Președinta Parlamentului European: Negocierile pentru aderarea Ucrainei la UE ar putea începe „anul acesta”
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut ca Ucrainei să i se permită să înceapă negocierile de aderare la UE în acest an, în timpul unei vizite efectuate sâmbătă în această țară, relatează The Guardian.
Metsola, care s-a aflat în orașul Lviv din vestul țării, a declarat: „Am speranța că negocierile de aderare pot începe încă din acest an. Viitorul Ucrainei se află în Uniunea Europeană”.
Bruxelles-ul a acordat Kievului statutul oficial de candidat în iunie anul trecut, la patru luni după ce Rusia a lansat o invazie totală, dar procesul de aderare la Uniunea Europeană durează de obicei mai mulți ani, notează Agenția France-Presse.
O decizie finală va depinde de guvernele statelor membre ale UE, dintre care unele sunt sceptice că Ucraina își poate reveni din război și poate adopta reformele democratice și anticorupție necesare pentru a se califica pentru aderare în curând.
Însă Metsola, care s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu președintele Verkhovna Rada, (parlamentul ucrainean), Ruslan Stefanchuk, se numără printre cei de la Bruxelles care sunt optimiști cu privire la faptul că atât cererea de aderare, cât și reformele pot fi accelerate.
„Ritmul în care Verkhovna Rada și guvernul fac progrese în ceea ce privește cererea de aderare la UE mă impresionează”, a afirmat ea.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare după întâlnire, Zelenski i-a mulțumit lui Metsola pentru rolul pe care l-a avut în asigurarea sprijinului Parlamentului European pentru cererea de aderare.
„Ucraina își propune să finalizeze cât mai curând posibil punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei Europene și să înceapă negocierile de aderare la UE încă din acest an”, a declarat Zelenski.
Odată ce vor începe negocierile oficiale, Comisia Europeană va trebui să judece dacă Kievul a îndeplinit criteriile de aderare la UE în ceea ce privește buna guvernare, libertățile democratice și statul de drept și apoi să emită avizul său.
Apoi, liderii celor 27 de state membre actuale ale UE vor decide dacă și când să admită Ucraina.
Procesul a durat adesea mai mult de cinci ani, iar pentru unii candidați, cum ar fi Turcia și țările din Balcanii de Vest, a fost aproape stopat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank