Preşedinta Comisiei Europene îndeamnă Serbia şi Kosovo să accelereze normalizarea relațiilor, dacă vor să adere la UE
Atât Serbia, cât şi Kosovo trebuie să-şi accelereze eforturile de normalizare a relaţiilor, după recenta escaladare a violenţelor, dacă vor să adere la Uniunea Europeană, a declarat marţi la Belgrad preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Agerpres.
Vizita preşedintei executivului european în capitala sârbă are loc la câteva zile după ce liderii Franţei, Germaniei şi Italiei au făcut apel la Serbia să recunoască de facto Kosovo, care şi-a proclamat independenţa în 2008, dar pe care Belgradul continuă să-l considere provincia sa sudică, notează Reuters.
Acest gest a venit pe fondul preocupărilor în creştere privind posibilitatea unui conflict deschis între Belgrad şi Pristina, după o recentă intensificare a violenţelor în nordul Kosovo, predominant sârb. Restul Kosovo este locuit predominant de etnici albanezi.
După o vară relativ calmă, regiunea s-a inflamat din nou la sfârşitul lui septembrie, când un comando format din sârbi din Kosovo a ucis un poliţist kosovar. Au urmat mai multe ore de violenţe, descoperirea de către autorităţile kosovare a unui veritabil arsenal de război şi arestarea unui apropiat al puterii sârbe, care a recunoscut că a fost în fruntea acestui comando.
Potrivit Ursulei von der Leyen, cei implicaţi în ciocnirile din 24 septembrie dintre sârbi înarmaţi şi poliţişti kosovari „trebuie să fie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei”.
„Este absolut crucial pentru amândoi (Kosovo şi Serbia) să-şi asume acest lucru şi să avanseze pe calea spre normalizare”, a declarat ea într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
UE vrea ca Belgradul să aprobe statutul unei asociaţii a municipalităţilor sârbe ce vizează să permită o anumită autonomie în zonele din Kosovo unde sârbii sunt majoritari, iar de la Pristina vrea să implementeze acest statut, a precizat ea.
„Este esenţial ca Serbia să înceapă implementarea acordurilor existente şi să nu piardă timpul în acest sens”, a spus ea.
Belgradul a acceptat până acum o serie de măsuri vizând normalizarea relaţiilor cu Pristina, inclusiv recunoaşterea documentelor personale, a plăcuţelor de înmatriculare şi diplomelor, dar a cerut crearea unei asociaţii a comunităţilor sârbe, refuzată de Pristina.
Preşedintele Vucic a afirmat că Serbia îşi va îndeplini obligaţiile în conformitate cu acordurile mediate de UE, dar că Belgradul are limitările sale constituţionale.
Având susţinerea Rusiei, a Chinei şi a câtorva state, inclusiv Ucraina şi cinci ţări membre ale UE, Belgradul refuză recunoaşterea Kosovo. Preambulul Constituţiei Serbiei stipulează că acesta este o provincie sudică a ţării, mai menţionează Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank