Președinta Comisiei juridice, Iulia Scântei (PNL): Senatul a extins prin lege cadrul legal de folosire a certificatului digital UE
Președinta Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei, a anunțat, miercuri, într-o postare pe Facebook, că a Senatul a extins prin lege cadrul legal de folosire a certificatului digital UE, după ce utilizarea acestuia a fost promovată prin hotărâre de guvern, fapt considerat neconstituțional de către Avocatul Poporului și de șeful CNCD.
”Amendamentele adoptate de Senat clarifică si actualizeaza Legea 55/2020 în raport de OUG 68/2021 şi de regulamentele europene, fără a introduce restricții”, a precizat Scântei pe Facebook, care a mai precizat că nu este nevoie să acoperim vreun viciu de legalitate.
Reprezentanții platformei de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 au realizat un tutorial video care prezintă cum se poate descărca certificatul verde digital pentru călătoriile în Uniunea Europeană și care, începând de luni, a devenit obligatoriu pentru mai multe activități în localitățile cu rata de infectare mai mare de 3 la mie.
Certificatele digitale se pot descărca din portalul https://certificat-covid.gov.ro/
Redăm mai jos integral postarea
”Suntem în pandemie, iar cetățenii au nevoie de legi care să le ocrotească viața și sănătatea și să le permită, totodată, exercitarea drepturilor și libertăților în condiții de siguranță.
ℹ️ Certificatul digital UE privind COVID #nu discriminează nicio categorie de persoane;
ℹ️ Certificatul digital UE în cele trei forme – certificat de vaccinare, certificat de vindecare şi certificat de testare – #nu restrânge și #nu îngrădește drepturi sau libertăți ale persoanei, ci permite exercitarea drepturilor si libertăților fundamentale pe durata pandemiei în condiții de siguranță.
ℹ️ În baza OUG nr. 68/ 2021, certificatul digital UE privind COVID a fost folosit deja pentru a facilita libera circulație a cetățenilor.
ℹ️ Senatul a extins prin lege cadrul legal de folosire a certificatului digital UE pentru a facilita şi exercitarea altor drepturi si libertăți fundamentale, nu doar libera circulație (ex. participarea la evenimente culturale, sportive, sociale etc).
ℹ️ Legea pe care am votat-o #nu introduce restricţii și nici restrângeri de drepturi, dimpotrivă completează inclusiv Legea nr. 55, adoptată în anul 2020 (când nu existau încă certificatele digitale Covid) pentru a pune în acord cu Regulamentele europene privind certificatele digitale.
ℹ️ Statul are obligația constituțională să garanteze și să asigure dreptul la viaţă si dreptul la sănătate în conditii de siguranță. Mai mult, potrivit art 34 alin. (2) din Constitutie “Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice”.
❗ Dacă statul nu ar reglementa astfel de măsuri, orice cetăţean care s-ar contamina cu noul coronavirus la serviciu, la evenimente sociale, culturale, educaționale, ar fi îndreptățit să dea în judecată statul pe motiv că nu a creat cadrul legal necesar și nu a luat măsuri pentru protecţia vieţii persoanelor şi a sănătății publice.
ℹ️ Prin această lege, statul poate să asigure exercițiul efectiv al drepturilor și libertăților fundamentale în contextul existenței stării de alertă, și, în același timp, să asigure protejarea sănătății publice și să combată răspândirea pandemiei COVID-19.
ℹ️Dacă politicienii antivacciniști vorbesc în mod manipulator și mincinos despre existența restricțiilor, noi, liberalii vorbim despre responsabilitate și despre drepturi si libertăți în condiții de siguranță atunci când ne referim la certificatele digitale. Dorim să permitem cetățenilor să aibă acces la activități obișnuite inclusiv pe durata acestei pandemii, dar în siguranță.
Astfel, prin certificatul digital, toți cetățenii europeni (inclusiv cetățenii români) pot să își realizeze aceste drepturi dacă se află într-unul din cele trei cazuri alternative: să fie vaccinați, să fi trecut prin boală sau să aibă un test negativ.
ℹ️ Cred în mod onest că prin astfel de legi #salvăm vieți, protejând totodată exercitarea drepturilor și libertăților cetățenilor, în mod temporar și în mod proporțional cu evoluția pandemiei.
ℹ️ Celor care spun că legea se aplică pentru trecut, le reamintesc că toate legile produc efecte pentru viitor. Legea votată de Senat nu reprezintă temeiul legal pentru actele Guvernului său ale CNSSU adoptate deja, precum HG 990/2021. Nu este nevoie să acoperim vreun viciu de legalitate întrucât HG 990/2021 are un temei legal in vigoare: OUG 68/2021 și Legea 55/2020. Amendamentele adoptate de Senat clarifică si actualizeaza Legea 55/2020 în raport de OUG 68/2021 şi de regulamentele europene, fără a introduce restricții.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii