G4Media.ro

Președinta Kosovo anunță că va depune cererea de aderare la UE „până…

Sursa foto: European Council

Președinta Kosovo anunță că va depune cererea de aderare la UE „până la sfârșitul anului”

Președinta Kosovo, Vjosa Osmani, a declarat marți va depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului, angajându-se să participe la discuțiile cu Serbia, sponsorizate de Bruxelles, pentru a rezolva diferendele restante, relatează Reuters.

„Voi anunța astăzi, aici, în fața tuturor liderilor UE: Kosovo își va depune cererea de aderare la UE până la sfârșitul acestui an”, a declarat Osmani la sosirea la Tirana, la un summit UE-Balcanii de Vest.

Cinci state din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia – se află în diferite stadii ale procesului de aderare la UE. Însă Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, nu a depus încă o cerere de aderare.

Belgradul și Pristina s-au angajat în 2013 la un dialog sponsorizat de UE pentru a rezolva problemele restante, dar s-au înregistrat puține progrese. Acordul cu Kosovo rămâne una dintre principalele condiții prealabile pentru ca Serbia să adere la UE.

„Credem că dialogul care este condus de Uniunea Europeană și susținut pe deplin de Statele Unite ale Americii este singura cale de a ajunge la un acord final care să fie axat pe recunoașterea reciprocă”, a declarat Osmani.

Președintele sârb Aleksandar Vucic și-a exprimat, de asemenea, angajamentul față de dialogul cu Kosovo și față de cel sponsorizat de UE.

„Dar, în același timp, trebuie să ne protejăm interesele în conformitate cu constituția”, a declarat Vucic. Constituția Serbiei consideră Kosovo parte integrantă a Serbiei.

Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo în 1999, după 11 săptămâni de lovituri aeriene ale NATO pentru a opri uciderea și expulzarea etnicilor albanezi în cadrul unei contrainsurgențe sârbe.

Recent, tensiunile dintre Serbia și Kosovo s-au amplificat atunci când autoritățile din Kosovo au trecut la punerea în aplicare a unei decizii de a înlocui plăcuțele de înmatriculare auto emise de sârbi în regiunile în care etnicii sârbi sunt majoritari cu cele emise de autoritățile din Kosovo.

„Am încurajat întotdeauna dialogul dintre Belgrad și Pristina, care trebuie să aibă loc cu bună credință pentru ambele părți”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

„Dacă această problemă nu va fi rezolvată – și pentru ca ea să fie rezolvată ambele părți trebuie să facă un pas înapoi – va fi dificil să se facă progresele necesare în ceea ce privește finalizarea integrării Balcanilor de Vest în familia europeană”, a spus el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. cu un pic de noroc, cu ajutor de la Austria, intra si in Schengen inaintea noastra

  2. Aoleu! Încă un stat care va adera la Schengen și Eurozona înaintea României!

  3. Kosovo nu este un stat recunoscut de catre toata lumea, asadar nu stiu ce statut ar putea avea. Insa orice este posibil in UE si oricine poate sa adere depunand doar o cerere la etajul 14, cabinetul 1, cum iesiti din lift, in stanga. Aud ca si Samoa de Vest a facut o cerere in acest sens.

  4. Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania nu au recunoscut Kosovo ca si stat. Sa-si rezolve problemele cu Serbia mai intai

  5. Din cate stiu eu, UE nu s-a infiintat pt a inventa state noi! Nici ca sa dicteze unuia sau altora valorile sale cultural-sociale…. unele indoielnice! Daca Kosovo isi poate declara independenta fata de Serbia, asa si Donbasul, Crimea, Luganskul, Tara Secuilor, Tara Bascilor, Corsica, isi pot declara independenta! Conteaza doar cat de mult accepta violenta popoarele implicate! Da ma rog! UE e tot mai socialista si chiar …… comunist de egalitara!