Președinta institutului internațional privind frauda academică IRAFPA, în afacerea de plagiat a ministrului Bode: “Procentul de plagiat identificat cu software nu înseamnă mai nimic”
Programele de detectare a plagiatului ar trebui să aibă un rol limitat investigațiile asupra cazurilor de plagiat și “adevărata metodă constă în compararea textelor asupra cărora planează suspiciuni, iar specialiștii în domeniu sunt singurii care pot face acest lucru”. Așa apreciază Michelle Bergadaà, președintele institutului internațional IRAFPA din Geneva, organizație care se ocupă cu cercetarea plagiatului și fraudei în mediul academic. Edupedu.ro i-a solicitat acesteia un punct de vedere în legătură cu verificările făcute asupra tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, în cazul căreia în cazul căreia comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a identificat fragmente plagiate reprezentând 2,95% din total.
- Amintim că, săptămâna aceasta, Comisia de etică a UBB a constat că teza de doctorat a ministrului Bode “include erori de citare” și unele fragmente plagiate”, fragmentele identificate ca fiind plagiat reprezentând 2,95% din total. Modul în care acea comisie a făcut verificările a fost criticat, însă, între altele de către jurnalista Emilia Șercan și profesorul Marian Popescu, expert în etică academică. Printre nemulțumirile acestora – faptul că teza nu a fost verificată în amănunțime integral. Șeful comisiei de etică a UBB, Dacian Dragoș, precum și Universitatea într-un comunicat de presă au indicat faptul că teza a fost verificată integral cu softuri antiplagiat, verificările detaliate concentrându-se doar pe problemele incluse în sesizarea de la care a plecat analiza și pe pasajele detectate de softuri.
Michelle Bergadaà, profesoară în cadrul Școlii de Economie și Management / Universității din Geneva, autoare a peste 150 de articole științifice înainte de a se dedica problemelor dedicate de integritatea academică, este președintele Institutului de Cercetare și Acțiune privind Frauda și Plagiatul în Mediul Academic (IRAFPA), cu sediul în Geneva. Acesta a fost lansat în 2016 ca institut internațional de cercetare, independent, fără afiliere politică și religioasă, menit să medieze discuțiile pe teme de fraudă și plagiat și să desfășoare analize în domeniu.
În această calitate, Edupedu.ro i-a solicitat acesteia un punct de vedere cu privire la metodele recomandate de IRAFPA pentru verificarea unor teze de doctorat precum cea a ministrului Lucian Bode și la folosirea softurilor anti-plagiat în astfel de demersuri. Pe lângă perspectiva punctuală, ea a semnalat și o serie de exemple pe care le-a inclus într-un volum semnat de ea pe tema eticii academice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii