G4Media.ro

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îndeamnă la reconciliere între Serbia…

© European Union 2020 - Source : EP

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îndeamnă la reconciliere între Serbia și Kosovo / Șefa CE evocă experiența Germaniei după Al Doilea Război Mondial

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat miercuri Serbia şi Kosovo să depăşească disputa de frontieră în curs de escaladare, şefa executivului UE reiterând angajamentul faţă de negocierile mediate de Bruxelles şi menţionând că, în calitate de cetăţean german, înţelege provocările reconcilierii după un conflict, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Trupele NATO şi-au intensificat luni patrulările în Kosovo în apropierea trecerilor de frontieră care au fost blocate de localnici sârbi furioşi din cauza interdicţiei ca autovehiculele cu numere de înmatriculare sârbe să intre în Kosovo.

„Ştiu ce înseamnă să depăşeşti dispute (…) Vin dintr-o ţară care a adus Al Doilea Război Mondial lumii şi care este responsabilă pentru Holocaust”, a declarat Ursula von der Leyen la Pristina, cu ocazia unui turneu în regiunea Balcanilor în pregătirea unui summit UE-Balcani programat pe 6 octombrie.

Serbia, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord aspiră toate să adere la Uniunea Europeană, dar progresele sunt în impas de când UE s-a angajat în 2003 să admită aceste ţări doar după ce vor întruni toate criteriile de aderare.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, susţinută de SUA, Marea Britanie şi majoritatea statelor din UE, dar Serbia nu a recunoscut-o niciodată, blocând recunoaşterea sa la ONU.

Kosovo şi Serbia, care este candidat oficial la admiterea în UE, trebuie să-şi îmbunătăţească relaţiile bilaterale dacă vor să adere la blocul comunitar. Negociatorii lor se îndreaptă în această săptămână spre Bruxelles pentru o nouă rundă de discuţii mediate de UE.

„Sper că vor veni cu un mandat puternic de negociere. Acesta este cel mai bun mod de a rezolva problemele şi de a avansa. Sunt profund convinsă că este foarte important ca situaţia să dezescaladeze şi să se revină la un dialog constructiv”, a mai afirmat preşedinta Comisiei de la Bruxelles.

„Dorim un viitor în care Kosovo şi toţi Balcanii de Vest sunt parte a Uniunii Europene”, a adăugat ea.

În pofida unui sprijin puternic al Comisiei faţă de aderarea statelor din Balcanii de Vest la UE, blocul Celor 27 este divizat în privinţa vitezei extinderii şi dacă să înceapă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Sursa foto: © European Union 2020 – EP

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ca de obicei, manânci 💩!

  2. Pacat ca nu mai exista Uniunea Sovietica. Tovarasa Ursula ar fi fost o membra de nadejde a partidului, ar fi infratit popoarele cu vorba.

  3. Matroska tovarasa von der. Parca e o tipologie si cineva o tot alege. Tovarasa Maia e tot din acelas film. Pentru pr/propaganda le scoti pe fatucele astea cu ochii umezi si in spate tragi cu tunul la metereze…

  4. Pașnic n-o să se repare niciodată disputa din Kosovo. O să rămână într-un impas permanent. Kosovo e ca un Ținut Secuiesc al Serbiei, dar motivul pentru care noi am menținut Ținutul Secuiesc spre deosebire de sârbi e că e-n mijlocul țării, deci n-are cum să devină independent. Dar dacă era la graniță cu Ungaria sigur am fi avut și noi aceeași problemă.

    • Slovacia are toate zonele populate majoritar de maghiari la granița cu Ungaria și uite ca se poate. Deci teoria ta cam pică…

  5. Întâi le cere sa nu se. Mai certe, apol le cere sa se căsătorească între ei. De același sex. Ursulii cu ursulii, ursulele cu ursulele.

  6. Salut !
    Modelul de reconciliere german , este exact invers decat ce se sugereaza pt Serbia si Kosovo.
    Pt ca, in Balcani, se vrea o reconciliere prin separare,
    ceea ce, este cam utopic