au unde să le facă ,eventual prin decontare a celor făcute la privat?Și unde vor merge cei din mediul rural ,că doar tovarășul Boc ,pe când era prim ministru a închis 68 de spitale.

  14. „Vrei, nu vrei, bea, Grigore, agheasma!”. Au zis niste medici dintr-o tara cu un sistem de sanatate avansat: „ii tratam pe bolnavi de o boala, si ei mor de altele”.

  15. Ăștia sigur vor să mai facă vreo golăneală, iar noi ca să nu observăm, ne-a dat subiect de discuție. Atenția noastră ar trebui să se concentreze pe subiectele care le țin la dos, dar care ne pot afecta grav.

  16. S-a domolit Pandemia și lumea nu se mai prezintă în număr mare la Tomografie Computerizată plătită din buzunar, că doar nimeni nu era dispus să aștepte 3-4 luni după un CT decontat de CNAS, este?

  17. Li se vor scurta unghiile.

  18. Indiferent cit si cum esti de bolnav , tot la sectia covid ajungi . De ce ? Nu-i poate vizita apartinatori si nu pot urmari evolutia boli . Ai murit si sa eliberat un pat . Medicul mai ia o spaga .

    • Că doctor nu ajungi bun specialist ci ,,un foarte bun om de afaceri,,(din Citadela de Cronin).

  19. Acum in Romania se dau sancțiuni și amenzi pentru orice că să umple bugetul.
    Bine că au identificat ei țări în care se dau amenzi că nu te prezinți la serviciul de prevenție ! N-am auzit așa ceva de când sunt ! Au mai inventat o amendă !
    Că să te oblige sa faci niste analize de care nu ai nevoie, că să-ți ia banii !
    In loc să zică mersi că mai scapă de cate un pensionar și rămâne pensia la stat, ei, nu numai că îl omoară, dar îl mai și amendează, adică nici pensia aia amarata pe care o are să n-o ia întreagă!

  20. In UE nu exista sancțiuni pentru controlul preventiv decât pentru angajatorii care nu trimit lucrătorii la verificarea anuală a sănătății, recomandata de medicina muncii.
    Nu sunt sancționați cetățenii pentru că nu se duc la medic pentru simplul motiv că medicina nu de face cu forța !
    Nu e posibil că un medic sa efectueze o procedura medicala, fie ea și un consult, împotriva voinței pacientului ! S-ar încălca dreptul fundamental al omului privind integritatea propriului corp.
    Mai mult, pacientul are dreptul să schimbe medicul daca nu are încredere în el și nu este obligat sa efectueze o anumită procedura medicala daca se simte agresat, fortat sau umilit de către medic !
    Oamenii nu sunt vite, domnilor guvernanți !

  21. Tariceanu mai striga despre preventia medicala.Ea este urmasa,ca tot se zicea ca se face fuziunea cu motocicleanu si cu aia urata la vorba educata si frumoasa(pt.unii) la vorba smechera,mi-am adus aminte,Norica Nicolai de la Calarasi,sta mai mult pe la Strasburg.Ca avem numai d-astea p-acolo.
    Voiculescu,nu Felix sforaru,celalalt,pe care au tabarat astia pe el,in pandemie,inclusiv CTP-ul,de parca ar fi fost dusmanu’nr.1 al natiunii.Si acuma parca se mai ia de el.Se ia ca au cu ce,ecranele televiziunilor asta asteapta sa apara unu competent si nesantajabil si il fac de comanda,”ticalosul natiunii”.Dar m-am luat cu vorba,de fapt vroiam sa spun ca el,stiu ca a pus la casa asta de asigurari pe cineva,pe baza de concurs.Nu stiu daca intre timp a fost schimbat sau schimbata!?
    Dar indiferent cine este,sefii astia de institutii ar trebui sa stie ca pe capul romanilor,care au mai ramas,sunt „milioane”de amenzi.Traim epoca terorii amenzilor.O sa ajunga sa le fie frica sa mai iasa din case,ca sa nu ia amenda.Iar la infractiuni,in afara de astea cu caini,cu arme neletale,astea care se refera la autoaparare,politia aproape ca nu exista.Uitati-va pe portalul instantelor de judecata sa vedeti listele de sedinte la penale,zici ca suntem in Suedia,in timp ce infractionalitatea reala te ia de galci.Te simti amenintat la tot pasul.De ce?Pentru ca la penale mai sant agatati,din ce in ce mai rar,si cate un politician,chiar si dupa ce iese de la Cotroceni.

