G4Media.ro

Președinta Comisiei Europene confirmă un plan de rezervă dacă Rusia va întrerupe…

Sursa foto: Twitter / Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene confirmă un plan de rezervă dacă Rusia va întrerupe brusc furnizarea de gaze

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat marţi că UE a luat măsuri de precauţie extinse în cazul unei întreruperi bruşte a aprovizionării cu gaze din Rusia, transmite dpa, citată de Agerpres.

În ultimele luni, Comisia Europeană a discutat cu exportatori importanţi de gaze naturale lichefiate, cum ar fi Statele Unite, Qatar şi Egipt, pentru ca aceştia să îşi sporească livrările către Uniune, a spus von der Leyen.

Au avut loc, se asemenea, negocieri cu importatori cheie de gaze naturale lichefiate, precum Japonia şi Coreea de Sud, pentru ca aceştia să îşi pună propriile comenzi la dispoziţia UE. Transportul de gaz lichefiat din Qatar ar putea fi redirecţionat spre Europa în loc de Japonia, de exemplu.

Ca urmare a acestor eforturi, UE a importat o cantitate record de gaz lichefiat în luna ianuarie, aproximativ 10 trilioane de metri cubi, a spus von der Leyen.

De asemenea, benefic în situaţia actuală, a mai spus von der Leyen, este şi faptul că UE şi-a extins reţeaua de conducte şi a crescut capacitatea terminalelor de gaze naturale lichefiate după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

„Modelele noastre arată acum că avem tendinţa de a fi în siguranţă în cazul unei reduceri a aprovizionării sau a scăderii în continuare a livrărilor de gaze de către Gazprom”, a spus von der Leyen.

În cazul întreruperii totale a aprovizionării vor trebui totuşi adoptate măsuri de urgenţă, a spus ea.

UE este foarte dependentă de gazul rusesc. O reducere a livrărilor de către Rusia ca represalii pentru sancţiunile impuse de Occident în criza ucraineană ar putea, prin urmare, să afecteze puternic statele membre.

În prezent, UE se bazează pe gaz pentru puţin sub un sfert din necesarul de energie, iar 90% din aprovizionarea cu gaze a Uniunii provine în prezent din Rusia, a spus von der Leyen. Aproximativ 40% din importuri sunt furnizate de Gazprom.

Criza din Ucraina implică un „risc clar” de reducere a gazelor ruseşti către UE, a spus von der Leyen. Totuşi, a adăugat ea, primăvara nu este departe, iar creşterea temperaturilor ar însemna o scădere a cererii de energie pentru încălzire şi relaxarea situaţiei.

În cazul unei agresiuni militare împotriva Ucrainei, preşedinta Comisiei Europene a ameninţat din nou cu represalii rapide sub formă de sancţiuni. „Am muncit din greu pentru a putea oferi un răspuns comun cu partenerii noştri în câteva zile”, a spus von der Leyen.

Sursa foto: Twitter / Ursula von der Leyen

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Cand tata Trump v-a zis ca sunteti la mana rusilor ati zis ca e nebun.
    Acum, soooogeti powlla!

    • Tata trump asa era el, nu pentru ca a zis ca suntem la mana rusilor, ceea ce se stia, nu a descoperit el apa calda. Dar uite ca acuma n-o sa mai fim.

  2. Bun , oricum europa se poate focusa pe energia verde oricum 30% din curentul din europa este verde. Putem mai mult si asa scapam si de dependenta de gaz.

  3. Planul de rezerva e ca vine primăvara
    Pana atunci mai punem o haina pe noi

  4. 45% din venitul Rusiei e din gaz. Hai să evoluăm.

  5. Plan de rezerva pe naiba. In Rhur oțelul nu se va topi ,cel puțin în acest mileniu, cu soare, vânt, valuri sau geotermal . Iar această situația este valabilă în toate economiile europene. Încălzirea unei mici părți din milioanele de locuințe europene s-ar putea face cu energia din sursele alternative enumerate mai sus, adăugând,eventual, pompele de căldură. Dar gazul siberian rămâne baza cel puțin în acest secol. Nu vă mai amgiti cu cei 30% , cu GNLul american sau din Golf, ganditi-va că și restul lumii consumă. Situația de azi este cauzată de reducerea livrarilor ruse din vina, chiar dacă nu va convine sa o recunoașteți, marelui licurici care vrea să împingă NATO chiar în curtea Kremlinului. Și după cum se vede a dat gres iar europenii vor rămâne cu aceste prețuri care nu au nici o importanță pentru scandalagiul mondial

    • E vina vecinilor Rusiei de azi si de ieri ca s-au saturat de politica expansionista? Cine a fost „de vina” ca Rusiei i-a trebuit o parte (1/2) din Moldova (1812), Tarile Române cu totul (1853), o parte din Crimeea (1783), o parte din Finlanda, tarile baltice cu totul. Independenta Ceceniei a fost tratata la fel de „pasnic”.