  22. Astept cu interes, baza legala pentru „sanctiuni in sanatetea preventiva”! Hai s-o vad si p’asta, desi, daca ma gandesc cine a ajuns sa ne guverneze…se da un „ordin” si ne-a rezolvat, ce atata baza legala!?!
    P.S. Oare comentariul meu de azi va aparea? Ca cel de azi-noapte….si nu folosesc vocabular „licentios”, era mai dur si mai concret cel de azi noapte, sa vedem….

  23. Sefa Casei de Sanatate să ne pupe….!

  24. Servicii de preventie nu înseamnă analize de sange sau ecografii.Sunt vizite si investigații care se fac după o anumita vârstă..după 35 de ani la femei, pentru descoperirea cancerului uterin, sau după 50 de ani,mamografiile.Colonoscopia de la 65 de ani ,etc. Este intotdeauna mai simplu si „ieftin”sa previi,decat sa tratezi.

  25. Aceasta femeie este nebuna sau spagara! Familia ei trebuie sa ia urgent masuri, s o duca la doctori ca se bat de musca , preventiv, ca toti bolnavii sunt vindecati !

  26. Asta s-a mai incercat pe vremea cand era ministrul sanatatii Nicolaescu, acum vreo 10 ani. Tot asa spuneau ca in strainatate se dau amenzi si pana la urma s-a demontat tot, sunt sanctiuni in sistemele private de asigurari care nu mai deconteaza anumite tratamente/proceduri daca nu urmezi preventia.

    In rest o alta propunere care se inscrie in lista celor din aceasta primavara si amintesc doua: sa faca armata cei pana la 60 de ani + taxa si certificat de antreprenor in favoarea unui ONG

  27. Miza este alta: au nevoie de bani si incearca prin toate mijloacele sa mai stranga un ban pentru ca ecista un numar de cetateni care chiar daca nu sunt super sanatosi pot sa traiasca si in afara sistemului medical de stat si fara preventia lui peste prajit.

    De ce pentru o adeverinta de la medicul de familie e nevoie de 50 de lei???

  28. Bătaie de joc! Plătim asigurare dar când ai nevoie de analize, le plătești ca nu au fonduri. Pentru orice investigație, am plătit si atunci: de ce mai platim asigurare? doar cand e critic si ajungi la urgenta?Chiar și când ajungi la spital la urgenta, tot trebuie sa ii dai ceva aceluia care te consulta. Sa nu mai spunem ca ești consultat de rezidenți care nu întreabă medicul de specialitate, ca le știu ei pe toate. Am experiente neplăcute cu rezidenții. Suna frumos: prevenție, dar nu sunt capabili sa o ofere decât contra altor costuri suplimentare, celor plătite prin asigurare. Știu doar sa ia bani și sa ofere sare în ochi. Sa va fie rușine cu acest sistem de sănătate!

  29. Ce preventiepentru cancer uterin cand toate investigatiile sunt pe bani si nu putini? Asta numiti preventie? Dintr-o pensie de rahat,iti permiti sa faci niste investigatii care costa jumatate din pensie?

  30. Ma prezint la medicul de familie, imi iau hartia ptr analizele de sange in mod constiincios si de 6 luni nu pot sa le fac deoarece nu sunt bani. Asa ca sa o amendeze pa m*a*sa.